Ziua Logo
  Nr. 4054 de luni, 8 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget
 8 octombrie, 15:03 
Calin Popescu Tariceanu
Premierul Calin Popescu Tariceanu va invita toate partidele parlamentare la dezbateri cu privire la proiectul de buget pentru 2008. ''Deja, la Ministerul de Finante, Varujan Vosganian a inceput aceste discutii. Vreau sa se inteleaga ca nu este bugetul unui partid, nu este al Guvernului, este al Romaniei", a declarat seful Executivului. Dezbaterile pe tema bugetului se anunta destul de tensionate, in conditiile in care, saptamana trecuta, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca partidul sau va prezenta un proiect alternativ al bugetului de stat pe anul 2008, pentru care invita la consultari partidele politice aflate in opozitie.
Tariceanu a declarat, azi, dupa sedinta Biroului Politic Central al PNL, ca proiectul de buget trebuie trimis Parlamentului pana la 15 octombrie si va initia discutii pe acest subiect cu societatea civila, sindicatele, patronatele si partidele parlamentare: ''In aceasta saptamana, am sa trimit invitatiile in aceste sectoare ale vietii publice. Vreau ca o dezbatere foarte serioasa si importanta sa se faca in cadrul Consiliului Economic si Social (CES)''. Premierul a precizat ca ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a inceput deja dezbaterile cu reprezentanti ai CES.
Liderul liberal a subliniat ca va avea discutii cu fiecare partid parlamentar in parte, dar a atras atentia ca Guvernul este singurul care poate propune legislativului un proiect de buget. In acest context, Tariceanu a sugerat ca ideile lansate de PSD privind votarea unui alt proiect de buget sunt nefondate.
Totodata, seful Executivului s-a aratat preocupat si de integrarea europeana, sustinand ca ''strategia post-aderare la care am invitat toate partidele inca nu a fost aprobata si acest lucru se datoreaza dezinteresului pe care partidele l-au aratat. Fac din nou invitatia partidelor parlamentare sa accepte sa-si puna semnatura pe documentul final pentru a incheia un obiectiv asumat".
Boc: Premierul sa nu consume cerneala pe invitatii
Presedintele PD, Emil Boc, i-a transmis premierului Tariceanu sa nu conteze pe parlamentarii democrati la votul asupra bugetului de stat pe 2008 si sa ''nu consume'' cerneala pe invitatii la negocieri. ''PD nu va participa la nici un fel de negociere cu Tariceanu. Sunt convins ca, impreuna cu PC, PRM, UDMR si neocomunistii din jurul lui Ion Iliescu, poate sa-si faca o majoritate sa treaca bugetul de stat'', a afirmat liderul democrat. Boc a subliniat ca PD nu va participa la negocieri nici cu alte formatiuni politice, ''fiind un partid de opozitie, cu un proiect politic propriu, pe care il va duce mai departe''.
PSD nu are curaj sa respinga Bugetul pe 2008
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine ca proiectul de buget pe anul 2008 va fi votat de PSD fiindca social-democratii nu vor avea curajul sa respinga un buget care aloca fonduri mai mari invatamantului si care prevede majorarea pensiilor: ''Potrivit Constitutiei, daca bugetul cade la vot, Guvernul nu cade, dar bugetul pe anul viitor ramane identic cu cel din acest an. Daca ma gandesc logic, nu cred ca PSD ar avea, de exemplu, curajul sa respinga un proiect de buget in care creste suma acordata invatamantului. Nu cred ca PSD va putea respinge un proiect de buget in care pensiile vor creste cu 40%, ajungand la o medie de aproximativ 550 de lei. Bugetul se adopta cu 50 plus 1 din cei prezenti si va trece cu unele compromisuri''.
Totodata, senatorul a declarat ca, dupa votarea bugetului, va fi luata in calcul si posibilitatea unui guvern restructurat, la care sa participe si alte partide. In caz contrar, sunt posibile alegerile anticipate, desi Frunda spune ca aceasta varianta pare cu fiecare zi tot mai putin probabila. Udemeristul a adaugat ca este ironia sortii ca acest Guvern, care are cele mai bune cifre, cele mai bune statistici in domeniul economiei, crestere economica, rezerva monetara, investitii straine, nivel de trai, probleme sociale, infrastructura locala, sa plateasca pentru aceasta cearta tipic balcanica care exista intre partidele politice din Romania.
A.E.  
Alte articole
  Tariceanu: PNL nu face nici un fel de intelegere sau compromis pe amendamentele bugetului    (2009-02-19 14:58)
  Tariceanu: Patinatorul Boc da vina pe starea ghetii cand vine vorba sa isi demonstreze profesionalismul    (2009-02-13 12:13)
  Tariceanu: Adio autoturisme sau alte dotari de acest gen    (2008-10-22 18:47)
  Parlamentul a votat trei capitole din Legea Bugetului    (2007-12-18 15:01)
  Bugetul pe 2008 a fost aprobat de Guvern    (2007-10-10 17:45)
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-08
 19:18 
Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA
1 comentariu
 17:39 
Tariceanu evoca posibilitatea suprapunerii alegerilor parlamentare cu cele locale
 17:34 
Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov
 15:41 
Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes
3 comentarii
 13:22 
Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu prosteste populatia (2693 afisari)
 DNA politic (2544 afisari)
 Basescu distructiv (2179 afisari)
 Baza de la Kogalniceanu, obiectiv strategic al SUA (1661 afisari)
 Viata artificiala devine posibila (1481 afisari)
 Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA (359 afisari)
 Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes (237 afisari)
 Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov (179 afisari)
 Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa (168 afisari)
 Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.