Ziua Logo
  Nr. 4054 de luni, 8 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ministrul Justitie a cerut din nou destituirea procurorului Doru Tulus
Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA
-- ULTIMA ORA: Dupa o sedinta cu scantei si deliberari indelungate, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astazi sa reia controlul privind activitatea DNA in a doua jumatate a lui 2008. Sectia si-a insusit raportul inspectiei judiciare, dar cu cateva amendamente, a declarat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Imediat dupa prezentarea concluziilor sedintei de astazi, ministrul a cerut sa se reia in considerare cererea sa de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei a II-a a DNA, procurorul Doru Tulus. ''Toate chestiunile pe care eu le-am semnalat in luna mai sunt confirmate de raport. Mai mult, sunt mai grave decat le banuiam eu", a subliniat Chiuariu.In timpul dezbaterilor, Daniel Morar, seful DNA, a criticat faptul ca raportul CSM a fost facut public. "De trei saptamani, raportul CSM este public, desi nu trebuia sa fie asa", a precizat Morar. Seful DNA a sustinut ca "raportul CSM ignora rezultatele bune obtinute de sec�ia a II-a a DNA".
 8 octombrie, 19:18 
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reluat astazi dezbaterile asupra raportului privind activitatea procurorilor anticoruptie din ultimii doi ani. Discutiile, programate initial pentru miercurea trecuta, au fost amanate cu cinci zile, timp in care, la cererea reprezentantilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), membrii CSM urmau sa completeze raportul cu o serie de informatii, inclusiv cu referiri la activitatea anchetatorilor DNA. Precizarile in cauza vizau atat lamurirea unor aspecte privind o presupusa lipsa a unei metodologii de control in cazul verificarilor de fond, cat si o acuza referitoare la depasirea competentelor din partea procurorilor CSM. Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a reluat, in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, acuzatiile la adresa inspectorilor Inspectiei Judiciare a acestui for, privind presupuse divulgari de date din dosare aflate in lucru la DNA. 'Solicit sa se elimine din raport mentiunile privind numarul de dosare aflate in lucru. Acestea sunt informatii confidentiale. Inspectorii au scris initialele persoanelor cercetate si le-au dat si functia, fapt ce ofera posibilitatea identificarii exacte a persoanelor in cauza', a declarat Morar, referindu-se la raportul Inspectiei Judiciare a CSM privind activitatea DNA - structura centrala, pentru perioada ianuarie 2006 - iunie 2007. Contrar celor mentionate in raportul CSM, seful DNA a mai spus ca procurorii anticoruptie nu au obligatia sa inregistreze in dosare sesizarile pornite de la informatiile furnizate de servicii secrete si alte institutii ce culeg date cu caracter clasificat. 'Nu avem obligatia de a inregistra in penal sesizarile pornite de la date clasificate furnizate de institutii de culegere de informatii. Procurorul intocmeste un act prin care si le insuseste, iar daca ajunge la concluzia ca sunt utile le poate inregistra in penal', a adaugat Morar.
Alaturi de precizarile cu referire la procedura de lucru folosita, inspectorii judiciari trebuie sa prezinte si un raspuns la acuzatiile conform carora DNA si-ar fi depasit competentele. De asemenea, inspectia judiciara trebuie sa mai stabileasca volumul de activitate al fiecarui procuror DNA, in perioada 2006-iunie 2007. Inspectia urmeaza sa precizeze, pentru fiecare procuror, numarul de lucrari solutionate, numarul celor trimise instantelor si numarul inculpatilor deferiti Justitiei. Volumul de activitate trebuie sa cuprinda si lucrarile Serviciului judiciar si ale celui pentru analize si studiu.
Dezbaterile au fost amanate saptamana trecuta, dupa o discutie de aproape doua ore cu usile inchise in sectia de procurori a CSM, la care au participat atat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, cat si Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi. Cei doi oficiali s-au pronuntat impotriva amanarii, sustinand ca verificarile urmeaza sa scoata la iveala aspecte "grave", care trebuie aflate cat mai repede. Mai mult, in cursul aceleiasi zile, Chiuariu a anuntat ca a depus plangeri penale la Parchetul General impotriva procurorilor anticoruptie Doru Tulus si Aristotel Mihai Popa. Chiuariu si-a motivat demersul prin faptul ca "a descoperit fapte penale in raportul CSM, privind activitatea DNA". Mai exact, Chiuariu spune ca in raport sunt cuprinse raportari false privind dosarele solutionate de Doru Tulus.
Raportul a fost intocmit in perioada august-septembrie, dupa ce inspectorii CSM au petrecut mai bine de o luna in birourile procurorilor DNA. Date din raport au aparut in presa, dand nastere unui scandal de proportii privind respectarea confidentialitatii asupra unui document emis de CSM.
Pentru detalii, accesati si:
"Analiza raportului activitatii DNA, amanata pentru 8 octombrie"
http://www.ziua.net/news.php?data=2007-10-03&id=1139
"Diversiune pentru Tulus":
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-10-04&id=227485
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
Cristina STEFAN  
 Afisari: 359  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Marii corupti...   de Hantzy
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-08
 17:39 
Tariceanu evoca posibilitatea suprapunerii alegerilor parlamentare cu cele locale
 17:34 
Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov
 15:41 
Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes
3 comentarii
 15:03 
Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget
 13:22 
Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu prosteste populatia (2693 afisari)
 DNA politic (2544 afisari)
 Basescu distructiv (2179 afisari)
 Baza de la Kogalniceanu, obiectiv strategic al SUA (1661 afisari)
 Viata artificiala devine posibila (1481 afisari)
 Chiuariu: CSM si-a insusit raportul inspectiei judiciare la DNA (359 afisari)
 Parchetul General a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Remes (237 afisari)
 Politistii au gasit haine cu sangele avocatei disparute in Brasov (179 afisari)
 Doi americani si un britanic primesc Nobelul pentru cercetari pe celule-susa (168 afisari)
 Tariceanu invita partidele la negocieri pe buget (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.