Ziua Logo
  Nr. 4050 de miercuri, 3 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Gazprom: Guvernul ucrainean va solutiona conflictul cu Rusia pe tema gazelor
 3 octombrie, 17:40 
Guvernul ucrainean si-a luat angajamentul de a gasi la timp o solutie pentru noul conflict cu Rusia privind gazele, dupa ce Moscova a amenintat ca va reduce livrarile catre Kiev in cazul neplatii unei datorii de 1,3 miliarde de dolari, transmite AFP. Gazprom a tinut sa precizeze ca noua criza nu va afecta consumatorii europeni, dupa ce o situatie similara, de la inceputul anului 2006, a dus la perturbarea aprovizionarii cu gaz rusesc a mai multor tari europene. Noua criza a gazelor dintre Moscova si Kiev intervine imediat dupa alegerile legislative de duminica din Ucraina,�la care�tabara portocalie a intrunit mai multe voturi decat cea prorusa.
Vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, care este si presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, s-a intalnit astazi cu ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko. "S-a convenit in timpul intalnirii ca guvernul ucrainean in exercitiu sa se ocupe de rezolvarea problemei, pentru ca datoria sa fie rambursata pana la 1 noiembrie", se arata intr-un comunicat al Gazprom. "Am ajuns la un acord pentru ca astfel de probleme sa nu se mai intample". Medvedev a refuzat, insa, sa-i ofere presei mai multe detalii pe aceasta tema, adaugand doar enigmatic ca "vom vedea unde se va ajunge". Un comunicat al Gazprom sugereaza, insa, o calmare a situatiei, aratand ca "s-a convenit in timpul intalnirii ca guvernul ucrainian in exercitiu sa se ocupe de rezolvarea problemei, pentru ca datoria sa fie rambursata pana la 1 noiembrie". Premierul pro-rus, Victor Ianukovici, s-a oferit astazi sa contribuie la dezamorsarea crizei, anuntand ca este pregatit sa se duca la Moscova pentru a ajuta la rezolvarea situatiei. "Voi discuta cu presedintele si probabil ma voi duce in Rusia pentru a lucra pe aceasta chestiune complicata", a declarat el in consiliul de ministri.
Consumatorii europeni nu vor fi afectati de aceasta criza
Prim-vicepremierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a tinut sa precizeze, astazi, dupa intalnirea cu ministrul ucrainean al Energiei, ca aceasta noua criza a gazelor cu Ucraina nu ii va afecta pe consumatorii europeni. "Consumatorii europeni nu vor avea de suferit in urma acestei crize. Situatia nu va prezenta probleme pentru consumatori europeni", a tinut sa sublinieze presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom.
Asigurarile date de prim-vicepremierul Rusiei au venit la scurta vreme dupa ce Comisia Europeana s-a aratat preocupata de aceasta situatie. Desi un purtator de cuvant al CE a declarat ca "in termeni generali, consideram ca Gazpromul este un furnizor de incredere" si ca CE "considera pozitiv pozitiv faptul ca au informat Comisia inainte de a lua vreo decizie in legatura cu Ucraina", UE a decis totusi sa organizeze o reuniune a expertilor care sa evalueze consecintele pe care le-ar putea avea noua disputa. Purtatorul de cuvant al Executivului ucrainian a precizat ca "CE va reuni grupul de coordonare in problema gazelor naturale la jumatatea lunii octombrie pentru a evalua conflictul si consecintele pe care el le-ar putea avea". La preconizata reuniune, a adaugat el, vor fi invitati si reprezentantii companiilor energetice ruse si ucrainene.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Gazpromul ameninta din nou Ucraina    (Externe, 2007-10-03)
  Gazprom cere Ucrainei s reia negocierile pentru soluionarea crizei gazului    (2008-12-31 14:53)
  Gazprom ameninta din nou Ucraina cu taierea gazului    (2008-12-18 17:13)
  Victor Iuscenko i-a dat ordin Iuliei Timosenko sa plateasca in cinci zile datoria pe care Ucraina o are fata de Rusia    (2008-11-21 14:55)
  Gazprom reduce cu inca 25% livrarile de gaze catre Ucraina    (2008-03-04 12:05)
  Gazprom a redus cu 25% livrarile de gaze spre Ucraina    (2008-03-03 11:12)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-03
 17:59 
Motiunea a cazut
2 comentarii
 17:52 
Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani
 16:59 
Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata
 16:16 
Chirurgii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist vor fi audiati
 15:22 
Analiza raportului activitatii DNA, amanata pentru 8 octombrie
2 comentarii
 14:52 
Kremlinul reabiliteaza stalinismul
 11:06 
Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu (3613 afisari)
 Tiganii Europei (3236 afisari)
 Marea Tiganiada (2672 afisari)
 Marea epurare penala (1926 afisari)
 Videanu, prim-ministru (1897 afisari)
 Motiunea a cazut (736 afisari)
 Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata (517 afisari)
 Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu (450 afisari)
 Kremlinul reabiliteaza stalinismul (269 afisari)
 Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani (239 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01262 sec.