Guvernul ucrainean si-a luat angajamentul de a gasi la timp o solutie pentru noul conflict cu Rusia privind gazele, dupa ce Moscova a amenintat ca va reduce livrarile catre Kiev in cazul neplatii unei datorii de 1,3 miliarde de dolari, transmite AFP. Gazprom a tinut sa precizeze ca noua criza nu va afecta consumatorii europeni, dupa ce o situatie similara, de la inceputul anului 2006, a dus la perturbarea aprovizionarii cu gaz rusesc a mai multor tari europene. Noua criza a gazelor dintre Moscova si Kiev intervine imediat dupa alegerile legislative de duminica din Ucraina,�la care�tabara portocalie a intrunit mai multe voturi decat cea prorusa.
Vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, care este si presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, s-a intalnit astazi cu ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko. "S-a convenit in timpul intalnirii ca guvernul ucrainean in exercitiu sa se ocupe de rezolvarea problemei, pentru ca datoria sa fie rambursata pana la 1 noiembrie", se arata intr-un comunicat al Gazprom. "Am ajuns la un acord pentru ca astfel de probleme sa nu se mai intample". Medvedev a refuzat, insa, sa-i ofere presei mai multe detalii pe aceasta tema, adaugand doar enigmatic ca "vom vedea unde se va ajunge". Un comunicat al Gazprom sugereaza, insa, o calmare a situatiei, aratand ca "s-a convenit in timpul intalnirii ca guvernul ucrainian in exercitiu sa se ocupe de rezolvarea problemei, pentru ca datoria sa fie rambursata pana la 1 noiembrie". Premierul pro-rus, Victor Ianukovici, s-a oferit astazi sa contribuie la dezamorsarea crizei, anuntand ca este pregatit sa se duca la Moscova pentru a ajuta la rezolvarea situatiei. "Voi discuta cu presedintele si probabil ma voi duce in Rusia pentru a lucra pe aceasta chestiune complicata", a declarat el in consiliul de ministri.
Consumatorii europeni nu vor fi afectati de aceasta criza
Prim-vicepremierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a tinut sa precizeze, astazi, dupa intalnirea cu ministrul ucrainean al Energiei, ca aceasta noua criza a gazelor cu Ucraina nu ii va afecta pe consumatorii europeni. "Consumatorii europeni nu vor avea de suferit in urma acestei crize. Situatia nu va prezenta probleme pentru consumatori europeni", a tinut sa sublinieze presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom.
Asigurarile date de prim-vicepremierul Rusiei au venit la scurta vreme dupa ce Comisia Europeana s-a aratat preocupata de aceasta situatie. Desi un purtator de cuvant al CE a declarat ca "in termeni generali, consideram ca Gazpromul este un furnizor de incredere" si ca CE "considera pozitiv pozitiv faptul ca au informat Comisia inainte de a lua vreo decizie in legatura cu Ucraina", UE a decis totusi sa organizeze o reuniune a expertilor care sa evalueze consecintele pe care le-ar putea avea noua disputa. Purtatorul de cuvant al Executivului ucrainian a precizat ca "CE va reuni grupul de coordonare in problema gazelor naturale la jumatatea lunii octombrie pentru a evalua conflictul si consecintele pe care el le-ar putea avea". La preconizata reuniune, a adaugat el, vor fi invitati si reprezentantii companiilor energetice ruse si ucrainene.