Ziua Logo
  Nr. 4034 de vineri, 14 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Institutul pentru Politici Publice a facut o radiografie a activitatii parlamentare
Vadim si Boagiu, in topul chiulangiilor
 14 septembrie, 16:39 
Vadim Tudor, Anca Boagiu
Corneliu Vadim Tudor, Sorin Oprescu si Anca Boagiu ocupa primele locuri intr-un top al parlamentarilor chiulangii. Este una dintre concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, realizat pe baza datelor statistice furnizate de Senat si Camera Deputatilor, in sesiunea trecuta. In topul prezentei la vot a deputatilor se afla liberalul Gheorghe Gabor. La capitolul initiative legislative, cel mai harnic parlamentar s-a dovedit a fi senatorul PRM, Gheorghe Funar, care a semnat peste 200 de proiecte de lege. Cel mai inactiv, din acest punct de vedere, a fost social-democratul Ovidiu Musetescu, care nu a avut sau nu a semnat nici o initiativa legislativa in sesiunea care a trecut. Studiul mai arata ca PD si PNL au cei mai loiali alesi, adica cei mai multi parlamentari care voteaza conform liniei impuse de partid, iar PSD si PRM - cei mai rebeli. Din studiul realizat de Institutul pentru Politici Publice aflam ca, in sesiunea trecuta, 57 de parlamentari nu au adresat niciodata vreo intrebare sau interpelare autoritatilor.
Potrivit studiului, printre deputatii cu cea mai buna prezenta la vot se numara Gabor Gheorghe, Furo Iuliu Ioan si Zaharia Claudius Mihail, toti cu un procentaj de prezenta de peste 90%. La polul opus se afla Anca Boagiu sau lideri de grup precum Crin Antonescu, Viorel Hrebenciuc si Varujan Pambuccian, relateaza Rompres.
Dintre senatorii care au fost cei mai prezenti la vot se detaseaza Gheorghe David, Mario Ovidiu Oprea, Gheorghe Funar, Corodan Ioan, in vreme ce, pe lista celor mai putin prezenti, figureaza Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Copos, Adrian Paunescu, Cristian Diaconescu. Pe ansamblu, cei mai "prezenti" sunt parlamentarii UDMR, urmati de cei ai PD, PNL, precum si o parte din independenti. Pe locurile urmatoare se situeaza PSD, PRM si PC.
Zero proiecte initiate
Din punctul de vedere al numarului de proiecte initiate, in topul deputatilor cu cele mai multe proiecte de lege semnate se numara: Mircia Giurgiu cu 110 proiecte, Adrian Moisoiu - cu 109 proiecte si Ioan Aurel Rus - cu 99 de proiecte. Printre deputatii cu cele mai putine proiecte de legi semnate se numara: Ovidiu Musetescu - 0 proiecte semnate, Sotiris Fotopolos- un proiect si Viorel Constantinescu- un proiect.
La Senat, conduce detasat Gheorghe Funar, cu 206 proiecte semnate, urmat de Valentin Dinescu, cu 136 proiecte, si Aurel Ardelean, cu 131 proiecte. De cealalta parte se gaseste Octav Cozmanca, cu un proiect, Traian Novolan - un proiect si Ion Vasile, cu doua proiecte. Potrivit realizatorilor acestui studiu, din clasamentul mentionat rezulta ca partea inferioara a ierarhiilor privind initiativele legislative este dominata de membri ai partidelor de opozitie - preponderent PSD - ceea poate fi explicat "printr-o motivatie mai scazuta a acestora de a initia proiecte legislative, atat timp cat considera ca acestea au sanse reduse de a putea fi adoptate".
Democratii si liberalii, cei mai loiali liniei de partid
Cat priveste numarul de interpelari adresate Guvernului sau autoritatilor publice, precum si activitatea in teritoriu, de departe, cel mai activ la acest capitol este deputatul independent, Mircia Giurgiu, cu 560 de interpelari si intrebari adresate, mai mult decat dublu fata de urmatorul clasat - Emilian Francu, care a depus si el 228 de asemenea documente. Activitatea laborioasa a acestora este compensata, in schimb, de o lista lunga de aproximativ 60 de deputati, care nu au adresat nici macar o data o intrebare pentru a cere lamuriri autoritatilor despre probleme care preocupa cetatenii.
In schimb, la capitolul declaratii politice, lideri sunt membri PNL, cu o medie de 18,6 declaratii politice pe parlamentar, urmati de cei de la PRM -15,4, PC - 13,4. Pe locurile urmatoare se situeaza PSD - cu 12,5 declaratii politice, independentii - 11,4, PD - 9,2, minoritati - 8,2 si UDMR - 5,7. Ultimul indicator luat in calcul de realizatorii raportului IPP este cel al loialitatii fata de partid pe care parlamentarii o manifesta cu prilejul exprimarii optiunii de vot.
Potrivit studiului IPP, printre cei mai loiali liniei de partid sunt parlamentarii PD - cu o medie de 94,3%. Liberalii ocupa locul secund, cu 93,7%. La polul opus, parlamentarii care respecta cel mai putin pozitia conducerii grupului din care fac parte par a fi cei de la PRM si cei ai PSD cu procente de loialitate de 87,2% si, respectiv, 89,2%. Individual, deputatii cei mai "rebeli", care voteaza altfel decat colegii lor, sunt membrii PSD, Dan Iosif si Marian Saniuta, cu un procentaj de loialitate la vot de 70,2% si 71,1%.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-14
 16:44 
Bolojan: Blocul din Zalau in care a avut loc explozia va fi daramat
2 comentarii
 16:43 
Liberalii il acuza pe Basescu de sfidare a Constitutiei
1 comentariu
 16:42 
Al-Qaida implicata in prabusirea unui avion american F-16
 16:41 
Madeleine ar fi murit in urma unei supradoze de somnifere
 16:40 
Geoana: Pactul pentru educatie, idee a PSD, nu a lui Basescu
 16:38 
Viktor Zubkov este noul premier al Rusiei
 Top afisari / comentarii 
 Slujba de pomenire pentru Corneliu Zelea Codreanu (3850 afisari)
 Complimente presedintelui (3751 afisari)
 Bomba atomica siriano-nord-coreeana (2515 afisari)
 Un milionar spaniol si-a ucis copilul (2277 afisari)
 Castro i-a salvat viata lui Reagan (2273 afisari)
 Bolojan: Blocul din Zalau in care a avut loc explozia va fi daramat (538 afisari)
 Al-Qaida implicata in prabusirea unui avion american F-16 (491 afisari)
 Madeleine ar fi murit in urma unei supradoze de somnifere (355 afisari)
 Liberalii il acuza pe Basescu de sfidare a Constitutiei (274 afisari)
 Vadim si Boagiu, in topul chiulangiilor (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01254 sec.