Universitatea ''Sfantul Kliment Ohridski'' din Sofia va avea portile inchise la debutul noului an universitar, pe 1 octombrie, in semn de protest fata de putinele fonduri primite anual din partea statului si a ''parodiei justitiare'' din procesul de dobandire a drepturilor de proprietate asupra palatului Reginei Maria de la Balcic, informeaza novinite.com, citat de Rompres. Dupa ani de dispute aprinse in legatura cu dreptul de proprietate si de colectare a veniturilor din turism cu Universitatea din Sofia, ministerului i-au revenit 183.000 de metri patrati din teritoriul disputat, in timp ce Universitatea din Sofia, cea mai veche institutie de studii superioare din Bulgaria, va administra numai 10.000 de metri patrati, in scop stiintific. Conducerea universitatii sustine ca, in spatele deciziei Guvernului de la Sofia se afla interese private ascunse.
Palatul Balcic a devenit subiect de disputa in momentul in care a inceput sa fie folosit in scopuri comerciale, colectarea fondurilor produse de impunatorul obiectiv turistic ajungind cel mai important aspect al problemei. Pana de curand, vizitatorii erau obligati chiar sa plateasca doua bilete de intrare - unul pentru a vizita palatul si celalalt pentru accesul in gradina botanica.
Rectorul Boian Biolcev a criticat planurile de folosire in scopuri comericale a palatului. In plus, in semn de protest, directorul gradinii botanice, Krasimir Kosev, a avertizat ca va renunta la cetatenia bulgara.
Constructia palatului de la Balcic a inceput in 1924, cand Dobrogea de sud facea inca parte din Romania. Zona salbatica si pitoreasca din golful Balcic s-a transformat intr-un palat la dorinta Reginei Maria a Romaniei. Castelul reginei imbina elemente din cultura mediteraneana, renasterea bulgara si exotismul oriental.
Dupa ce Dobrogea de sud a devenit parte a Bulgariei, aici a mai fost construita o gradina botanica, una dintre cele patru care exista in Bulgaria. Gradina adaposteste peste 2.000 de specii de plante care apartin unui numar de 85 de familii si 200 de genuri. Una dintre atractiile colectiei este o specie de cactusi uriasi, aranjata in aer liber, pe o suprafata de 1.000 de metri patrati. Gradina de cactusi este a doua de acest tip din Europa, dupa una amenajata in principatul Monaco.
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Balcicul Reginei Maria''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-07&id=223541