Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Producerea atentatelor de la 11 septembrie continua sa provoace controverse
Un raport CIA cere sanctionarea fostului director al agentiei
 22 august, 13:26 
Un raport intern al CIA, elaborat in 2005 dar facut public abia ieri, il acuza pe fostul director al agentiei, George Tenet, ca, desi era constient de pericolul reprezentat de al-Qaida inca dinainte de atentatele de la 11 septembrie, nu a pregatit eficient agentia pentru contracararea acestei amenintari. Fostul director al CIA este, de asemenea, acuzat ca nu ar fi folosit eficent banii alocati pentru lupta antiterorista. In consecinta, raportul recomanda sanctionarea lui George Tenet si a adjunctilor sai, relateaza BBC si NewsIn, preluand informatii publicate de Reuters. Fostul director al CIA, care a primit in 2004 din partea lui George W. Bush cea mai inalt� distinctie civila a Statelor Unite, a replicat, printr-un comunicat, in care sustine ca acuzatiile care i se aduc sunt ''complet eronate''.
Raportul CIA care il incrimineaza pe fostul director al agentiei a fost finalizat in iunie 2005, insa a fost dat publicitatii abia ieri, dupa intrarea in vigoare a unei legi adoptate de Congresul dominat de Partidul Democrat. Actualul raport nu este singurul care scoate in evidenta disfunctionalitatile majore in planificare si coordonarea activitatilor CIA de dinainte de 11 septembrie, insa el se remarca prin tonul critic accentuat al anchetei, subliniaza BBC. Tonul folosit este neobisnuit pentru o ancheta interna, la fel cum mai putin obisnuite sunt si criticile aduse personal fostului sef al CIA.
George Tenet
Documentul redactat de specialisti ai agentiei si publicat cu acordul actualului director al CIA, Michael Hayden, subliniaz� ca Tenet a refuzat ca agentia americana de spionaj sa coopereze deplin cu Agen�ia pentru Securitate Na�ional� (NSA), impiedicand astfel aflarea rapid� a rolului-cheie al seicului Khaled Mohammed, considerat artizanul atentatelor soldate cu aproape 3.000 de morti. Mai mult, raportul redactat de inspectorul general al CIA sustine ca Tenet ar fi afirmat inca din 1998, la patru luni dupa ce al-Qaida comisese atentatele de la ambasadele americane din Tanzania si Kenya, ca tara s-ar fi aflat in stare de razboi. Astfel, potrivit raportului citat de Reuters, Tenet ar fi semnat in decembrie 1998 o declaratie in care se spunea: "Suntem in razboi". El ar fi ordonat sa nu fie crutate resurse sau oameni in lupta impotriva al-Qaida. Totusi, subliniaza raportul, CIA s-a axat prea mult pe tactici, fara a dezvolta o strategie concreta impotriva al-Qaida inainte de tragicele evenimente de la 11 septembrie. Prin urmare, raportul CIA il nominalizeaza pe Tenet drept ''principalul responsabil pentru faptul ca nu au fost dezvoltate astfel de planuri strategice".
Apoi, desi Tenet a convins Congresul american sa aloce sume mai mari pentru combatarea terorismului, managerii au transferat acesti bani catre ''alte prioritati ale agentiei'', dintre care unele nu aveau nici-o legatura cu lupta impotriva terorismului.
Date fiind toate aceste disfunctionalitati, raportul recomanda ''sanctiuni'' impotriva lui George Tenet si a unora dintre adjunctii sai. Fostul director CIA, medaliat in 2004 de presedintele american cu cea mai inalta distinctie civila a Statelor Unite, a demisionat in luna iulie a aceluiasi an, dupa ce a fost criticat pentru esecurile CIA in prevenirea evenimentelor de la 11 septembrie. El s-a grabit sa reactioneze la publicarea raportului CIA, declarand intr-un comunicat ca acuzatiile care i se aduc sunt “complet nefondate”. In acelasi timp, actualul director CIA atrage atentia ca documentul i-ar putea descuraja pe agentii angajati in prezent in lupta globala impotriva terorismului. La randul lor, expertii sunt de parere ca raportul CIA are mai degraba o valoare istorica decat una practica, in conditiile in care, indiferent de cat de corecte ar fi concluziile sale, Guvernul american a luat deja masuri menite sa indrepte lucrurile.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Nu ar fi primul raport care critica prestatia CIA in fata amenintarii Al Queda la adresa SUA, insa este cu siguranta primul document oficial al Agentiei ajuns in presa, ce nominalizeaza un vinovat din randurile proprii, in cazul atentatelor de la 11 septembrie''.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 114  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-22
 16:25 
"Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem"
2 comentarii
 16:19 
Incurcate sunt caile Loteriei
 16:00 
SRI vrea sa fie doar el stapanul interceptarilor
 15:27 
Europarlamentarele, pe 25 noiembrie
 13:59 
Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim
1 comentariu
 13:23 
Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului
 12:34 
Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00803 sec.