ULTIMA ORA
Intr-un comunicat de presa, Danone confirma ca a retras de pe piata produse din cauza suspiciunii de contaminare cu dioxina. Reprezentantii Danone precizeaza, insa, ca firma nu utilizeaza, in mod direct, guma de guar, acesta fiind un ingredient al unor preparate de fructe fabricate in Cehia si utilizate in unele iaurturi cu fructe. "In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise" se arata in comunicat. Potrivit reprezentantilor Danone, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentului (ANSVSA) din Romania, firma "a identificat cantitatile de produs care au avut legatura cu alerta europeana. Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie. S-a efectuat o prelevare oficiala de probe din lotul cu data expir�rii 11.09.2007, iar probele au fost trimise la un laborator european de referinta". In comunicat se mai arata ca, lotul cu data expirarii 20 septembrie nu are nici o legatura cu alerta europeana. Reprezentantii Danone spun ca guma guar este un aditiv aprobat in Uniune Europeana si este folosit in Romania ca agent de ingrosare in numeroase produse alimentare.
-------
Autoritatile sanitar - veterinare din Capitala au decis sa retraga din magazine doua tipuri de iaurturi produse de compania Danone. Este vorba despre produsele din doua loturi de iaurt, cele care au ca date de expirare 11 si, respectiv, 20 septembrie. Acestea ar contine o cantitate neprecizata de dioxina. Directorul Institutului de Cercetare Alimentara, Gheorghe Mencinicopschi, citat de Antena 3, spune ca aceasta substanta toxica este una dintre cele mai periculoase. Specialistii sustin ca, cel mai probabil, substanta a ajuns in produsele lactate prin intermediul unui aditiv, E 412, provenit din India. Acest aditiv alimentar poate produce afectiuni neuro-toxice, poate ataca ficatul, rinichii sau pielea.
"Este vorba de o alerta europeana, primita de la Bruxelles", a declarat, pentru Realitatea TV, Liviu Rusu, director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA). "Au fost prelevate probe, trimise catre laboratoare si - dupa ce se vor face investigatii - vom afla daca ridicam alerta sau o mentinem", anunta acesta. Potrivit directorului Rusu, rezultatele analizelor de laborator vor fi gata la sfarsitul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare, cand autoritatile sanitar-veterinare vor hotari ce fac cu produsele incriminate.
Autoritatile spun ca dioxina a ajuns in iaurt prin intermediul aditivulului E 412, cunoscut sub denumirea de guma guar, care este folosit, de obicei, ca emulsificator si stabilizator in compozitia unor alimente precum lactate, inghetate, produse de panificatie si din carne si este obtinut dintr-o tufa de fasole, care se cultiva in India, Pakistan si sudul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta.
In Ungaria, autoritatile au avertizat, la inceputul acestei luni, ca produsele ce contin aditivul E 412 ar trebui evitate. Atentionarea a avut loc dupa ce o firma elvetiana care importa din India guma guar a descoperit dioxina intr-un trasport.
Comisia Europeana a cerut statelor UE sa analizeze esantioane de rasina de guar de la furnizorii din India pentru a identifica prezenta pentaclorofenolului si dioxinelor, dupa ce, in anumite cutii exportate de compania India Glycols catre Europa, au fost depistate niveluri foarte ridicate ale acestor toxine.