Ziua Logo
  Nr. 4013 de marti, 21 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dezbateri cu scantei pe tema europarlamentarelor
Fara turism electoral
 21 august, 18:07 
Premierul Calin Popescu Tariceanu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Negocieri cu scantei, astazi, la Palatul Victoria, pe tema alegerilor europarlamentare. Fara o data certa pentru organizarea scrutinului, partidele au invocat tot felul de probleme care stau in calea organizarii alegerilor. In timp ce social-democratii avertizeaza ca programul alegerilor va fi schimbat dupa bunul plac al PNL-ului, liderii Partidului Initiativa Nationala il reclama pe premierul Tariceanu la Curtea Constitutionala pentru ca a incalcat voit legea de organizare a europarlamentarelor.
Dupa runda de negocieri de astazi, premierul a declarat ca este dispus sa ia in calcul modificarea legii, asa incat sa nu mai existe turism electoral. Pe de alta parte, partidele au insistat pentru adoptarea unor masuri care sa previna fraudele electorale.
Partidele se tem de votul multiplu
Potrivit ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, Guvernul a decis, de comun acord cu partidele, sa previna votul multiplu. "Am concluzionat ca vom incerca sa reglementam, fie in dezbaterile parlamentare pe marginea ordonan´┐Żelor de urgenta privind modificarea legilor electorale, fie prin orice alte mijloace, prevenirea votului multiplu". Astfel, cetatenii care vor vota in alte localitati decat cele in care domiciliaza nu o vor putea face decat in baza unei declaratii pe proprie raspundere si in cunostinta de cauza cu privire la rigorile legii penale. Parlamentarii au propus ca, pentru mai multa precizie, pe listele suplimentare, numele votantilor sa fie insotit de codul numeric personal.
"Daca fostul ministru PD isi tinea angajamentul ca pana la 31 septembrie 2006 sa avem toti carnete de alegator, astazi nu aveam aceast´┐Ż problema", a declarat pentru Realitatea TV, deputatul PSD, Valeriu Zgonea. El a precizat ca cele patru Ordonante de Urgenta care se afla la Camera Deputatilor vor fi cumulate si integrate in textul legii nr. 33 pentru o coerenta legislativa. "Comisia electorala se va reuni, saptamana viitoare, pentru a discuta modificarile respective", a adaugat Zgonea, precizand ca votul final asupra actelor normative va fi dat, in septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare. Ca masura de prevenire a fraudarii alegerilor, conservatorii au propus ca, la intrarea in sectiile de votare, sa fie afisate sanctiunile pentru votul multiplu, iar urna mobila sa fie trimisa la domiciliul alegatorului numai in urma unei cereri exprese si a prezentarii unui certificat medical. Conservatorii au mai cerut realizarea in mod centralizat a buletinelor de vot si organizarea unei licitatii pentru tiparirea acestora.
Prin vocea presedintelui, Marko Bela, UDMR s-a pronuntat in favoarea unui sistem electoral mixt, care, in opinia acestei formatiuni politice, va da posibilitatea electoratului sa opteze pentru persoane, dar va asigura si o reprezentare proportionala in Parlament.
PIN: Premierul a incalcat voit legea de organizare a europarlamentarelor
Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN (Lucian Curelariu, ZIUA foto)
Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru spune ca partidul sau il va reclama la Curtea Constitutionala pe Calin Popescu Tariceanu ca incalca voit legea de organizare a europarlamentarelor. Lavinia Sandru sustine ca, in primavara, cand s-a decis amanarea scrutinului european, premierul a inghetat abuziv si procesul electoral si ca, acum, nu mai pot participa la cursa pentru Parlamentul European decat partidele deja inscrise in primavara.
Si social-democratii au propriile nemultumiri. PSD avertizeaza ca Executivul ar putea schimba regulile in timpul jocului. "Primul-ministru ne invita ca sa discutam despre data alegerilor, dupa care calendarul il stabilesc de comun acord doar ei, Partidul National Liberal", a spus Valeriu Zgonea, secretar executiv PSD, citat de Realitatea TV. Cauza nemultumirilor este faptul ca, in acest moment, in Parlament exista deja mai multe ordonante care vizeaza organizarea scrutinului european.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, redactor sef adjunct Departamentul Politica Interna:
"Guvernul este decis sa blocheze toate caile prin care ar putea fi fraudate alegerile, la nivel declarativ. In fapt, Cabinetul Tariceanu mai are de rezolvat multe dintre hibele legii. De exemplu, nu stim ce s-a ales de initiativa privind votul pe baza cartii de alegator si daca la europarlamentare se va putea vota doar cu buletinul sau cartea de identitate, sau va fi permis si cel cu cartea de alegator".
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-21
 18:20 
Geoana il roaga pe Basescu sa-l ajute sa "instaleze" un nou Guvern
4 comentarii
 16:50 
Obezitatea ar putea fi provocata de un virus
 14:11 
Autorul alarmei cu bomba la Cotroceni, acuzat de acte de terorism
 13:41 
Sarkozy se pronunta in favoarea ''castrarii chimice'' a pedofililor
 13:11 
Reclamele ii scot din sarite pe utilizatorii de Internet
 13:08 
Inele cu piatra pe interior
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai faimos triunghi amoros din istoria rockului (2904 afisari)
 Trei insule care pot schimba lumea (2448 afisari)
 Jurnalista anti-Putin, eliberata de la nebuni (2097 afisari)
 Utopia (1857 afisari)
 Scandal in Ghencea (1831 afisari)
 Geoana il roaga pe Basescu sa-l ajute sa "instaleze" un nou Guvern (383 afisari)
 Obezitatea ar putea fi provocata de un virus (179 afisari)
 Sarkozy se pronunta in favoarea ''castrarii chimice'' a pedofililor (147 afisari)
 Inele cu piatra pe interior (126 afisari)
 Autorul alarmei cu bomba la Cotroceni, acuzat de acte de terorism (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01144 sec.