Dat fiind ca alegatorii homosexuali reprezinta cel putin 3% din electoratul american, democratii s-au gandit sa-i castige de partea lor, participand cu acestia la o dezbatere legata de problemele acestei minoritati sexuale, relateaza BBC. La dezbatere, o premiera in viata politica americana, au participat sase dintre cei opt candidati democrati la presedintia Statelor Unite, numai senatorii Joe Biden si Chris Dodd neputand sa ajunga la intalnire. Cei sase candidati prezenti au raspuns intrebarilor formulate, de exemplu, de presedintele Campaniei Drepturilor Omului Joe Solmonese, de cantareata Melissa Etheridge sau de editorialistul ''Washington Post'' Jonathan Capehard. Forumul a fost transmis in direct de la Hollywood si a putut fi vizionat la postul de televiziune Logo al homosexualilor si lesbienelor. Logo, care are 27 de milioane de abonati, a dorit a organizeze un al doilea forum de acest tip, la care sa participe si candidatii republicani. Acestia din urma au preferat insa sa refuze invitatia.
Printre cele mai importante subiecte dezbatute la neobisnuitul forum s-a numarat problema marajului intre persoanele de acelasi sex. Doi dintre cei mai importanti candidati democrati, Hillary Clinton si Barack Obama, si-au aparat cum au stiut mai bine pozitia nu tocmai favorabila acesti idei. De altfel, numai doi democrati sustin recunoasterea la nivel national a casatoriei intre partenerii de acelasi sex. Doamna Clinton a aratat ca atitudinea ei fata de mariaj reprezinta o ''pozitie personala'' si a precizat ca prefera sa se gandeasca la aceste tip de mariaje ca la niste ''uniuni pro-civice''. ''Am facut clar in tara noastra ca noi credem in egalitate. Cum vom obtine egalitatea deplina este dezbaterea pe care o purtam acum'', a declarat fosta prima doamna a Statelor Unite, citata de BBC. Barack Obama a parut sa-i tina isonul, aratand la randul sau ca o uniune civila ''nu ar insemna mai putin''. El a explicat ca ''semantica ar putea fi importanta pentru unii, dar ce ma intereseaza pe mine este sa ma asigur ca aceste drepturi legale stau la dispozitia tuturor''.
Corespondentul BBC la Washington afirma ca dezbaterea a reprezentat pentru democrati si o oportunitate pentru a pune in lumina diferentele dintre ei si candidatii republicani, care nu au dorit sa asiste la intalnire.