ULTIMA ORA
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a invitat pe reprezentantii societatii civile la o serie de discutii, la finalul lunii august, pe tema Legii lustratiei. Potrivit lui Olteanu, discutii ar fi necesare pentru a readuce ''sensul corect al proiectului de lege'' si a-l impune ''ca lege in spatiul public romanesc'', relateaza Rompres.
''Am primit cu placere si interes scrisoarea dumneavoastra deschisa referitoare la Legea lustratiei. Spun cu placere si interes, pentru ca ma bucur sa constat ca exista o preocupare reala, cel putin din partea societatii civile, de a readuce in atentia si dezbaterea publica un subiect pe care multi il doreau ingropat'', se arata in scrisoarea de raspuns transmisa de Olteanu.
---
Reprezentantii societatii civile ii solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, printr-o scrisoare deschisa, ca Legea lustratiei sa interzica accesul la functii publice responsabililor de masacrul din decembrie 1989 si de fratricidul din iunie 1990, precum si suspendarea parlamentarilor cercetati pentru crime, pana la probarea nevinovatiei lor. "In timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste, in tara noastra a fost un macel incredibil: in ultima saptamana a regimului Ceausescu au fost ucisi 162 de oameni; in 22 decembrie, imediat dupa arestarea acestuia, puterea a fost preluata de grupul condus de Ion Iliescu - astazi invinuit de Justitie pentru genocid; in perioada 22-27 decembrie, masacrul a fost amplificat de aproape sase ori: 942 de morti si peste 3.000 de raniti'', se arata in documentul citat.
Semnatarii scrisorii - Sorin Iliesiu (Alianta Civica), Vladimir Tismaneanu (presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania), Florian Mihalcea (Societatea Timisoara), Teodor Maries (Asociatia 21 Decembrie 1989), Antonie Popescu (Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990) si George Costin (Blocul National al Revolutionarilor 1989) - considera ca ''este extrem de grav ca viata publica a Romaniei a fost infestata timp de peste 17 ani de cei implicati in crime istorice''.
In scrisoare sunt invocate afirmatiile generalului-magistrat Dan Voinea potrivit carora in dosarul Iunie 1990 sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pasibile de pedepse cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata, iar in cazul dosarului Decembrie 1989 numarul invinuitilor este mai mare.
In final, cei sase solicita Parlamentului sa acorde sprijin moral pentru finalizarea urgenta a cercetarilor pentru aflarea intregului adevar despre istoria recenta a Romaniei: ''Va solicitam ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti pentru crime sa fie suspendati pana la probarea nevinovatiei. Dupa 17 ani de tergiversare, Justitia romana trebuie sa spuna adevarul astfel incat lustratia sa-i excluda din viata publica pe cei responsabili pentru crime imprescriptibile impotriva umanitatii''.
Documentul a fost trimis presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, procurorului general Laura Codruta Kovesi, ministrului Justitiei Tudor Chiuariu, precum si lui Jose Manuel Durao Barroso - presedintele Comisiei Europene, lui Hans-Gert Poettering - presedintele Parlamentului European, lui Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru Justitie, lui Jaap de Hoop Scheffer - secretar general al NATO si lui Nicholas Taubman - ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania.
Sfarsit de ancheta in cazul mineriadei din iunie '90
In urma cu doua zile, procurorii militari au incheiat cercetarea in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in cazul acuzatilor militari. Anchetatorii au dispus trimiterea in judecata a generalului locotentent in rezerva Mihai Chitac - fost ministru de Interne, a generalului maior in rezerva Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne - si a colonelului in rezerva Dumitru Costea - fost comandant al Unitatii Militare Trupe de Paza si Ordine Ploiesti - sub acuzatia de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
Ion Iliescu va fi cercetat in continuare de Parchetul General pentru instigare la omor deosebit de grav. Dosarul acestuia a fost deja mutat de la Sectia Parchetelor militare, la cea civila, pentru ca o decizie a Curtii Constitutionale a stabilit ca civilii nu pot fi cercetati de procurori militari.
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Iliescu - artizanul mineriadei din '90''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-09&id=225008
''Iliescu revoltat''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-10&id=225041
''Chitac judecat, Iliescu amanat''
http://www.ziua.ro/news.php?id=812&data=2007-08-08