Ministrul francez al Apararii, Herve Morin, a anuntat, la postul de radio RTL, ca Libia a semnat o scrisoare de intentie pentru a cumpara din Franta rachete antitanc. Potrivit unui oficial libian, contractul militar, prevede achizitionarea de rachete Milan de la o filiala a fabricantului european EADS pentru 168 de milioane de euro. Acordul nu este singurul de acest tip, fortele de politie libiene urmand sa fie dotate cu tehnologii moderne de comunicatie si supraveghere, din gama Tetra. Sunt primele achizitii de acest fel de cand statele europene au ridicat embargoul impus Libiei, in 2004. Acordul survine eliberarii celor cinci cadre medicale din Bulgaria si a medicului palestinian, condamnati la moarte sub acuzatia ca au infectat, in mod deliberat, cu HIV, copii libieni.
''Contractul nu a fost inca semnat in mod oficial, dar exista o scrisoare de intentie a Libiei in care aceasta tara isi exprima dorinta de a cumpara rachete Milan, subiect asupra caruia comisia interministeriala de resort si-a dat avizul in februarie 2007'', a declarat ministrul francez, precizand ca discutiile cu Tripoli au inceput acum cateva luni si ca este logic ca acest contract ''sa fie semnat in curand''. ''Exista un acord si in privinta vanzarii unor sisteme radio'', a adaugat Herve Morin.
Contractul militar a provocat o puternica disputa in Franta, unde diverse medii il considera o contrapartida la eliberarea cadrelor medicale bulgare arestate in Libia, relateaza BBC. Purtatorul de cuvant al presedintelui francez Nicolas Sarkozy a insistat insa ca aceste contracte nu au fost semnate cu ocazia recentei vizite a presedintelui in Libia, nefiind vorba de o recompensa in schimbul eliberarii cadrelor medicale. Totusi, cu ocazia acelei vizite, a fost semnat un ''memorandum de intelegere'' in domeniul energiei nucleare civile, pentru furnizarea unui reactor nuclear ce va permite Libiei desalinizarea apei de mare. Expertii internationali au dat insa asigurari ca furnizarea reactorului nuclear nu antreneaza apriori riscuri de proliferare in domeniul militar.
Anterior, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a respins ideea ca Franta a acceptat sa vanda echipamente militare Libiei in schimbul eliberarii celor sase. El a admis insa ca in orice proces de negociere exista si aspecte necunoscute publicului.
Liderul socialist francez Francois Hollande a cerut infiintarea unei comisii parlamentare pentru cercetarea contractului cu Libia.
Pentru mai multe detalii accesati si
http://www.ziua.ro/news.php?data=2007-07-25&id=738
http://www.ziua.net/news.php?id=725&data=2007-07-24
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
''Implicarea Frantei in eliberarea, de catre Libia, a infirmierelor bulgare, luna trecuta, se dovedeste o actiune extrem de profitabila pentru Paris. Dupa ce Sarkozy a batut palma cu autoritatile de la Tripoli pentru un acord in domeniul nuclear, Franta urmand sa livreze Libiei un reactor nuclear, acum Parisul se poate mandri si cu faptul ca libienii au semnat scrisori de intentie referitoare la achizitionarea de rachete anti-tanc si sisteme radio de la agentia europeana aerospatiala si de aparare EADS''.