Ziua Logo
  Nr. 3998 de vineri, 3 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In Romania, astfel de activitati se fac pe langa lege
Congresul american, cu ochii pe lobby-ul politic
 3 august, 13:44 
In timp ce in Romania dezbaterea unui proiect de lege privind activitatea de lobby este amanata la calendele grecesti, ba chiar unii se feresc de ea ca Necuratul de tamaie, Senatul american a votat in favoarea introducerii unei legi care intareste controlul in domeniul activitatii de lobby politic. Potrivit BBC, actul normativ, adoptat deja de Camera Reprezentantilor, ii obliga pe parlamentari sa faca publice sursele de finantare pentru diverse proiecte personale, precum si banii pe care ii primesc de la grupurile de lobby. Democra�ii, majoritari in Congres, califica aceasta lege drept un moment hotarator in activitatea legislativului american, spunand ca este cea mai importanta "revolutie etica" din ultimele decenii.
Democratii i-au acuzat pe republicanii din Congres ca au promovat o cultura a coruptiei si au promis ca schimbarea mecanismelor de control in ceea ce priveste etica parlamentarilor va deveni prioritara.
Legea adoptata acum le cere parlamentarilor sa faca publice numele lobistilor care strang peste 15 mii de dolari fonduri pentru o anumita campanie de imagine, pe o perioada de sase luni, colectand bani de la diversi finantatori privati.
Congresmenii care strang separat fonduri pentru diverse proiecte personale trebuie sa anunte acest lucru. Acestora le este interzis sa accepte cadouri de la grupurile de lobby sau de la clientii acestora.
Fostii senatori si consilieri de rang inalt vor fi obligati sa astepte doi ani inainte de a putea lucra ca lobisti in Congres. O restrictie de un an se aplica pentru fostii membri ai Camerei Reprezentantilor.
Adoptarea acestei legi survine scandalurilor in care a fost implicat un fost lobist, Jack Abramoff, precum si fostul congresman republican Randy Duke Cunningham. Ambii sunt acum in detentie, fiind gasiti vinovati de activitati ilegale de lobby.
Casa Alba nu a precizat daca presedintele George Bush va semna legea sau nu.
In Romania, legea lobby-ului ramane un subiect controversat
In ultimii ani, Asociatia Pro Democratia a afirmat public necesitatea adoptarii unei legi care sa reglementeze activitatile de lobby. In opinia reprezentantilor asociatiei, aceasta lege ar trebui sa reglementeze activitatea unor firme de consultanta care desfasoara activitati de lobby pentru diverse firme sau grupuri de interese. Agentia Transparency International, patronatele grupate in UGIR 1903 si o fundatie din Timisoara au criticat proiectul de lege. Specialistii Transparency International au avertizat ca o lege a lobby-ului va incuraja coruptia. Potrivit organizatiei, legea incalca o serie de reglementari europene. Conventia penala europeana privind coruptia (Strasbourg, 1999), ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 27/2002, asimileaza activitatile de lobby traficului de influenta. Reprezentantii organizatiei sunt de parere ca, acesta este foarte greu de probat si de investigat, chiar daca Romania a adoptat o legislatie privind controlul averilor si declararea conflictelor de interese."Pentru patronate este clar ca nu stiu despre ce este vorba si nici nu vor sa afle despre legea lobby-ului. Este cunoscut faptul ca UGIR-1903 are si a avut legaturi cu grupuri de la guvernare. Nereglementarea traficului de influenta e in favoarea lor", a declarat, la vremea respectiva, Cristian Parvulescu, presedintele Pro-Democratia.
Asa se face ca, dezbaterea pe marginea acestui subiect, la nivelul clasei politice, a fost amanata. Insusi presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doi ani, ca nu-si aminteste ca legea lobby-ului sa fi fost "marea prioritate a Aliantei".
Dana Conerth  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-03
 19:14 
Patriarhul a murit singur in spital
3 comentarii
 18:18 
Traian Basescu, in inspectie la Glina
 16:30 
Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului
1 comentariu
 16:19 
Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania
1 comentariu
 15:49 
Porumbeii vor primi contraceptive
 15:23 
A fost inventat primul computer care stie de gluma
1 comentariu
 14:53 
Un pret al rascumpararii infirmierelor bulgare: Franta vinde arme Libiei
 14:20 
Sanse pentru Steaua, ghinion pentru Dinamo
 12:31 
Funeraliile Patriarhului Teoctist
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Medicul Patriarhului: NU trebuia operat! (13759 afisari)
 Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc (4979 afisari)
 O mitocanie infioratoare (4051 afisari)
 Harta vanturilor si a soarelui (3369 afisari)
 Pedepse medievale in secolul XXI (3301 afisari)
 Patriarhul a murit singur in spital (761 afisari)
 Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului (395 afisari)
 Funeraliile Patriarhului Teoctist (376 afisari)
 Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania (268 afisari)
 A fost inventat primul computer care stie de gluma (194 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.