In timp ce in Romania dezbaterea unui proiect de lege privind activitatea de lobby este amanata la calendele grecesti, ba chiar unii se feresc de ea ca Necuratul de tamaie, Senatul american a votat in favoarea introducerii unei legi care intareste controlul in domeniul activitatii de lobby politic. Potrivit BBC, actul normativ, adoptat deja de Camera Reprezentantilor, ii obliga pe parlamentari sa faca publice sursele de finantare pentru diverse proiecte personale, precum si banii pe care ii primesc de la grupurile de lobby. Democra�ii, majoritari in Congres, califica aceasta lege drept un moment hotarator in activitatea legislativului american, spunand ca este cea mai importanta "revolutie etica" din ultimele decenii.
Democratii i-au acuzat pe republicanii din Congres ca au promovat o cultura a coruptiei si au promis ca schimbarea mecanismelor de control in ceea ce priveste etica parlamentarilor va deveni prioritara.
Legea adoptata acum le cere parlamentarilor sa faca publice numele lobistilor care strang peste 15 mii de dolari fonduri pentru o anumita campanie de imagine, pe o perioada de sase luni, colectand bani de la diversi finantatori privati.
Congresmenii care strang separat fonduri pentru diverse proiecte personale trebuie sa anunte acest lucru. Acestora le este interzis sa accepte cadouri de la grupurile de lobby sau de la clientii acestora.
Fostii senatori si consilieri de rang inalt vor fi obligati sa astepte doi ani inainte de a putea lucra ca lobisti in Congres. O restrictie de un an se aplica pentru fostii membri ai Camerei Reprezentantilor.
Adoptarea acestei legi survine scandalurilor in care a fost implicat un fost lobist, Jack Abramoff, precum si fostul congresman republican Randy Duke Cunningham. Ambii sunt acum in detentie, fiind gasiti vinovati de activitati ilegale de lobby.
Casa Alba nu a precizat daca presedintele George Bush va semna legea sau nu.
In Romania, legea lobby-ului ramane un subiect controversat
In ultimii ani, Asociatia Pro Democratia a afirmat public necesitatea adoptarii unei legi care sa reglementeze activitatile de lobby. In opinia reprezentantilor asociatiei, aceasta lege ar trebui sa reglementeze activitatea unor firme de consultanta care desfasoara activitati de lobby pentru diverse firme sau grupuri de interese. Agentia Transparency International, patronatele grupate in UGIR 1903 si o fundatie din Timisoara au criticat proiectul de lege. Specialistii Transparency International au avertizat ca o lege a lobby-ului va incuraja coruptia. Potrivit organizatiei, legea incalca o serie de reglementari europene. Conventia penala europeana privind coruptia (Strasbourg, 1999), ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea 27/2002, asimileaza activitatile de lobby traficului de influenta. Reprezentantii organizatiei sunt de parere ca, acesta este foarte greu de probat si de investigat, chiar daca Romania a adoptat o legislatie privind controlul averilor si declararea conflictelor de interese."Pentru patronate este clar ca nu stiu despre ce este vorba si nici nu vor sa afle despre legea lobby-ului. Este cunoscut faptul ca UGIR-1903 are si a avut legaturi cu grupuri de la guvernare. Nereglementarea traficului de influenta e in favoarea lor", a declarat, la vremea respectiva, Cristian Parvulescu, presedintele Pro-Democratia.
Asa se face ca, dezbaterea pe marginea acestui subiect, la nivelul clasei politice, a fost amanata. Insusi presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doi ani, ca nu-si aminteste ca legea lobby-ului sa fi fost "marea prioritate a Aliantei".