Ziua Logo
  Nr. 3998 de vineri, 3 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Funeraliile Patriarhului Teoctist
 3 august, 12:31 
foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto
Zeci de oficialitati din lumea politica si culturala, inalte fete bisericesti din tara si din strainatate si peste 5000 de credinciosi au asistat, inca de dimineata, la slujbele de pomenire din cadrul ceremoniei funerare a Patriarhului Teoctist. Inmormantarea Patriarhului Teoctist a fost un ritual funerar special, care a inceput la ora 7.00 cu o slujba oficiata de Sebastian Ilfoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Doua ore mai tarziu, a inceput sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, in prezenta delegatiilor oficiale, in cursul careia au fost rostite discursuri de evocare a personalitatii celui disparut. In jurul orei 11, a inceput slujba de inmormantare, oficiata de Batrolomeu I al Constantinopolului. Accesul in catedrala a fost permis doar oficialitatilor. Clopotele au batut timp de 5 minute in amintirea Patriarhului Teoctist. Printre demnitarii prezenti la ceremonie s-au numarat Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoana, Adrian Iorgulescu si academicianul Constantin Balaceanu Stolnici.
Credinciosi, preoti si calugari din toate colturile tarii au sosit in capitala in aceasta dimineata, pentru a lua parte la ceremonia de inmormantare a Patriarhului. Cu totii au privit slujba pe ecranele mari instalate langa Catedrala Patriarhala. Cladirea a fost inconjurata de sute de jerbe si de un covor de flori.
Ceremonia a inceput la ora 7.00 cu o slujba oficiata de Sebastian Ilfoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Doua ore mai tarziu, a inceput sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, in prezenta delegatiilor oficiale, in cursul careia au fost rostite discursuri de evocare a personalitatii celui disparut.
Dupa Liturghie, enoriasii au parasit biserica si au inceput pregatirile pentru inmormantare. La 11.00 a inceput slujba de inmormantare, oficiata de Batrolomeu I al Constantinopolului. Clopotele au batut timp de 5 minute in amintirea Patriarhului Teoctist.
Primii veniti in Catedrala au fost membrii familiei Patriarhului si localnici din satul natal al acestuia. Au urmat membrii Sfantului Sinod, delegatiile venite din strainatate si alti oficiali care au participat la sedinta comemorativa organizata in Palatul Patriarhiei.
Printre demnitarii prezenti la ceremonie s-au numarat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoana si Adrian Iorgulescu. Slujba a inceput cu un Tatal Nostru, in limba greaca. Mitropolitul Daniel a deschis lucrarile, iar Nicon al Targovistei a prezentat programul sedintei, dupa care consilierul Teodor Baconschi a prezentat mesajul sefului statului, iar ministrul Culturii pe cel al premierului.
Incidente minore pe Dealul Mitropoliei
Multimea adunata la Patriarhie (foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto)
Multimea adunata sa il petreaca pe ultimul drum pe Patriarhul Teoctist a fost tinuta departe de Palatul Patriarhiei pana in jurul orei 8.00. In momentul in care jandarmii au ridicat barierele si au permis accesul spre biserica, multimea s-a napustit pur si simplu spre catedrala. O femeie a fost retinuta de jandarmi pentru ca a tulburat ordinea publica. Fortele de ordine i-au refuzat accesul pe Dealul Mitropoliei si lui Faur Isaia, timisoreanul care l-a stropit cu cerneala, in urma cu cativa ani, pe seful statului de la acea data, Emil Constantinescu. Isaia a sustinut ca vroia sa-i transmita presedintelui mai multe scrisori cu sesizari, insa politistii au ales sa-l conduca la Sectia 14, unde va tinut sub paza pana la sfarsitul slujbei de inmormantare a Patriarhului.
Mesajele oficialitatilor
Presedintele Traian Basescu, prin intermediul consilierului prezidential Teodor Baconschi, a adus astazi un ultim omagiu Patriarhului Teoctist. "In numele statului roman, doresc sa aduc un pios omagiu Prea Fericirii Sale Teoctist, celui care a fost peste 20 de ani Patriarhul BOR, personalitate venerabila a lumii crestine si parinte spiritual al romanilor ortodocsi. Cu experienta anilor de arhierie in mari centre arhiepiscopale si mitropolitane ale tarii, PF Teoctist a luat asupra sa greutatile unui timp potrivnic Bisericii si credintei", se arata in mesajul sefului statului.
Casa Regala a cerut sa ne aducem aminte de importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi, printr-un mesaj de condoleante transmis Patriarhiei de regele Mihai I. "Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti cei care varsa astazi o lacrima pentru Parinte si cer luare aminte la importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi'" a sustinut principele Radu, cel care a lecturat mesajul.
"Romania a pierdut una dintre personalitatile sale luminoase, un om de o mare intelepciune, care a pus intotdeauna tara si Biserica mai presus de orice interes personal", a subliniat la randul sau premierul Calin Popescu-Tariceanu, in mesajul transmis, in numele sau si al Guvernului.
Ritual funerar special
foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto
Serviciul religios de inmormantare a avut loc in Catedrala Patriarhala - unde a fost depus corpul neinsufletit al Patriarhului. Accesul in interiorul acesteia a fost permis doar oficialitatilor, in timp ce toti ceilalti participanti la ceremonie au urmarit slujba pe cele patru ecrane amplasate pe Dealul Mitropoliei.
Inmormantarea Patriarhului Teoctist a fost un ritual funerar special, diferit nu numai de cel al mirenilor, ci si de cel al preotilor. Slujba inmormantarii Patriarhului, potrivit oranduielilor bisericesti, cuprinde citiri si cantari care vorbesc despre viata monahala, despre lucrarea monahului, despre indatoririle lui si despre "cununa" la care el lucreaza in aceasta viata si despre "cununa" pe care Dumnezeu o pregateste celor care ii slujesc.
Preafericitul Teoctist a fost inmormantat cu toate insemnele patriarhale: mitra, carja si entgolpionul. Sicriul cu trupul Patriarhului a fost purtat pe umeri de preoti, care au inconjurat Catedrala Patriarhiei si s-au vor opri de trei ori, in dreptul altarului si a stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare.
Slujba de inmormantare a Patriarhului Teoctist s-a incheiat cu o salva de 21 de lovituri de tun.
Cristina STEFAN  
 Afisari: 376  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
21 de salve de tun   de titi comanescu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-03
 19:14 
Patriarhul a murit singur in spital
3 comentarii
 18:18 
Traian Basescu, in inspectie la Glina
 16:30 
Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului
1 comentariu
 16:19 
Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania
1 comentariu
 15:49 
Porumbeii vor primi contraceptive
 15:23 
A fost inventat primul computer care stie de gluma
1 comentariu
 14:53 
Un pret al rascumpararii infirmierelor bulgare: Franta vinde arme Libiei
 14:20 
Sanse pentru Steaua, ghinion pentru Dinamo
 13:44 
Congresul american, cu ochii pe lobby-ul politic
 Top afisari / comentarii 
 Medicul Patriarhului: NU trebuia operat! (13759 afisari)
 Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc (4979 afisari)
 O mitocanie infioratoare (4051 afisari)
 Harta vanturilor si a soarelui (3369 afisari)
 Pedepse medievale in secolul XXI (3301 afisari)
 Patriarhul a murit singur in spital (761 afisari)
 Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul mortii Patriarhului (395 afisari)
 Funeraliile Patriarhului Teoctist (376 afisari)
 Farfurii zburatoare pentru drumurile accidentate din Romania (268 afisari)
 A fost inventat primul computer care stie de gluma (194 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00756 sec.