Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa catastrofa de la Cernobil, un nou dezastru in Ucraina
Nor toxic la 160 de km de Romania
-- ULTIMA ORA: Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in prezent nu exista nici un risc ca norul toxic din Ucraina sa ajunga deasupra Romaniei. "Specialistii apreciaza ca in urmatoarele 36 de ore nu exista vreun risc ca norul sa patrunda pe teritoriul Romaniei. Fac un apel la calm. Daca vor fi necesare, vom adopta anumite masuri", a afirmat seful Executivului. Tariceanu a mai anuntat ca la Ministerul Mediului a inceput sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, pentru a stabili gradul de periculozitate a norului de fosfor asupra tarii noastre. "Nu avem parte de nici-o informatie oficiala din partea Ucrainei", a afirmat acesta.Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut presei sa astepte rezultatele analizei de la Ministerul Mediului si sa nu panicheze populatia cu privire la norul de fum provocat de accidentul petrecut in Ucraina. Nicolaescu a declarat ca, in prezent, nu exista nici un motiv de ingrijorare in legatura cu norul toxic produs de accidentul feroviar din Ucraina, deoarece acesta ar putea ajunge in Romania abia peste 48 de ore.
 17 iulie, 16:22 
foto: AP
Un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de Lviv, in vestul Ucrainei, provocand ranirea a 20 de persoane si evacuarea a circa 800, informeaza AP. Norul format in urma incendiului rezultat din accident se intinde pe 90 de kilometri patrati, deasupra a 14 sate situate in apropierea orasului unde a avut loc incidentul. In prezent, norul toxic se afla la circa 160 de km de Romania. "A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie", a declarat vicepremierul Oleksandr Kuzmuk. La randul sau, presedintele Iuscenko a emis un ordin potrivit caruia membrii Guvernului trebuie sa elaboreze, in termen de trei zile, un plan de limitare a "consecintelor ireversibile" ale accidentului, au anuntat mass-media locale.
Specialistii explica: Fosforul, element chimic agresiv
"Fosforul ca element chimic este foarte agresiv pentru sanatatea unei persoane, dar mai putin toxic in combinatii", a declarat prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie, citat de Rompres.
Voicu a declarat ca 1,3 miligrame de fosfor pe kilogram corp poate da leziuni hepatice, renale, afectari cardiovasculare, iar, prin inhalare, poate produce afectiuni la nivelul cailor respiratorii, dar ca aceste afectari apar numai in cazul in care este vorba de fosfor ca element chimic si nu in combinatii si ca fosforul nu poate ajunge pur in atmosfera pentru ca se combina cu alte elemente.
Un tren care transporta fosfor galben a deraiat
"Numeroase localitati ucrainene risca sa fie afectate de norul toxic care a rezultat dupa deraierea, in vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanta inflamabila si otravitoare", titreaza BBC News online.
Desi s-a produs in cursul serii trecute, accidentul a fost anuntat de autoritatile ucrainiene abia astazi.
Potrivit BBC, sute de localnici au fost evacuati, iar 20 de persoane ranite in accidentul feroviar au fost spitalizate.
Norul format in urma incendiului rezultat din accident se intinde pe 90 de kilometri patrati, deasupra a 14 sate situate in apropierea orasului Lviv.
Orasul Lviv (Lvov) este situat in vestul Ucrainei, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia si 250 de kilometri de granita nordica a Romaniei. Trenul transporta fosfor galben si se indrepta spre Polonia, venind din Kazahstan.
Ministerul Mediului asteapta o analiza pentru a afla daca praful de fosfor ajunge deasupra Romaniei
Ministerul Mediului a aflat de la mass-media despre accidentul din Ucraina ce a produs un nor de praf de fosfor si analizeaza, impreuna cu Administratia Nationala de Meteorologie, daca substanta va ajunge in Romania.
"Nu stim nimic mai mult decat ce a aparut in presa. Am contactat imediat ambasada Ucrainei la Bucuresti care nu a facut altceva decat sa ne confirme ca norul de fosfor exista si ca a rezultat in urma unui accident. Mai sunt mai bine de 200 de kilometri din zona afectata in prezent si pana la granita cu Romania, astfel ca speram ca norul sa nu afecteze teritoriul romanesc", au declarat autoritatile, preluate de Mediafax.
Autoritatile locale anunta primele masuri
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia care a avut loc in 1986 la centrala nucleara de la Cernobil. "A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie", a spus Kuzmuk, citat de BBC online.
"Este un incident iesit din comun, ale carui consecinte nu pot fi anticipate", a explicat oficialul citat.
In conditiile in care sute de persoane au fost evacuate, cei care au ramas in zona au fost sfatuiti sa stea in case si sa evite mancarurile facute din legume si animale de productie locala.
REACTII LA CALD
Luminita MOROIANU, redactor Departament Social:
"Specialistii afirma ca fosforul are ca forme de baza: fosforul alb si rosu, cel galben fiind o combinatie intre cele doua. Fosforul alb este cel toxic, insa doza letala este de max. 100mg/om. Ingerat, fosforul are influente asupra tractului gastro-intestinal si asupra ficatului, da ameteli si stari de voma, dureri abdominale. Atunci cand este inspirat are miros de usturoi. Impreuna cu melasa/untul de arahide, este folosit impotriva rozatoarelor."
C.S.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-19
 17:28 
Relansarea procesului "inchisorile CIA"  2007-07-17
1 comentariu
 17:26 
Vasile Dancu a demisionat din functia de vicepresedinte al PSD  2007-07-17
1 comentariu
 16:43 
Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia  2007-07-17
1 comentariu
 15:53 
Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc  2007-07-17
 15:52 
Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului  2007-07-17
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00679 sec.