Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Textul scrisorii semnate de ministrii Vosganian si Pacuraru a fost dat publicitatii
Guvernul sustine ca raspunde pentru majorarea pensiilor in fata Parlamentului
 17 iulie, 15:52 
Varujan Vosganian (foto: Ioana Carlig, ZIUA foto)
Executivul a facut public, astazi, textul scrisorii de doua pagini trimise sefului statului, referitor la sursele de finantare pentru cresterea pensiilor. La aceasta ora, documentul se afla, spre analiza, la Departamentele economic si legislativ ale Presedintiei, a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, Valeriu Turcan. Ministrii semnatari, cel al Economiei, Varujan Vosganian, si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustin ideea ca exista resursele necesare cresterii pensiilor in 2008 cu 43%, ca o consecinta a dezvoltarii economice. "Cresterea pensiilor se va realiza fara majorarea unor impozite sau taxe si prin respectarea calendarului referitor la introducerea pilonului doi de pensii si a reducerii anuntate a cotelor contributiilor sociale", se arata in documentul elaborat de Guvern. Scrisoarea a fost redactata la solicitarea presedintelui Traian Basescu, care s-a aratat sceptic in privinta unei asemenea masuri, despre care a spus ca ar fi una "pur electorala, fara sustinere financiara". Seful statului a declarat ca nu va promulga legea pensiilor daca nu va fi convins ca Executivul are bani suficienti pentru a sustine aceasta masura.
"Scrisoarea despre sursele de finantare a cresterii pensiilor, sosita de la Guvern, este analizata, in acest moment, de Departamentele economic si legislativ ale Presedintiei", a anuntat in urma cu scurt timp purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Valeriu Turcan.
"Asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul institutional al Guvernului, care raspunde in fata Parlamentului, institutie care a aprobat deja aceasta crestere", se arata in scrisoarea Executivului transmisa presedintelui.
"Efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 lei la 568 lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut. (...) Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009 - 2013, Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000, ceea ce garanteaza majorarilor de pensii din anul 2008 un caracter sustenabil." - se mai sustine in documentul oficial.
Guvernul il asigura astfel pe seful statului ca aceste masuri vor fi realizate fara majorarea unor impozite sau taxe, precum si prin respectarea calendarului privind introducerea pilonului doi de pensii si reducerea CAS.
Paul Pacuraru
PLD: Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte asupra Legii pensiilor
Partidul Liberal Democrat (PLD) a iesit imediat la rampa cu reactii la scrisoarea adresata sefului statului. PLD considera ca raspunsul Guvernului catre presedintele Traian Basescu, referitor la problema legii pensiilor, este "sfidator si demagogic", iar Curtea Constitutionala ar trebui sa se pronunte asupra actului normativ. Conform PLD, Guvernul Tariceanu avea datoria sa prezinte o estimare a veniturilor si cheltuielilor bugetare din anii urmatori, "nu o insiruire de vorbe goale care nu conving pe nimeni", conform Mediafax.
PC: Daca presedintele nu promulga Legea pensiilor, sustinem o sesiune extraordinara
"Daca presedintele Romaniei nu va promulga Legea privind majorarea punctului de pensii, aprobata de Parlament, Partidul Conservator va sustine organizarea unei sesiuni extraordinare", a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca.
Conservatorii sustin dezbaterea a trei puncte pe ordinea de zi a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului: dezbaterea proiectului de lege privind majorarea pensiilor, introducerea votului uninominal si proiectul de lege privind infiintarea unui fond de solidaritate pentru pensionari de 1% din profitul realizat de societatile comerciale.
Basescu a cerut justificari
Seful statului a anuntat, in doua randuri, ca va promulga Legea Pensiilor atunci cand va fi sigur ca este aplicabila, cerand, in acest sens, Guvernului sa prezinte sursele de finantare pentru acoperirea majorarii pensiilor. Basescu a invocat articolul 138 din Constitutie, care spune, la alineatul cinci, ca "nici-o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".
In acelasi timp, presedintele a mai spus ca sustine marirea pensiilor, dar in conditiile in care nu ar duce la colapsul bugetului de pensii, precizand ca modul in care a fost adoptata legea in Parlament ii favorizeaza pe cei cu pensii mari, si nu pe cei care la o pensie de 4 milioane de lei, care mai primesc 500.000 de lei in plus.
Basescu a primit legea inspre promulgare la 6 iulie si are, potrivit Constitutiei, 20 de zile la dispozitie pentru acest demers. Seful statului poate trimite aceasta lege Parlamentului spre reexaminare sau poate cere un punct de vedere al Curtii Constitutionale.
Pentru detalii despre acest subiect, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-12&id=223787, http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-11&id=223692, http://www.ziua.net/display.php?data=2007-07-07&id=223567
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
"In principiu, presedintele ceruse o fundamentara finaciara a majorarii pensiilor, dar a primit din partea Guvernului un raspuns politic. In care este citat Institutul National de Statistica, insa in care nu este adus nici-un element nou din punct de vedere al calculelor "aritmetice"".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-07-19
 17:28 
Relansarea procesului "inchisorile CIA"  2007-07-17
1 comentariu
 17:26 
Vasile Dancu a demisionat din functia de vicepresedinte al PSD  2007-07-17
1 comentariu
 16:43 
Razboi diplomatic fara precedent intre Marea Britanie si Rusia  2007-07-17
1 comentariu
 16:22 
Nor toxic la 160 de km de Romania  2007-07-17
 15:53 
Referendum bilingv pentru autonomia Tinutului Secuiesc  2007-07-17
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.