Ziua Logo
  Nr. 3965 de marti, 26 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Nici o zi fara motiune
Deputatii dezbat varianta PSD pe agricultura
-- ULTIMA ORA: Votul motiunii se amana, din lipsa de cvorum. Votul motiunii se va relua joi, la ora 11.
 26 iunie, 18:00 
Decebal Traian Remes (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Dupa ce, azi-noapte, Camera Deputatilor a respins motiunea PD pe sanatate, iar motiunea simpla pe agricultura a PD si PLD a fost retrasa de pe ordinea de zi a plenului, ramanand ca Biroul Permanent al Camerei sa decida procedura de urmat, astazi se dezbate in Parlament motiunea simpla a PSD pe agricultura. Intitulata "Patru milioane de lei subventie pentru fiecare teren arabil", in ea se cere adoptarea unor masuri pentru rezolvarea crizei, nu insa si revocarea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes. Motiunea PSD solicita elaborarea strategiei post-aderare in domeniul agriculturii, acordarea de despagubiri celor care au terenuri afectate de seceta, majorarea subventiei pentru irigatii si cresterea subventiilor pentru motorina. Premierul a venit azi in intampinare si a anuntat ca Guvernul va majora subventiile pentru culturile vegetale si cresterea animalelor. Ministrul Agriculturii a luat cuvantul pentru a se apara in fata parlamentarilor, subliniind ca "nimeni nu poate alcatui un buget mai bun" decat cel pe care il poate face el. Motiunea simpla pe Sanatate a PSD se discuta maine, iar cea a PD pe Agricultura, joi, daca se renunta la cererea de revocare a ministrului.
"Sa nu-mi faceti niciun hatar. Tineti cont ca in actualele imprejurari nimeni nu ar putea construi un buget pentru agricultura pe 2008 mai bun decat cel pe care l-as putea face eu", a declarat Remes, informeaza Realitatea Tv. "Va rog sa treceti la treaba si sa macinati cu cuvinte pe cei care merita, eu nu am apucat sa merit. Le doresc dusmanilor mei sa traiasca multi, multi ani si sa moara de invidie", a mai spus Remes in incheierea declaratiei sale.
Inaintea inceperii discutiilor, ministrul Agriculturii, liberalul Decebal Traian Remes, declara ziaristilor ca se asteapta ca motiunea sa fie "sigur" adoptata.
Motiunea are toate sansele sa treaca in Parlament deoarece deputatii PD si PRM au anuntat ca sustin demersul social-democratilor.
Solutiile identificate de social-democrati la criza actuala din domeniul agriculturii
Mircea Geoana (Foto: Mircea PAUN- ZIUA Foto)
Mircea Geoana considera ca motiunea simpla pe care a depus-o partidul sau cuprinde solutiile identificate de social-democrati la criza actuala din domeniul agriculturii. Ea a fost introdusa de deputatii PSD sub argumentul ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana "a surprins Guvernul Tariceanu complet descoperit in ceea ce priveste sprijinul ce trebuie acordat agricultorilor pe parcursul anului 2007".
Semnatarii motiunii afirma ca "de 900 de zile se promite si se minte" in ceea ce priveste agricultura romaneasca. PSD mai acuza, in texul motiunii, ca deficitul comercial la produsele alimentare s-a majorat in mod nepermis si nejustificat, importurile de produse alimentare in anul 2006 determinand un deficit comercial de peste 1,2 miliarde euro.
PSD atrage atentia si asupra situatiei sistemelor de irigatii, insuficientei sumelor alocate ca rente viagere, "debandadei organizatorice si legislative" din piscicultura si asupra "jafului" din silvicultura.
Social-democratii solicita Ministerului Agriculturii ca, daca motiunea simpla va fi adoptata, sa acorde despagubiri in caz de calamitati naturale si pentru producatorii agricoli care nu au incheiat contracte de asigurare, sa acorde suma de 400 lei pe hectar pentru platile din anul 2007, sprijin financiar de 350 lei producatorilor agricoli ce detin si exploateaza suprafete de teren de pana la un hectar inclusiv, subventionarea cu 5.500 lei vechi a semintei de grau si de orz, necesara infiintarii culturilor din aceasta toama, subventionarea motorinei pentru culturile ce se vor infiinta si recolta in 2008 cu 15 lei/litru, acordarea unei subventii pentru irigatii de 1.200 lei/hectar.
Guvernul majoreaza subventiile pentru culturile vegetale si cresterea animalelor
Calin Popescu Tariceanu (Foto: Mircea PAUN- ZIUA Foto)
Inainte de un eventual rezultat in urma votarii motiunii, premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in judetul Bacau, a declarat ca Guvernul va majora subventiile acordate agricultorilor pentru productia vegetala, pentru a sprijini infiintarea culturilor de toamna si primavara, dupa un an secetos. Subventii majorate vor fi acordate si pentru cresterea animalelor, a precizat premierul. "Alaturi de subventiile europene, si mai multi bani vom da de la Guvern, pentru a va ajuta sa realizati culturile de toamna si primavara, mai ales ca tinem cont ca anul acesta toata tara este grav afectata de seceta", a spus Tariceanu.
Actul normativ privind majorarea subventiilor in agricultura va fi aprobat de Guvern in sedinta din aceasta saptamana sau cel tarziu saptamana viitoare, a precizat premierul.
Motiune constitutionala versus motiune neconstitutionala
Spre deosebire de motiunea simpla a PD, care a fost scoasa, ieri seara, de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor dupa ce PNL si PSD au acuzat neconstitutionalitatea textului in care se solicita revocarea ministrului Agriculturii, motiunea semnata de PSD nu face referiri la o eventuala demisie sau revocare din functie a lui Decebal Traian Remes.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri seara, intr-un comunicat remis Mediafax, ca daca semnatarii motiunii simple privind Agricultura initiate de PD, vor retrage elementul de neconstitutionalitate, adica solicitarea de demisie a ministrului, atunci Biroul Permanent va putea decide asupra introducerii in plen. Olteanu sustine ca PD nu a stiut sa redacteze motiunea simpla "Ministrul Decebal Traian Remes, groparul agriculturii romanesti" potrivit prevederilor Constitutiei, ale Regulamentului Camerei Deputatilor si potrivit deciziei Curtii Constitutionale.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Dezbaterea motiunii simple pe Agricultura a PSD-ului s-a desfasurat pe fondul absenteismului parlamentarilor. Actiunea social-democratilor, chiar in cazul in care va trece, nu va avea nici un efect asupra Cabinetului Tariceanu, miza acestei initiative fiind doar de imagine. Democratii s-au grabit sa anunte ca vor sustine si aceasta motiune a PSD, in timp ce PNL, UDMR, minoritatile si o partea a PRM s-au declarat impotriva acesteia. In timp ce, in Parlament, s-a dezbatut motiunea Agricultura, premierul Tariceanu a iesit <<pe teren>>, intr-o vizita la Braila, unde a anuntat ca guvernul va majora subventiile pentru culturile vegetale si cresterea animalelor si I-a cerut ministrului Vosganian sa identifice fonduri pentru majorarea subventiilor agricole."
A.Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-26
 18:40 
Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand
 18:09 
Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata
 15:51 
Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea
 15:50 
Presedintele, originar din Murfatlar
 15:49 
Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei
 15:18 
Radu Stroe: Parlamentul ar putea lua in calcul demiterea lui Geoge Maior
 Top afisari / comentarii 
 Ciorapeanu (8228 afisari)
 Autostrada Marii Negre (4354 afisari)
 Statul tolereaza "Biserica KGB" (2608 afisari)
 Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins (2235 afisari)
 Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii (2015 afisari)
 Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea (767 afisari)
 Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata (403 afisari)
 Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand (348 afisari)
 Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei (120 afisari)
 Presedintele, originar din Murfatlar (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01147 sec.