Ziua Logo
  Nr. 3965 de marti, 26 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Localitatea natala a lui Traian Basescu si-ar putea schimba numele
Presedintele, originar din Murfatlar
 26 iunie, 15:50 
Traian Basescu (foto: Mediafax)
Denumirea localitatii de bastina a sefului statului, Basarabi, ar putea fi schimbata in Murfatlar. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat astazi o initiativa legislativa in acest sens, depusa de mai multi parlamentari constanteni, insa forul decizional este Senatul. Conform initiatorilor, schimbarea denumirii orasului Basarabi in Murfatlar este in folosul comunitatii deoarece se pot identifica mai bine produsele atat de cunoscute ale brandului in cauza cu localitatea de provenienta. Una dintre cele mai interesante justificari pentru acest demers a venit din partea liberalului Relu Fenechiu, care a sustinut ca membii comisiei, "cu toate ca in general nu incurajeaza schimbarea denumirii localitatilor, sustin aceasta initiativa, deoarece este ''prea argumentata".
Camera Deputatilor a aprobat astazi schimbarea denumirii orasului Basarabi din judetul Constanta, locul de nastere al presedintelui Traian Basescu, in Murfatlar. Deputatii au adoptat initiativa legislativa a membrilor mai multor grupuri parlamentare din judet, cu 202 voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si 6 abtineri. Printre initiatorii propunerii se numara Cristian Diaconescu, Puiu Hasotti, Alexandru Mazare, Gelil Eserghep si Amet Aledin.
Motivatiile parlamentarilor
Deputatul PNL, Adrian Mihei, a subliniat ca "schimbarea denumirii orasului Basarabi in Murfatlar este in folosul comunitatii deoarece se pot identifica cat mai bine produsele atat de cunoscute - AMurfatlara".
Deputatul PD, Valeriu Tabara, a declarat ca este o initiativa legislativa deosebita, care permite "aducerea unui brand asupra unei localilati cunoscute".
Presedintele Comisiei de administratie, Relu Fenechiu, a precizat ca membii comisiei, cu toate ca in general nu incurajeaza schimbarea demunirii localitatilor, sustin aceasta initiativa, deoarece este "prea argumentata". Fenechiu a precizat ca orasul Basarabi s-a mai numit Murfatlar pana in 1920.
Trebuie precizat faptul ca Executivul nu a sustinut schimbarea demunirii orasului Basarabi pe motiv ca implica resurse financiare, fiind necesara consultarea populatiei prin referendum local.
Camera Deputatilor este prima Camera sesizata in cazul acestei initiative, Senatul fiind forul decizional.
Demonstratie cu versuri
Expunerea de motive a initiatorilor propunerii legislative contine si cateva versuri, cu referire la localitatea Murfatlar: "Bem ingandurati din zori/Toamnelor de Murfatlar/ Umbre leagana cocorii/Peste via din pahar/". De asemenea, semnatarii propunerii amintesc ca in monografia localitatii Basarabi apare "Cronica Murfatlarului", scrisa de renumitul publicist, director al ziarului "Dobrogea Juna", Constantin N. Sarry, la 13 august 1944, conform Rompres.
Pentru prima data localitatea natala a lui Traian Basescu apare sub denumirea de Murfatlar in anul 1864 si se pastreaza pana in anul 1924, dupa care, in urma disputelor politice dintre taranisti si liberali, numele se schimba in Basarabi. In anul 1965, denumirea de Basarabi este din nou schimbata in Murfatlar pentru ca apoi, in anul 1980, sa redevina Basarabi.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Orasul natal al presedintelui Traian Basescu isi va schimba numele din Basarabi in Murfatlar. Aceasta a fost decizia Camerei, care a votat o initiativa legislativa in acest sens. Deputatii s-au amuzat pe tema schimbarii numelui, data fiind notorietatea presedintelui de om petrecaret, care nu refuza un pahar, si care poate conduce masina personala, dupa un asemenea episod. Asa incat numele potgoriei Murfatlar, asociat cu orasul de bastina al sefului statului i-a influentat pe alesii neamului"
C.S.  
 Afisari: 110  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-26
 18:40 
Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand
 18:09 
Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata
 18:00 
Deputatii dezbat varianta PSD pe agricultura
 15:51 
Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea
 15:49 
Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei
 15:18 
Radu Stroe: Parlamentul ar putea lua in calcul demiterea lui Geoge Maior
 Top afisari / comentarii 
 Ciorapeanu (8228 afisari)
 Autostrada Marii Negre (4354 afisari)
 Statul tolereaza "Biserica KGB" (2608 afisari)
 Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins (2235 afisari)
 Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii (2015 afisari)
 Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea (767 afisari)
 Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata (403 afisari)
 Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand (348 afisari)
 Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei (120 afisari)
 Presedintele, originar din Murfatlar (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00647 sec.