Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cioroianu da, da, da
 14 iunie, 14:42 
Adrian Cioroianu (foto: Mircea PAUN)
Romania ramane un partener important al Statelor Unite ale Americii - este concluzia intalnirii care a avut loc la Washington intre ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, si secretarul de Stat american Condoleezza Rice. Pe agenda discutiilor a figurat si problema accesului romanilor pe teritoriul american fara vize, seful diplomatiei americane declarand ca, la nivelul administratiei Bush, exista toata bunavointa fata de romani, dar ca ultimul pas pe drumul spre inlaturarea vizelor il constituie acordul membrilor Congresului american. Totodata, Cioroianu a declarat ca ''este foarte probabil'' ca presedintele SUA sa faca o vizita in Romania, cu ocazia summit-ului NATO din 2008. ''Da", "da, da, desigur", "bineinteles" si "va multumesc foarte mult" au fost singurele cuvinte rostite de oficialul roman in prezenta omologului sau, in timpul intalnirii cu presa.
Cioroianu a caracterizat drept ''reusita si constructiva'' discutia avuta cu secretarul de stat al SUA, care s-a axat in principal pe dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele doua tari, relateaza Rompres. Ministrul roman a subliniat ca nu a abordat problema retragerii trupelor romanesti din Irak, dar ca, in schimb, a discutat subiectul scutului antiracheta: "Am sustinut pozitia Romaniei referitoare la necesitatea ca NATO sa aiba o singura voce directa si ferma cu privire la subiectul scutului anti-racheta pentru a demonstra impreuna Rusiei ca instalarea acestuia in Polonia si Cehia, precum si bazele militare americane din Romania si Bulgaria vizeaza doar lupta antiterorista si nu reprezinta o amenintare pentru Moscova''.
Seful diplomatiei romane a mai discutat cu secretarul de stat al SUA despre relatia Romaniei cu Federatia Rusa si Republica Moldova, situatia din Kosovo, dar si despre Turcia si perspectivele sale europene. Cioroianu a precizat ca Rice i-a cerut, la finalul intrevederii, sa pastreze o legatura telefonica si sa o sune ''ori de cate ori este necesar''.
Da, da, da
Rice a folosit intalnirea cu presa de dinaintea intrevederii cu ministrul roman de Externe, pentru a condamna atentatul terorist din orasul irakian Samarra. "Da", "da, da, desigur", "bineinteles" si "va multumesc foarte mult" au fost singurele cuvinte rostite de Cioroianu, conform transcrierii publicate pe site-ul Departamentului de Stat american, relateaza Mediafax. Desi declaratiile ministrului roman sunt reduse la cateva cuvinte de aprobare, el o intrerupe pe Condoleezza Rice de mai multe ori, exprimandu-si sustinerea fata de ideile sale inainte ca acestea sa fi fost precizate.
NU RATATI in ZIUA de maine inregistrarea senzationalului discurs al ministrului Cioroianu!
Ministrul Afacerilor Externe continua vizita in capitala SUA, avand programate intalniri cu congressman-ul Tom Lantos, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentantilor, si cu Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui George W. Bush.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
''Domnul ministru Adrian Cioroianu s-a pierdut in fata Condoleezzei Rice dovedindu-si doar veleitatile de yesman de serviciu. Romania merita mai mult, totusi''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 142  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Puteti sa ratati linistiti ZIUA de maine   de Un carcotas
Dl. Roncea, ce ar merita Romania?   de Golanul
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-14
 16:50 
Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR
3 comentarii
 14:42 
Aripile din PSD, la razboi
 14:42 
Pretul corect
 14:41 
Il privesti, si nu e!
 14:40 
Alpha Dog (Mascul necrutator)
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01307 sec.