Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii
 11 iunie, 15:59 
Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc (ZIUA foto)
ULTIMA ORA
Motiunea PD a picat cu 115 voturi pentru, 112 contra, in timp ce 153 de parlamentari nu au votat si s-a inregistrat un vot nul. ''Rezultatul votului demonstreaza ca nici in conditiile in care nu se intruneste cvorumul, Guvernul Tariceanu nu are sustinere. In orice tara normala, premierul si-ar da demisia de onoare in urma unui asemenea rezultat", a declarat pre�edintele PD, Emil Boc, dupa respingerea motiunii.
La sedinta au participat 337 deputati si senatori din totalul de 464.
---
Motiunea de cenzura a democratilor, intitulata ''Guvernul Tariceanu trebuie sa plece'', va fi dezbatuta si votata astazi in plenul reunit al celor doua Camere. Dupa lungi negocieri si consultari oficiale fara rezultat, partidele isi vor dezvalui, prin scrutin, strategia politica pentru perioada urmatoare. Doar doua partide au anuntat ca sustin motiunea: PD si PLD, democratii sustinand, prin vocea presedintelui Emil Boc, ca actualul Executiv nu are sustinere populara si este cel mai ineficient de dupa 1989. In schimb, PNL, PSD si UDMR nu sustin documentul PD. Geoana ii reproseaza lui Basescu ca este cel care il sustine inca in functie pe Tariceanu si declara ca parlamentarii PSD vor participa la dezbaterea motiunii de cenzura, dar se vor abtine de la vot, iar liberalii afirma ca este inadmisibil ca motiunea sa isi propuna, ca unic scop, caderea Guvernului fara a avea argumente solide. PRM a spus ca cel mai probabil se va abtine, iar PC men�ine suspansul, anuntand ca se va decide chiar inaintea sedintei comune.
''Astazi vom sti daca exista cu adevarat colaborare politica intre PNL si PSD'', a afirmat liderul democratilor, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax. Boc a explicat ca motiunea are trei scopuri: asumarea de catre premier a raspunderii politice pentru esecul la referendum, clarificarea statutului de partide la putere sau in opozitie a formatiunilor din Parlament si destituirea ''celui mai neperformant guvern de dupa 1989''. In plus, democratul a sustinut ca, prin renuntarea PSD de a depune o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu II, ''se demonstreaza ca avem o intelegere politica, o guvernare PNL-PSD. Protocolul va aparea. El va fi materializat in foarte multe pozitii publice ocupate de catre membrii PSD". Emil Boc a afirmat ca PD a facut o "ultima oferta" catre PNL, de a se reface Alianta DA, dar liberalii au respins propunerea. El a negat categoric presupusele negocieri si discutii pe care PD le-ar fi avut cu PSD, reafirmand ca PD nu ar intra in nici o formula de guvernare alaturi de social-democrati, urmand ca PD sa acceada la guvernare doar in urma unor alegeri anticipate sau la termen.
PSD nu voteaza
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, la finalul Biroului Parmanent National, ca parlamentarii social-democrati vor participa la dezbaterea motiunii pentru a se asigura cvorumul necesar de 326 de deputati si senatori, dar se vor abtine de la vot. ''Un reprezentant al nostru va citi pozitia noastra. Nu este problema noastra rafuiala dintre PNL si PD. Consideram ca aceasta este o motiune in cadrul aliantei, care nu ne priveste pe noi. PSD nu va vota motiunea de cenzura a PD doar pentru a da jos Guvernul Tariceanu, fara sa existe un minim consens si o certa garantare a ceea ce se va pune in locul lui. Schimbarea trebuie motivata de incapacitatea de a guverna eficient, si nu din razbunare politica. Trebuie sa stim in primul rand ce proiect si ce guvern putem avea in vedere inainte de a-l da jos pe actualul. Este un act de iresponsabilitate sa dai jos un guvern atat timp cat nu se vede o alternativa. Guvernul Tariceanu va pleca in urma votului in Parlament atunci cand va exista un minim consens intre presedintele Romaniei si partide asupra solutiei de guvernare si o solutie clara si garantata despre ceea ce se pune in locul acestui guvern'', a afirmat liderul PSD.
Totodata, Geoana i-a reprosat presedintelui Traian Basescu inconsecventa de la consultarile cu partidele parlamentare de saptamana trecuta, subliniind ca seful statului este cel care il sustine inca in functie pe Tariceanu, ''prin pozitia sa inflexibila de pana acum care a impiedicat formarea oricarei majoritati stabile''.
''Avertizez public si foarte transparent Guvernul ca momentul raportului de tara, pe care Comisia Europeana il va prezenta pe 27 iunie, va reprezenta pentru noi adevaratul moment de analiza si decizie cu privire la soarta si destinul Guvernului Tariceanu'', a subliniat liderul PSD. El i-a cerut primului-ministru sa vina in fata Parlamentului cu o saptamana inainte de 27 iunie si sa prezinte stadiul pregatirii Romaniei si al Executivului pe care il conduce.
PD a negociat cu PSD
Vicepresedintele liberal Teodor Melescanu sustine ca are informatii de la liderii PSD conform carora PD a negociat cu social-democratii, oferindu-le ''diverse avantaje'' pentru a obtine un sprijin politic, dar nu a reusit. "Noi nu am avut si nu vom avea asemenea intelegeri", a subliniat Melescanu. El a afirmat ca PNL va vota impotriva motiunii de cenzura si, ca dovada ca liberalii nu cred in succesul motiunii, Biroul Politic Central a luat in discutie si anumite chestiuni organizatorice legate de campania electorala pentru alegerile europarlamentare din toamna.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-05&id=221774
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-06&id=221845
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-08&id=221997
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-09&id=222033
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Motiunea PD este o actiune ratata a democratilor, intrucat nici un partid parlamentar nu o sustine, cu exceptia PLD. Social-democratii lui Geoana nu sunt dispusi sa introduca propria motiune de cenzura, asa cum anuntasera in urma cu catva timp, situatie in care se va ajunge la formula de dinaintea referendumului. Cu aceasta ocazie se poate constata ca si consultarile de la Cotroceni, lansate de Traian Basescu, au fost doar o pierdere de vreme pentru ca nu a existat vointa politica de a se gasi o alta formula de majoritate parlamentara. Este limpede ca seful statului, impreuna cu PD si PLD, doresc doar preluarea ciolanului puterii din care sa se infrupte singuri''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 180  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
nu-i nimic   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-14
 15:58 
Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare  2007-06-11
 15:53 
Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential  2007-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.