Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Raportul "Inchisori CIA in Romania" - adoptat de Comisia juridica a Consiliului Europei
 8 iunie, 15:15 
ULTIMA ORA
Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat raportul lui Dick Marty, care acuza Romania si Polonia de adapostirea ilegala a unor inchisori secrete ale CIA.
Comisia Europeana (CE) le-a cerut tarilor acuzate de gazduirea inchisorilor CIA sa efectueze anchete urgente si independente si sa se asigure ca victimele vor fi compensate, relateaza Reuters.
Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al CE, a declarat ca Executivul UE "intr-adevar este foarte ingrijorat" de raportul Consiliului Europei care sustine ca Polonia si Romania au gazduit inchisori CIA in perioada 2003-2005.
Abbing nu a oferit detalii despre raportul Consiliului Europei, subliniind ca acuzatiile sunt foarte serioase, iar statele membre UE sunt obligate de Conventia pentru Drepturile Omului sa organizeze investigatii.
"Asemenea investigatii trebuie efectuate cat mai curand posibil in statele membre nominalizate - deocamdata asta nu s-a intamplat - pentru stabilirea responsabilitatilor si acordarea de compensatii victimelor", a mai spus Abbing, citat de Mediafax.
Imediat dupa decizia Comisiei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a remis un comunicat potrivit caruia "actualul raport nu aduce nici o proba care sa confirme aceste alegatii, cu exceptia unor "surse", nenominalizate, a caror credibilitate nu poate fi estimata. MAE "a luat nota de adoptarea de catre Comisia Juridica si pentru Drepturile Omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a proiectului de rezolutie si recomandare ale APCE redactate pe baza raportului parlamentarului Dick Marty referitor la alegatiile privind detentiile secrete si transferurile ilegale de prizonieri implicand statele membre ale Consiliului Europei", conform Mediafax.
"Putem confirma acum ca au existat inchisori secrete ale CIA in Polonia si in Romania", a declarat Dick Marty, raportorul Consiliului Europei pentru drepturile omului, citat de presa internationala. Conform afirmatiilor lui Marty, inchisorile erau operate "direct si exclusiv" de CIA, oficialii locali neavand acces la centrele de detentie, a caror functionare a fost insa posibila numai ca urmare a "colaborarii la diferite nivele institutionale a numeroaselor tari partenere ale Americii". In acelasi context, publicatia International Herald Tribune titreaza in editia de astazi ca raportul mentioneaza o serie de nume grele din varful politicii autohtone, printre care Ion Iliescu, Traian Basescu, Ioan Talpes sau Sergiu Medar, care ar fi stiut de existenta acestor inchisori pe teritoriul Romaniei. Conform RealitateaTV, nici presedintele Traian Basescu si nici fostul presedinte Ion Iliescu nu au comentat acuzatiile din presa internationala conform carora ei stiau de existenta centrelor de detentie CIA pe teritoriul Romaniei. Marty a prezentat azi, in cadru oficial, un al doilea raport despre inchisorile secrete CIA din Europa, la un an de la primele sale dezvaluiri legate de transferurile ilegale de prizonieri prin spatiul aerian european. Liderii principalelor partide politice au reactionat imediat la declaratiile lui Marty, pe care le-au calificat drept "nefondate" si "calomnioase", si au spus ca asteapta o reactie oficiala din partea statului.
Subiectul inchisorilor secrete detinute de SUA pe teritoriul unor state din Europa revine in actualitate, odata cu prezentarea unui nou raport ce poarta semnatura lui Dick Marty. "Putem confirma acum ca au existat inchisori secrete ale CIA in Polonia si in Romania", a declarat raportorul CE pentru o emisiune care urmeaza sa fie difuzata de postul britanic de televiziune Channel 4.
El a tinut sa adauge ca rezultatele prezentului raport vin sa confirme suspiciunile legate de acest caz, enuntate de el in documentul intocmit anul trecut.
Potrivit presei internationale, Marty afirma ca are dovezi - in general marturii ale unor fosti sau actuali agenti de informatii de pe ambele maluri ale Atlanticului - ca Romania si Polonia au gazduit centre de detentie ale CIA.
Raportul lui Marty in presa internationala
Cotidianele The New York Times si International Herald Tribune afirma in editiile de astazi ca raportul lui Dick Marty descrie cum au operat inchisorile secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei si Poloniei si sustine ca presedintii romani Iliescu, Basescu si cel polonez, Aleksandr Kwasniewski erau la curent cu existenta acestor centre secrete.
Potrivit New York Times, raportul sustine ca unele dintre informatii au venit de la agenti de incredere, care raportau direct fostului presedinte Kwasniewski si fostilor sefi de stat romani Ion Iliescu, respectiv Traian Basescu.
"The Guardian" titreaza ca raportul "pare sa ofere primele dovezi concrete privind existenta inchisorilor secrete ale CIA" si detaliaza modul de functionare al acestora si identitatea unora dintre detinuti.
Le Figaro scrie: "Inchisorile secrete ale CIA - ''un dezastru'' pentru lupta impotriva terorismului, afirma Dick Marty". Statele Unite ale Americii au vrut, prin intermediul inchisorilor secrete ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) din Europa, ''sa impuna un razboi fara reguli impotriva terorismului'', care s-a dovedit a fi ''un dezastru'', afirma Dick Marty, care prezinta la Paris" a doua parte dintr-un raport care l-a intocmit in numele Consiliului Europei referitor la inchisorile respective, conform agentiei France Presse.
In plus, aceasta ''practica instaurata in tarile noastre arata o lipsa de respect fata de partenerii europeni. Este o atitudine insultatoare'', considera raportorul special al Consiliului Europei, in articol publicat in cotidianul francez Le Figaro.
Reactiile oficialilor romani
Sergiu Medar: Raportul lui Dick Marty este un sir de speculatii de la un capat la celalalt
Sergiu Medar
Sergiu Medar, fost consilier prezidential de Aparare si Securitate, al carui nume apare mentionat in varianta raportului comentata de presa internationala de astazi, a neagat implicarea Romaniei in scandalul bazelor CIA. "Directia Informatei Militare categoric nu a participat la nici un fel de activitati de acest gen si nu a efectuat misiuni de acest gen, iar eu, in calitate de sef al Directiei de Informatii Militare, nu am condus si nu am coordonat nici o operatiune de acest gen."
Acesta spune ca toate datele prezentate de Dick Marty in raportul sau sunt pure speculatii, iar legaturile pe care le face nu au nici o baza reala. In opinia sa, faptul ca a fost atasat militar la Washington nu poate reprezenta o proba, considera acesta, punand la indoiala profesionalismul cu care a fost efectuat raportul.
Norica Nicolai: Institutiile vor reactiona oficial dupa adoptarea Raportului Marty
Norica Nicolai (ZIUA foto)
"Afirmatiile privind Romania din raportul lui Dick Marty sunt nesustinute de vreo dovada, calomnioase la adresa Romaniei si penibile", a declarat senatorul Norica Nicolai. Raportul lui Dick Marty privind inchisorile secrete ale CIA pe teritoriul unor state europene a constituit un subiect de discutie in cadrul intrunirii de astazi de la Cotroceni, a spus Norica Nicolai.
Senatorul a afirmat ca raportul trebuie respins de Consiliul Europei, iar Romania va trebui sa adopte o pozitie oficiala deoarece informatiile din raportul europarlamentarului elvetian reflecta "rea-credinta", dar si "interes pentru calomnierea Romaniei".
"Ceea ce afirma el in legatura cu centrele de tranzit pentru prizonierii care au savarsit infractiuni minore nu are nicio relevanta, iar modul in care a procedat si a pus concluziile in presa, inainte de adoptarea raportului in Comisia Juridica a Parlamentului European, denota nu numai nerespectarea procedurilor, ci si rea-credinta", a spus Norica Nicolai.
Ea a anuntat ca ii va cere oficial lui Dick Marty sa devoaleze sursele din serviciile romanesti de informatii pentru a da substanta si credibilitate afirmatiilor sale.
"Ii transmit pe aceasta cale domnului Dick Marty, care nici macar nu a venit in Romania, ci doar si-a trimis consilierii, ca serviciul de informatii militare din Romania este controlat de comisiile parlamentare de specialitate, iar sefii acestuia prezinta permanent un raport in fata acestora", a afirmat
Talpes: Informatiile presupusului raport, simple aberatii
Ioan Talpes, fost consilier prezidential pe probleme de Securitate, a catalogat drept "aberatii" informatiile cuprinse, potrivit presei internationale, in raportul lui Dick Marty despre presupusele centre de detentie ale CIA in Romania.
Talpes a declarat ca Romania a fost de acord cu aterizarea avioanelor CIA in baza unui document semnat de toate statele NATO. "Romania a fost de acord cu aterizarea avioanelor CIA, iar cand s-a negociat a facut-o in conformitate cu un document semnat de toate statele NATO. Subliniez faptul ca acordul a fost dat in conformitate cu acest document semnat, inaintea noastra, de celelalte state NATO. De unde stia Romania ce se intampla cu avioanele acelea? Este o provocare pentru prosti, care vizeaza Polonia si Romania, iar ceilalti sunt destepti?", a mai spus Talpes.
Boc: Este o parere personala a unui om care nu a fost niciodata in Romania
Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a fost de parere ca, in urma dezbaterilor care vor avea loc in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, teza emisa de Dick Marty cu privire la presupusele centre de detentie ale CIA din Romania va fi infirmata.
Emil Boc a precizat ca a vazut doar o informatie preliminara cu privire la noul raport al elvetianului Dick Marty. In opinia sa, expunerea lui Marty reprezinta "parerea unui raportor, fara sa aiba date confirmate de nimeni". "Este o parere personala a unui om care, am inteles, nu a fost niciodata in Romania", a adaugat liderul democrat.
Raportul 2006
In primul sau raport, prezentat in iunie 2006, Marty a enumerat 14 state europene ce ar fi fost implicate in programul de curse aeriene secrete CIA. Polonia si Romania au mai fost mentionate in randul tarilor care ar fi gazduit inchisori secrete, guvernele ambelor tari respingand vehement, la vremea respectiva, aceste acuzatii.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-09-16&id=207345
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-09-21&id=207643
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-09-08&id=206866
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-06-17&id=201846
http://www.ziua.net/display.php?data=2006-06-08&id=201193
La randul sau, Parlamentul European a desfasurat propria investigatie asupra activitatilor ilegale ale CIA in Europa, raportul italianului Claudio Fava indicand - referitor la Romania - ca au existat zboruri suspecte pe aeroporturile din Romania si o lipsa de transparenta a comisiei parlamentare romane conduse de Norica Nicolai.
Cititi mai multe in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
"Este vorba despre un raport realizat "pe surse" de tot felul: "confidentiale", "multiple", "diferite" si "credibile", "romanesti", din "CIA", respectiv "din serviciile secrete", nu in ultimul rand, "independente", invocate de nu mai putin de 112 ori in cele 72 de pagini ale documentului prezentat astazi, la Paris. Desi dovezile concrete lipsesc si din acest raport, raportorul Consiliului Europei, Dick Marty, nu pare sa se fi sinchisit de acest "detaliu", procedand la identificarea "autoritatilor politice responsabile din Romania"
Cristina STEFAN  
 Afisari: 103  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Raport, raport... DAR NOI STIM CA SE PROCEDEAZA INUMAN CU ACESTI TERORISTI MANDRI SI VITEJI   de cercetas
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-14
 15:17 
Consultari degeaba la Cotroceni  2007-06-08
5 comentarii
 15:14 
Procesul agentilor CIA a inceput in Italia  2007-06-08
 15:13 
Adrian Pintea a incetat din viata  2007-06-08
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01024 sec.