Ziua Logo
  Nr. 3954 de miercuri, 13 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
O vara fara ordonante
 13 iunie, 15:05 
foto: Lucian CURELARIU
Premiera in Parlamentul Romaniei: cu 47 de voturi ''pentru'', 17 ''impotriva'' si 4 abtineri, senatorii au respins legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, anuntase inca de luni ca social-democratii vor vota impotriva proiectului, considerand ca ''Guvernul Romaniei are suficient de multe proiecte de legi si acte normative pe care trebuie sa le indeplineasca fara sa aiba nevoie de un cec in alb pe perioada verii''. Tot ''impotriva'' au votat si senatorii PD, PC si PRM, democratul Radu Berceanu afirmand ca ''sunt putine lucruri pe care Guvernul nu le putea face pana acum sau nu ar putea fi facute pana in vacanta parlamentara''. In schimb, reprezentantii PNL si UDMR s-au pronuntat, cum era si firesc, pentru aprobarea legii. Camera Deputatilor este insa camera decizionala in privinta acestui proiect.
Conservatorul Sabin Cutas a afirmat, in cadrul dezbaterilor, ca PC este un partid de opozitie, motiv pentru care ''este mai bine'' sa monitorizeze activitatea Guvernului, decat sa voteze acest proiect, relateaza Rompres. La randul sau, senatorul PRM Gheorghe Funar a precizat ca Executivul nu mai trebuie sa legifereze prin ordonante de urgenta, ci trebuie sa fie preocupat de interesul national. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a subliniat ca neadoptarea acestui proiect ''ar fi o greseala'', intrucat exista termene pana la care trebuie date unele reglementari si care sunt scadente la jumatatea vacantei parlamentare.
Chiar daca liderul grupului senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a explicat ca in situatia in care Guvernul va fi nevoit sa dea o ordonanta va trebui ca Parlamentul sa fie convocat in timpul vacantei, legea a picat.
Dupa exercitatea votului, vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, si-a exprimat regretul ca ''nici un membru al Guvernului nu si-a gasit timp sa sustina proiectul de lege''. In momentul votului, dintre ministrii senatori a fost prezent doar ministrul Apararii, Teodor Melescanu. ''Daca proiectul nu va fi adoptat in Camera Deputatilor, Guvernul va lucra in continuare prin ordonante de urgenta si, sigur, colegii parlamentari care, cu mare entuziasm, nu au fost de acord, vor trebui sa vina la Bucuresti sa discute aceste ordonante'', a afirmat ministrul, subliniind ca ''nu se poate concepe ca doua luni de zile sa nu se poata adopta o reglementare in Romania. Cei care au fost impotriva trebuie sa inteleaga ca, de fapt, priveaza populatia Romaniei de anumite reglementari care sunt in folosul cetateanului. Nu este un motiv de mahnire, dar nici de bucurie''.
Abilitarea Guvernului de a emite ordonante se refera la domenii care nu fac obiectul legilor organice, proiectul de lege impartind domeniile pe 11 capitole, din care capitolul 9, Comunicatiile, a fost eliminat de senatorii juristi. Astfel, Executivul ar putea emite, pe perioada vacantei parlamentare, ordonante de urgenta in domenii precum: finantele publice si economice, transporturi, dezvoltare regionala, lucrari publice si locuinte, agricultura si dezvoltare rurala, mediu, sanatate, turism, administratie publica, salarizare si prorogarea unor termene prevazute in actele normative cu putere de lege.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Respingerea, in plenul Senatului, a proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, tradeaza comportamentul politicianist al acelor senatori care, dupa ce au acordat in comisii avize favorabile proiectului, l-au <<trantit>> in plen fara explicatii solide. La fel de adevarat este ca procesul de avizare se consumase inainte de demararea concursului anomic <<start pentru opozitie>>''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-13
 18:29 
Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor
 17:25 
17 ani, niciun vinovat
1 comentariu
 16:41 
Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania
 15:39 
George Maior audiat in cazul Coldea
 Top afisari / comentarii 
 Mineriada presei (5231 afisari)
 Solutia Coposu la problema Basescu (3109 afisari)
 Albanezii i-au furat ceasul lui Bush (2696 afisari)
 Ucisa in numele onoarei (2298 afisari)
 Casele celebritatilor (2113 afisari)
 17 ani, niciun vinovat (165 afisari)
 Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor (135 afisari)
 George Maior audiat in cazul Coldea (113 afisari)
 Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania (80 afisari)
 O vara fara ordonante (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00705 sec.