Ziua Logo
  Nr. 3948 de miercuri, 6 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
De la presedinte de Senat, la presedinte de Senat, via Carrefour
Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta
 6 iunie, 15:43 
Nicolae Vacaroiu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Scandal de coruptie de proportii in Franta in care apare si numele presedintelui Senatului roman, Nicolae Vacaroiu. Al doilea om in statul francez, Christian Poncelet, este acuzat de trafic de influenta in favoarea unui prieten, pentru care ar fi intervenit ca sa obtina contracte de afaceri in mai multe tari, inclusiv in Romania. Potrivit saptamanalului "Le Canard Enchaine", Poncelet ar fi intervenit pe langa omologul Vacaroiu pentru facilitarea construirii unui hipermarket Carrefour in Romania. "Nu am avut nici o intalnire privata cu domnul Poncelet", a replicat Vacaroiu acuzelor din mass-media, pe care le-a calificat drept "fabulatii". Varianta sa este intarita si de senatorul PNL Norica Nicolai, care l-a insotit, in luna februarie, pe presedintele Senatului roman in vizita din Franta. La randul sau, Poncelet a negat implicarea sa intr-o astfel de tentativa de frauda, afirmand ca scopul sau a fost sa ajute companiile franceze sa patrunda pe pietele straine.
Al doilea om in statul francez, Christian Poncelet, este acuzat de trafic de influenta in favoarea unui cunoscut de-al sau. Potrivit publicatiei "Le Canard Enchaine", un saptamanal satiric, presedintele Senatului francez ar fi intervenit pe langa omologul sau roman, Nicolae Vacaroiu, pentru facilitarea construirii unui hipermarket intr-un oras din Romania. Astfel, oficialul francez s-ar fi intalnit cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, pe 15 februarie, la cererea lui Jean-Claude Bertoldi, care lucra pentru Sogea, o intreprindere de lucrari publice, in scopul de a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.
Parchetul din Paris a decis sa deschida o ancheta dupa ce a "sesizat eventuale fapte legate de trafic de influenta in care figura numele lui Christian Poncelet", conform unor surse judiciare citate de saptamanalul mentionat.
Poncelet: Am vrut sa ajut companiile franceze sa patrunda pe pietele straine
Christian Poncelet (foto: LeFigaro)
Christian Poncelet a declarat presei franceze ca scopul actiunilor sale a fost acela de a "ajuta companiile franceze sa patrunda pe pietele straine intr-un mod transparent". Presedintele Senatului francez a dat asigurari ca nu a primit mita si ca nu a exercitat presiuni asupra nimanui, recunoscand ca omul de afaceri Jean-Claude Bertoldi, in favoarea caruia a intervenit, nu ii era foarte apropiat.
Vacaroiu: Acuzatia, o fabulatie
"Nu am avut nici o intalnire privata cu domnul Poncelet si nu vad rostul acestor speculatii", a afrmat presedintele Senatului roman, cu referire la scandalul de coruptie aparut in presa franceza.
"Este vorba despre Carrefour, care peste tot in lume este invitat sa deschida magazine. De ce ar avea nevoie Carrefour de pile?", a mai spus Nicoale Vacaroiu.
Norica Nicolai neaga o posibila discutie privata Vacaroiu-Poncelet
Senatorul liberal Norica Nicolai, membru al delegatiei care l-a insotit in Franta pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a negat o posibila implicatie a acestuia in scandalul din Franta.
Norica Nicolai a afirmat ca nu au existat discutii private cu seful Senatului francez. "Nu cunosc despre astfel de discutii care sa fi vizat promovarea sau sustinerea vreunei firme franceze pe teritoriul Romaniei", a precizat senatorul liberal.
Investitie Carrefour la Iasi
Pe 15 februarie, data in jurul careia Vacaroiu facea vizita oficiala in Franta, "Carrefour" Romania anunta la Iasi ca in parteneriat cu Soconac a demarat constructia centrului comercial "Felicia", in care cele doua societati au anuntat ca investesc 40 milioane euro si care va fi inaugurat in octombrie 2007, la Iasi.
Carrefour si Soconac, filiala a grupului Vinci Construction Grands Projects, au mai colaborat si pentru constructia unor centre comerciale din Baneasa si Grozavesti. Vinci este un grup integrat de societati din domeniul concesiunilor si constructiilor, care are la nivel global 147.000 de angajati, in mai mult de 80 de tari si a avut in 2006 o cifra de afaceri de 26 miliarde euro, conform NewsIn.
REACTII LA CALD
Eduard IVASCU, sef Departament Economic:
""Acuzatiile de coruptie care il vizeaza pe al doilea om in statul francez, presedintele Senatului, Christian Poncelet si, prin ricoseu, pe al doilea om din Romania, Nicolae Vacaroiu, au potentialul de a declansa un scandal urias. In acest moment insa, ele raman oarecum neclare. Promovarea intereselor unor companii franceze in Romania poate fi facuta mult mai eficient stabilind contacte la nivelul Guvernului. E greu de inteles de ce un oficial francez ar pune o vorba buna pentru Carrefour la seful Senatului roman, care, teoretic, nu prea are tangenta cu deschiderea de magazine. In plus, la data invocata in acuzatii (n.r. -15 februarie), Vacaroiu era inca in opozitie, chiar daca acum lucrurile nu mai sunt asa de clare. Asa incat, totul pare mai curand o "pila" pusa aiurea".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Numai Carrefour ?   de alwis46
A r h i v a
Stirile zilei 2007-06-06
 15:44 
Romania a devenit tinta rachetelor rusesti
 15:42 
Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Doua gemene din Cluj s-au sinucis intr-un parc (4327 afisari)
 UE nu vindeca Europa de Est (2636 afisari)
 Delir politic (2493 afisari)
 Sa vina rusii! (2443 afisari)
 Adriana Cristescu a facut victime si la Carei (2428 afisari)
 Romania a devenit tinta rachetelor rusesti (525 afisari)
 Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD (164 afisari)
 Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01167 sec.