Ziua Logo
  Nr. 3925 de joi, 10 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Iluzionistul (The illusionist)
 10 mai, 16:08 
Distributie: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel
Imagine: Dick Pope
Montaj: Naomi Geraghty
Regia: Neil Burger
Cel mai recent film al lui Edward Norton, ce ruleaza pe ecranele noastre, este povestea lui Eisenheim, un iluzionist din Austria secolelor trecute. Intalnirea cu un batran magician ii trezeste interesul pentru acest domeniu. In acelasi timp, iubirea pe care i-o poarta ducesei Sophie ii va aduce numai necazuri si este nevoit sa plece in exil. Dupa ani si ani, Eisenheim se intoarce si uimeste Viena cu numerele sale de iluzionism. Sophie este la un pas de a deveni sotia printului Leopold , cel care urmeaza sa devina imparatul Austro-Ungariei. Eisenheim trebuie sa faca ceva pentru a impiedica aceasta casatorie.
Cum "Iliuzionistul" a aparut cam in aceeasi perioada cu "Prestige", este greu sa scapi tentatiei de a compara cele doua pelicule doarece ambele productii abordeaza acelasi subiect al magiei si iluzionismului. In "Prestige" accentul cade pe modul in care scamatoriile iluzionistilor ajung sa le subjuge viata si sa ii duca la pieire. Cristopher Nolan, un regizorul experimentat, a stiut sa dozeze acest raport intre a arata si a ascunde, specific unui numar de iluzionism. Cum cinema-ul este considerat o fabrica a iluziilor, aceleasi mecanisme se aplica si atunci cand realizezi un film. Nolan a stiut cat sa dea spectatorilor pentru a pastra interesul treaz pana la sfarsitul peliculei.
In cazul Iluzionistului, regizorul Neil Burger a optat pentru a prezenta lucrurile doar la suprafata. Chiar si cand Eisenheim realizeaza pe scena scamatoriile sale nu stim cat e pura magie sau o iluzie bine camuflata. In alte conditii, aceasta confuzie ar fi creat suspans dar aici efectele speciale abunda si totul e doar o demonstratie a modului in care la ora actuala tehnologia invadeaza cinematografia. Relatiile dintre personaje sunt construite schematic. Singurul personaj interesant este Inspectorul Uhl, jucat cu succes de Paul Giamatti, care trebuie sa investigheze o crima ce are ca si suspect pe iluzionist. Inspectorul Uhl este in slujba printului Leopold dar in acelasi timp incearca sa-si pastreze integritatea morala.
Filmul se vrea o poveste de dragoste intr-o ambianta exotica, unde magia devine doar un accesoriu care sa coloreze atmosfera. Relatia dintre Eisenheim si Sophie este dezvoltata foarte putin si personajul interpretat de Jessica Biel este foarte sters, aproape decorativ.
Iluzionistul este un lung-metraj despre magie dar, din pacate, aici lipseste chiar acea magie care farmeca spectatorii aflati in penumbra salilor de cinema.
Filmografie Neil Burger:
The Illusionist (2006)
Interview With the Assassin (2002)
Vlad BASALICI  
 Afisari: 164  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-10
 17:16 
10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie
3 comentarii
 16:10 
Morar prins cu minciuna
1 comentariu
 16:09 
Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Declaratii otravite (5710 afisari)
 Regele adancurilor (4258 afisari)
 Oligarhii buni (3042 afisari)
 Basescu si balaurul de la Rasarit (2434 afisari)
 Bruxellesul il contrazice pe ministrul Justitiei (2040 afisari)
 10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie (465 afisari)
 Morar prins cu minciuna (177 afisari)
 Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali (174 afisari)
 Iluzionistul (The illusionist) (164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00780 sec.