Ziua Logo
  Nr. 3913 de miercuri, 25 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Pregatiri de lupta
-- Referendumul ar putea avea loc pe 19 mai * Basescu e deja in campanie * Clasa politica romaneasca, presa internationala, dar si Comisia Europeana reactioneza
 23 aprilie, 18:23 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Birourile Permanente Reunite ale Celor Doua Camere ale Parlamentului propun data de 19 mai pentru organizarea referendumului. Maine, la ora 10:00, plenul Parlamentului va vota propunerea in sedinta comuna. Saptamana trecuta, actualul presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, declara ca varianta cea mai probabila este data de 20 mai. PNL si PSD sustin ca Traian Basescu se afla deja in campanie electorala.
Interimarul Vacaroiu a fost in acelasi timp, la Cotroceni, cu suspendatul Traian Basescu, venit sa-si ia niste costume uitate, dupa cum sustine el, sau pentru a verifica niste dosare, dupa cum sustin alte voci. Vacaroiu a ocupat fostul birou al lui Ion Iliescu, iar cel al lui Basescu a fost, ulterior, sigilat.
Potrivit Constitutiei, Parlamentul este cel care stabileste data la care va avea loc referendumul.
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit, astazi, si au decis ca sedinta comuna in care se va stabili data referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, sa aiba loc maine, la orele 10.00.
Referendmul trebuie organizat in maximum 30 de zile de la data suspendarii presedintelui.
Hotararea Parlamentului va fi trimisa Guvernului, care se ocupa de organizare. La referendum, pe buletinele de vot va fi inscrisa urmatoarea intrebare: Sunteti de acord cu demiterea presedintelui? Votantii vor putea incercui raspunsurile DA sau NU, inscrise, de asemenea, pe buletinul de vot.
Vacaroiu, presedinte interimar
In noua sa calitate, Nicolae Vacaroiu va convoca peste aproximativ trei saptamani sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Una dintre prioritatile acestei sedinte sunt legile sigurantei nationale. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la randul sau, ca la sedinta CSAT va propune retragerea trupelor romanesti din Irak, informeaza Realitatea Tv.
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
De asemenea, presedintele interimar al Romaniei a anuntat ca nu va aduce decat personalul pe care l-a avut la Senat, si nu "oameni din PSD". El s-a intalnit in aceasta dimineata cu consilierii prezidentiali, care si-au depus cererile de concediu.
Tot astazi, Nicolae Vacaroiu urmeaza sa se intalneasca cu premierul si cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului.
La Cotroceni, a fost astazi prezent si presedintele suspendat Traian Basescu, dar, potrivit presedintelui interimar, discutiile lor nu au avut ca subiect situatia interna sau externa a tarii. Vacaroiu a marturisit ca presedintele suspendat Traian Basescu a venit la Palatul Cotroceni sa-si ia cateva lucruri personale, fapt pe care presedintele interimar l-a etichetat ca fiind "normal". Alte "voci" au declarat, conform Realitatea Tv, ca ar fi venit pentru a consulta niste dosare din biroul sau.
Viata dupa referendum
Daca referendumul pentru demiterea presedintelui nu este validat, adica daca la urne nu se prezinta jumatate plus unu din persoanele cu drept de vot, atunci presedintele isi reia functia. Asa cred o parte dintre juristii partidelor politice. Alti parlamentari (printre care Adrian Severin, Lucian Bolcas etc.) spun, insa, ca legea nu este clara in privinta situatiei in care refendumul este invalidat.
Potrivit legii, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Legea nu prevede ce se intampla daca referendmul nu este validat.
Raspunsul ar putea veni de la Curtea Constitutionala pentru ca, potrivit Constitutiei, aceasta confirma rezultatele votului popular. Nu este specificat insa daca magistratii stabilesc daca presedintele isi reia functia sau se organizeaza un alt referendum. Opiniile juristilor cu privire la aceasta situatie sunt impartite, informeaza Realitatea Tv.
Campanie sau nu
Politicienii au pareri impartite si in ceea ce priveste dreptul lui Traian Basescu de a-si face campanie electorala, in perioada pana la referendum, informeaza Realitatea Tv. Fidelii presedintelui suspendat sustin ca putem discuta de o reala perioada electorala, in cadrul careia atat Basescu, cat si oponentii acestuia au dreptul sa isi spuna punctul de vedere.
In tabara cealalta insa, parerile sunt diferite. Initiatorii si sustinatorii demersului de suspendare spun ca nu este nici pe departe o astfel de campanie, deoarece Traian Basescu nu candideaza impotriva nimanui. In cel mai bun caz, afirma acestia, putem spune ca avem de-a face cu o campanie pentru DA sau NU.
PSD promite o a doua suspendare
Cu prilejul unei conferinte de presa de azi, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, in cazul in care Traian Basescu va fi reconfirmat in functia de sef al statului la referendum si va incalca in continuare Constitutia, PSD ia in calcul initierea unei noi proceduri de suspendare. Liderul social-democrat a precizat, de asemenea, ca la referendumul pentru demiterea lui Basescu cetatenii trebuie sa aleaga intre a avea un alt tip de presedinte, cu o agenda pozitiva si constructiva, sau a avea in continuare un presedinte "profund antidemocratic, rudimentar si primitiv, conflictual, mincinos, fricos si corupt".
"Cand doi iti spun ca esti beat, te duci la culcare. Cand 322 de parlamentari alesi de 70% din populatia Romaniei iti spun ca trebuie sa-ti schimbi atitudinea sau sa pleci, atunci iti dai demisia", a adaugat Geoana.
Cu aceeasi ocazie, presedintele PSD a solicitat ca institutiile statului sa verifice care sunt sursele de finantare a mitingurilor la care au participat Traian Basescu si membrii PD.
PD se implica total
Partidul Democrat a decis sa se implice total in campania presedintelui Traian Basescu si sa puna la dispozitia acestuia intreaga infrastructura disponibila.
"Vom pune la dispozitia lui Traian Basescu toate rezervele pentru campanie. (...) Vom colabora cu toate formatiunile politice care vor sa-l sustina pe Traian Basescu", a declarat Adriean Videanu, preluat de Realitatea Tv.
De asemenea, Videanu a sustinut ca PD "isi va elabora propria strategie de implicare electorala in campanie", despre care spera sa fie complementara cu cea a altor partide care il sustin pe presedintele suspendat.
PNL vrea sa guverneze bine
Crin Antonescu, vicepresedintele PNL, a declarat la finalul sedintei de azi a Biroului Politic al liberalilor ca prioritatea PNL este buna guvernare a Romaniei. "Preocuparea noastra devine cu atat mai legitima, cu cat agenda politica s-a complicat odata cu suspendarea presedintelui, iar atentia presei ar putea sa se concentreze pe acest subiect pana la referendum", a declarat Crin Antonescu.
In ceea ce priveste constitutionalitatea deciziei Parlamentului cu privire la suspendarea lui Traian Basescu, contestata de acesta in discursul sau de ieri din Piata Constitutiei, Crin Antonescu a mentionat ca "pana si Curtea Constitutionala a validat aceasta decizie". "Sigur ca in legatura cu aceasta va avea loc un referendum. Insa afirmatia ca este nelegala, il scoate pe Traian Basescu in afara democratiei", a completat Antonescu.
"Faptul ca presedintele, prin votul nominal, are o legitimitate aparte, nu inseamna un deficit de legitimitate pentru fiecare parlamentar in parte", a sustinut vicepresedintele PNL. Crin Antonescu i-a cerut, de asemenea, lui Traian Basescu sa ii numeasca public "pe cei dependenti de oligarhi". "Domnul Basescu continua seria calomniilor, vorbind despre dependenta parlamentarilor de oligarhi. Ii cer oficial lui Traian Basescu sa ii numeasca pe cei dependenti de oligarhi, precizand exact fata de cine suntem dependenti. Daca imi spune personal in ce afacere sunt implicat, plec imediat din Parlament", a sustinut vicepresedintele PNL, informeaza Realitatea Tv.
Barroso: Actuala criza politica rezolvata constitutional si cat mai repede
Foto: EPA
"Romania stie ca trebuie sa continue reformele necesare: reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei - angajamente pe care si le-a luat Romania cand a aderat la Uniunea Europeana". Acesta este mesajul transmis de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso (foto), in discutiile avute cu premierul Tariceanu si pesedintele suspendat, Traian Basescu, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene. Durao Barosso si-a exprimat, de asemenea, dorinta ca institutiile romane sa rezolve actuala criza conform regulilor constitutionale si democratice, intr-un timp cat mai scurt.
Barosso a primit telefoane atat din partea lui Calin Popescu Tariceanu, cat si din partea lui Traian Basescu in legatura cu actuala criza politica din Romania. Ambii au vrut sa-l informeze pe presedintele Comisiei Europene despre situatia aparuta in urma suspendarii, se arata in comunicat.
Ce zice presa straina
Cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" vorbeste, intr-un articol din editia de azi, despre "un puci clecptocratic", sustinand ca "presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost suspendat din cauza meritelor sale. Deputatii si senatorii au votat contra lui pentru ca angajamentul sau pentru un stat de drept nu se potriveste cu nevoia cleptocratiei parlamentare de a fi protejata contra urmaririi penale. Dupa inlaturarea lui Macovei si suspendarea lui Basescu, drumul este acum liber si pentru descotorosirea de procurorii si judecatorii care se afla in primele randuri in lupta contra coruptiei. Romania a fost si in perioada comunista un caz aparte si este si acum. Invatatura care se poate trage din cele ce se intampla in aceasta tara poate fi utilizata si pentru alte tari care sunt asteptarea aderarii la UE. Reformele, care fara presiunile UE nu ar fi fost facute, pot fi oricand revocate, atunci cand aceasta presiune dispare. Clauzele de salvgardare, ce au fost incluse in tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei, nu sunt suficiente pentru descurajare."
"Suspendarea presedintelui este deja cea de-a doua faza a loviturii de stat cu sange rece, care a inceput in martie", titreaza extrem de dur ziarul german. "Atunci, o lege cu privire la tinerea de alegeri pentru parlamentul UE, prevazute pentru 13 mai, a fost scoasa din vigoare prin ordonanta de urgenta, pentru ca Partidul National Liberal al Premierului se temea de o infrangere zdrobitoare. Refuzul ministrului Justitiei si al celui de Interne, motivat constitutional, de a semna aceasta ordonanta a fost considerat de premierul Tariceanu drept o ocazie pentru a se descotorosi printr-o remaniere guvernamentala de acesti membri neascultatori ai guvernului. In acest moment, <<Alianta Dreptate si Adevar>>, pe care national liberalii si democratii au format-o inainte de alegerile din 2004 si pe ale carei liste unitare ei au fost alesi in Parlament, s-a rupt.
Fostul partid comunist PSD, contra caruia s-a format Alianta, a onorat tradarea lui Tariceanu fata de alegatori printr-o sustinere parlamentara a guvernului minoritar al acestuia. (...)"
Reuters citeaza numerosi experti care considera ca suspendarea presedintelui Basescu este rezultatul luptei pentru putere dintre centristii aflati in prezent la guvernare si eforturile opozitiei de stanga de a-si recastiga influenta. "Fostul partid comunist PSD l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a alimentat instabilitatea politica, pundand presiune pe sistemul juridiciar si ca a intervenit in numele unor grupuri de interese", explica agentia Reuters.
"Mii de romani s-au adunat in Piata Constitutiei din Bucuresti pentru a-si arata sprijinul pentru presedintele Traian Basescu, suspendat din functie de Parlament, manifestatia fiind organizata de organizatii neguvernamentale, a transmis agentia bulgara Focus News. In acelasi timp, inamicii lui Basescu, inclusiv social democratii, care se afla la baza suspendarii sefului statului, au invinovatit Partidul Democrat pentru organizarea protestului.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Politica Interna:
"Conform Legii 3/2000, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Legea nu reglementeaza, insa, soarta presedintelui suspendat in cazul in care la urne nu se prezinta peste 50% dintre votanti. Aici, parerile juristilor sunt impartite: unii sustin ca o prezenta redusa la vot nu justifica prelungirea suspendarii, altii afirma ca, in acest caz, seful statului nu se poate reinstala la Cotroceni, fiind necesara repetarea referendumului pana cand acesta este declarat valabil. Exista si o propunere care vizeaza acoperirea vidului legislativ prin reglementari instituite printr-o ordonanta de urgenta, in perioada interimatului. Este foarte probabil, insa, ca si aceasta initiativa sa fie contestata de adversarii schimbarii regulilor in timpul jocului. Inevitabil, ecuatia valabilitatii referendumului si a consecintelor care decurg de aici va ajunge, spre rezolvare, tot la Curtea Constitutionala."
 Afisari: 403  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ce propune psd,ca raspuns   de cosor ion
lacune in constitutia iliesco-iorgoveata   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-25
 16:18 
Parintii bebelusului nu sunt monahi  2007-04-23
 16:00 
Sarko si Sego, in turul doi  2007-04-23
 Top afisari / comentarii 
 Comunistul travestit (5428 afisari)
 Vesnica lui suspendare (4917 afisari)
 Raman la ZIUA - Dare de seama! (4035 afisari)
 Refuzat si rasucit (3562 afisari)
 Macovei se gandeste sa emigreze (3142 afisari)
 Suprasolicitare la locul de munca? Anorexie nervoasa? O tanara de 31 ani a incetat, brusc, din viata (690 afisari)
 Moneda romaneasca, Rocky al finantelor (194 afisari)
 Batalia pentru referendum (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00941 sec.