Ziua Logo
  Nr. 3913 de miercuri, 25 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Avizul Comisiilor e consultativ, Basescu decide
Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador
 18 aprilie, 16:07 
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Sever Voinescu, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA, a fost respins, astazi, de Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului, al caror aviz este consultativ, votul fiind 16 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere. Sever Voinescu a declarat, la iesirea de la audieri, ca a primit un vot politic si nu este surprins de avizul negativ al parlamentarilor. Acelasi aviz negativ l-a primit si Lucian Leustean, propus ambasador in Slovacia, respins cu 15 voturi "impotriva" si 7 "pentru". Mircea Geoana, lider PSD si presedinte al Comisiei de Politica Externa din Senat, comenteaza rezultatul: "Sever Voinescu e prea apropiat de presedintele Basescu, deci nu poate fi un ambasador echidistant," iar Leustean este "paralel cu diplomatia", informeaza NewsIn. Presedintele (Basescu ori cel interimar, depinde de rezultatul votului de maine in Parlament) este cel care alege daca semneaza sau nu decretul de numire in functie a unui ambasador, indiferent de votul Comisiilor.
Mircea Geoana, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului, a anuntat, inca de la inceputul audierilor, ca Sever Voinescu, fiind un apropiat al lui Traian Basescu, nu poate fi un ambasador echidistant, motiv pentru care, a adaugat liderul PSD, reprezentantii formatiunii sale se pronunta prin vot impotriva lui Voinescu.
Voinescu a fost consul in SUA in timpul Conventiei Democrate, iar ambasadorul nostru la Washington era Mircea Geoana, numit de Ion Iliescu si mentinut in functie de Emil Constantinescu.
Sever Voinescu a fost propus de fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu pentru postul de ambasador si a primit acceptul premierului Calin Popescu Tariceanu. In procedura de numire a ambasadorilor, Parlamentul are doar un aviz consultativ, presedintele tarii fiind cel care semneaza decretul de numire sau rechemare a diplomatilor de cel mai inalt rang.
Sever Voinescu: Rezultatul votului nu ma surprinde, doar imi creeaza un sentiment bizar
"Eram absolut sigur ca asa se va intampla, pentru ca presedintele Comisiei de Politica Externa (din Senat: Mircea Geoana - n.r.) s-a pronuntat in repetate randuri in legatura cu candidatura mea si a cerut expres factorilor abilitati s-o revada. Era o atmosfera pregatita si, din punctul meu de vedere, votul nu e absolut nici-o surpriza. Atat doar ca am un sentiment bizar. E bizar sa intri intr-o comisie stiind de la inceput cum va vota", a spus Sever Voinescu dupa iesirea de la audieri, citat de NewsIn.
Sever Voinescu este de parere ca votul comisiilor a fost unul politic si ca membrii comisiilor au exprimat un vot ce priveste opiniile sale si activitatea sa publicistica. El spune ca aceasta impresie i s-a conturat "evident" din parerile exprimate de parlamentari si din intrebarile pe care i le-au adresat.
"V-ati putut convinge si dumneavoastra ca oamenii stiau de la bun inceput cum trebuie sa voteze si au votat in consecinta", a spus Voinescu jurnalistilor.
Desi candidatului pentru postul de ambasador la Washington i-au fost adresate foarte multe intrebari, votul a inceput inainte ca acesta sa aiba oportunitatea sa raspunda la ele. Mai mult, conform aceleiasi agentii de stiri, membrii comisiei au inceput sa plece, insusi presedintele Mircea Geoana parasind sala dupa ce a vazut rezultatul votului secret, exprimat prin biletele.
Vicepresedintele Comisiilor, parlamentarul PRM Eugen Mihaescu, a anuntat avizul negativ dat lui Sever Voinescu, cu 16 voturi "impotriva", 7 voturi "pentru" si o abtinere, dupa care candidatul pentru postul de ambasador a raspuns intrebarilor parlamentarilor.
"Nu au asteptat sa raspund la intrebari, eu am constatat ca biletelele cu votul meu circulau inca din timpul prezentarii mele initiale", a declarat Voinescu. "Ati vazut ca domnul presedinte Geoana a dat un semnal foarte clar inca dinainte ca eu sa spun cum ma cheama, deci nu ma surprinde votul, doar imi creeaza un sentiment bizar, dar amuzant", a mai spus candidatul pentru postul de ambasador in SUA.
Pe de alta parte, el nu considera ca avizul negativ al Comisiilor parlamentare reprezinta un handicap. Plecarea lui in Statele Unite depinde de presedinte, singurul abilitat sa semneze decretul de numire a sa in functia de ambasador.
Mircea Geoana a aratat ca, de fapt, momentul si contextul actual il fac sa aiba astfel de rezerve, intrucat momentul "nu este bun, nu este calm". "Nu aveti nici-o vina ca sunteti prins intr-o capcana", i s-a adresat presedintele PSD lui Voinescu, dupa care Geoana a anuntat public ca votul sau va fi negativ, in ciuda faptului ca optiunea de vot trebuie sa fie secreta.
Fost ambasador la Washington, Geoana si-a justificat optiunea prin faptul ca Romania are nevoie acum de "un ambasador profesionist, capabil sa lucreze cu oricine din Romania, pentru a nu aparea riscul sa nu existe un canal de comunicare cu un alt presedinte sau un presedinte interimar".
Sever Voinescu a raspuns aratand ca el va reprezenta Romania. "Administratiile, fie ca e cea de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria, sunt trecatoare. Exista un interes national care le transcede", le-a spus el parlamentarilor din comisiile de politica externa.
Lucian Leustean, propus ambasador in Slovacia, respins de Comisiile parlamentare
Tot astazi, la putin timp dupa Sever Muresan, Lucian Leustean (foto), propus ambasador in Slovacia, a fost respins, de Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului, cu 15 voturi "impotriva" si 7 "pentru".
Potrivit unei declaratii recente a lui Mircea Geoana, Lucian Leustean, secretar de stat in MAE, nu ar fi potrivit pentru a indeplini functia de ambasador in Slovacia, pentru ca "este paralel cu politica externa si cu diplomatia in general".
Lucian Leustean a declarat, dupa audieri, ca nu are idee de ce a primit aviz negativ si ca, dupa o analiza personala, ar putea refuza sa plece la Bratislava, in ciuda aprobarii presedintelui.
Leustean a spus, citat de NewsIn, ca nu stie de ce parlamentarii au dat aviz negativ, in conditiile in care parerile exprimate de acestia in timpul audierii au fost unele pozitive.
De altfel, membrii comisiei nu au avut mai mult de doua intrebari, dupa ce ambasadorul propus pentru postul de la Bratislava si-a prezentat obiectivele. Una dintre aceste intrebari a fost o simpla curiozitate, referindu-se la numele persoanei care i-a condus lucrarea de diploma cand a absolvit Facultatea de Istorie de la Iasi.
Parlamentarii au aprobat, tot azi, candidaturile lui Edward Iosiper, ca ambasador al Romaniei in Israel, Cornel Feruta la Viena si Calin Fabian in Olanda.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
"Domnul Sever Voinescu-Cotoi, colaborator al revistei Dilema, chiar daca a ocupat functii in MAE sub bagheta lui Andrei Plesu, inainte de a se retrage in civilie, nu are nicicum nivelul diplomatic si prestatia necesara pentru a reprezenta interesele noastre nationale reale in capitala celui mai important aliat al Romaniei, Statele Unite ale Americii, totodata actorul principal al dezvoltarii evolutiilor geopolitice si geostrategice ale lumii contemporane. A primit, asadar,votul potrivit din partea Comisiilor de Politica externa ale Parlamentului: veto. In ce il priveste pe al doilea respins, Lucian Leustean, ajuns in MAE numai pe baza nepotismului si lichelismului care au infestat ministerul in ultima perioada, acest personaj ar fi trebuit in primul rand sa fie eliminat din diplomatie pentru actiunile sale anti-romanesti comise din pozitia sa din timpul ministrului Razvan Ungureanu, alta procreatie a lui Andrei Plesu. Este vorba de Afacerea Gojdu, de instrainarea bunurilor Fundatiei romanesti statului maghiar si de insulta adusa Romaniei si diplomatiei sale comparate cu Lichtenstein in fata Brazilei (la fotbal!) fata de Ungaria. Cred ca simpatiile sale fata de Ungaria (ca si ale ministrului supranumit Austro-Ungureanu) au contat pentru alegerea postului din Slovacia (unde sunt probleme similare cu minoritatea maghiara) la fel de mult ca si apropierea Bratislavei de Viena, cunoscut fief al spionajului european, unde s-a reinstalat Ungureanu, la SECI, intr-o pozitie inghetata special pentru el, cu tot cu fostul sau aghiotant, Cornel Feruta, desemnat ambasador la sediul central al OSCE de la Viena. Cred ca SIE si Presedintia Romaniei, daca apara cu adevarat interesele statului roman, ar trebui sa fie mai atenti la toate aceste retele dezvoltate, culmea!, pe banii Romaniei."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-25
 16:33 
SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu  2007-04-18
6 comentarii
 16:08 
Ziua cea mare  2007-04-18
 Top afisari / comentarii 
 Comunistul travestit (5428 afisari)
 Vesnica lui suspendare (4917 afisari)
 Raman la ZIUA - Dare de seama! (4035 afisari)
 Refuzat si rasucit (3562 afisari)
 Macovei se gandeste sa emigreze (3142 afisari)
 Suprasolicitare la locul de munca? Anorexie nervoasa? O tanara de 31 ani a incetat, brusc, din viata (690 afisari)
 Moneda romaneasca, Rocky al finantelor (194 afisari)
 Batalia pentru referendum (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00937 sec.