Ziua Logo
  Nr. 3847 de luni, 5 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Drumuri inchise si turisti blocati in munti - tablou romanesc de iarna
 29 ianuarie, 16:13 
Utilaj de deszapezire in actiune pe un drum din Gorj (Foto: MEDIAFAX)
Ninsori abundente, rafale puternice de vant si drumuri inchise circulatiei autovehicolelor. Acesta este tabloul cu care iarna a decorat, la sfarsit de ianuarie, nordul, nord-vestul si centrul tarii. Peste 20 de turisti sunt blocati inca de sambata la cabana Caraiman din masivul Bucegi. Si in statiunea Ranca din Gorj un grup de turisti este izolat, dupa ce DN 67 spre Novaci a fost blocat de cantitatea mare de zapada cazuta pe carosabil. Peste 50 de persoane sunt blocate, de mai bine de 24 de ore, in varf de munte, in cabanele situate la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagaras, pentru ca telecabina nu poate fi folosita din cauza vantului. Bucurestenii, in schimb, au avut parte doar de soare si de vant puternic. Meteorologii prognozeaza ca, in urmatoarele doua zile, 18 judete vor avea parte de ninsori si viscol.
Turisti inzapeziti
Doar sase turisti din cei 20, blocati la cabana Caraiman, situata la peste 2.000 de metri, in muntii Bucegi, vor fi coborati astazi de catre salvamontisti, conform Rompres.
Potrivit lui Dumitru Lamba, de la Serviciul Salvamont Sinaia, salvamontistii au ajuns la cabana Caraiman in jurul pranzului si au decis coborarea a doar sase turisti, care sunt imbracati corespunzator pentru conditiile meteo deosebite. La peste 2.000 de metri altitudine, vantul bate in rafale cu peste 100 km/ora si temperatura este de aproximativ minus 18 grade.
''Nu putem cobora turistii in adidasi pe o asemenea vreme'', a precizat Lamba. Restul grupului va fi supravegheat pe timpul noptii de catre o alta echipa de salvamontisti din Busteni, care ii va cobora maine, cand se spera ca vor fi conditii meteorologice mai bune.
Salvamontistii sustin ca o echipa a trecut in cursul diminetii pe la cabana Caraiman, dar turistii au refuzat sa coboare, sperand ca se va indrepta vremea. Dupa cateva ore, s-au razgandit si au sunat la Serviciul Salvamont Busteni, precum si la mai multe televiziuni. Nu au apelat insa si la Jandarmeria Montana, care are in dotare ATV-uri si ar fi putut ajunge mai repede la turistii blocati.
50 de turisti asteapta deblocarea telecabinei
Peste 50 de iubitori ai muntelui sunt blocati de 24 de ore in cabanele situate la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagaras, pentru ca telecabina nu poate fi folosita din cauza vantului.
Turistii asteapta sa se reia transportul pe cablu la cele doua cabane de la Balea Lac, avand conditii bune de cazare si masa. Cei 50 de turisti blocati in cabanele de la Balea Lac au refuzat sa ia in considerare avertizarile cabanierilor, insistand sa urce ieri pe munte.
"Cei 50 de turisti vor cobora cu telecabina probabil maine, daca vremea se va imbunatati", a declarat Leonard Klingeis, reprezentant al firmei care administreaza telecabina din Balea, citat de Rompres.
''Noi le-am explicat tuturor ca, daca urca duminica la amiaza, este posibil ca luni sa nu mai poata cobora din cauza vremii. Vom relua transportul cu telecabina daca se opreste vantul, pentru a avea conditii optime de transport pe cablu'', a precizat Klingeis.
Cei 50 de turisti din Balea nu pot cobora de pe munte decat cu telecabina, accesul pe sosea fiind blocat, DN 7C, Transfagarasanul, fiind blocat din cauza pericolului de avalansa.
Drumuri blocate
Atat in Maramures cat si in judetul Bistrita Nasaud ninge fara oprire inca de ieri. Drumarii s-au luptat cu stratul de zapada, care a ajuns sa masoare, in unele locuri, jumatate de metru grosime. Tot ei au dat o mana de ajutor soferilor neechipati corespunzator pentru conditiile grele de drum, tractandu-le masinile blocate in nameti.
Circulatia se desfasoara cu dificultate pe drumul national 18, care leaga Baia Mare de Sighetu-Marmatiei. Soseaua este acoperita de un strat de cinci centimetri de zapada tasata si gheata, iar accesul camioanelor este restrictionat.
Drumul National 67 C intre Novaci si Ranca si DN 7 A intre Voineasa de Vidra au fost inchise din cauza viscolului.
In Valea Jiului, DE 79 a fost blocat cateva ore de zapada viscolita care face si acum traficul aproape imposibil. Soferii surprinsi in zona spun ca s-a incercat deblocarea traficului, insa in aproximativ zece minute zapada viscolita a blocat din nou circulatia.
Si in Pasul Tihuta, drum care a fost inchis azi-dimineata din cauza viscolului, autoritatile nu permit accesul masinilor mai mari de o tona si jumatate.
Pericol de avalanse la munte
Salvamontistii au emis atentionari asupra pericolului de avalanse la peste 1.700 de metri altitudine, in special in zonele Bucegi si Balea Lac. Ei avertizeaza turistii sa nu se aventureze pe crestele muntilor, pentru a nu fi susprinsi de avalanse. Specialistii spun ca in ultimele zile pe crestele Bucegilor s-au format cornise mari care pot aluneca in orice moment. Si la Balea Lac, stratul de zapada are doi metri, iar pericolul producerii de avalanse este foarte mare.
Furtuna pe mare
Navigatia pe Canalul Dunare - Marea Neagra este suspendata din cauza vantului puternic care bate cu 70 de kilometri pe ora. Porturile Constanta Sud - Agigea, Midia si Constanta Sud Fluvial au fost inchise, din cauza vantului puternic. Autoritatile au dat aviz de furtuna pe mare, ele asteptandu-se la inrautatirea conditiilor meteo in bazinul Marii Negre si la intensificarea vantului, care ar putea produce valuri de pana la sase metri inaltime.
Autoritatile recomanda prudenta in trafic
Politistii le recomanda conducatorilor auto sa evite deplasarile in afara localitatii. In cazul in care este vorba de o deplasare urgenta, este bine ca soferii sa aiba masinile dotate corespunzator, cu nisip, lanturi si lopata. De asemenea, politistii recomanda soferilor sa circule cu viteza redusa si, daca este polei, sa evite manevrele brusce. Mai mult, conducatorii auto trebuie sa se asigure ca stergatoarele si instalatia de dezaburire functioneaza.
Soferii care sunt nevoiti sa plece la drum sunt sfatuiti sa sune la Comandamentul Central de Iarna pentru a afla daca sunt probleme in zonele in care se vor deplasa.
Comandamentele de iarna au fost in stare de alerta, avand in vedere avertizarea emisa de meteorologi. In judetele Cluj, Dolj, Brasov, Gorj, Maramures, Timis si Iasi, comandamentele de iarna au trimis pe sosele sute de utilaje dotate cu pluguri care au imprastiat material antiderapant.
Avertizare meteorologica
In urmatoarele doua zile, in 18 judete se anunta ninsori si viscol. Cea mai dificila perioada, din punct de vedere meteorologic, se anunta a fi in cursul acestei nopti, cand temperatura aerului va cobori pana la minus 15 grade Celsius. Vantul va avea intensificari in toate regiunile, atingand viteze medii de 60km/h, iar la munte va sufla tare, depasind 100km/h.
REACTII LA CALD
Magda SEVERIN, redactor Departament Social:
"Autoritatile s-au grabit sa avertizeze ca vremea va fi rece, cu polei, lapovita si ninsoare, iar in Bucuresti primarul Capitalei si edilii de sector au reactivat celebrele Comandamente de deszapezire, pe un soare cu dinti cum a fost astazi.
Jumatatea de nord si regiunile de munte din tara au avut insa parte de ninsori, iar unele drumuri au fost blocate de nameti, din cauza viscolului care a impiedicat utilajele sa actioneze."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 166  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-05
 17:47 
Ascultati discutia cu omul de afaceri Gigi Becali despre afacerea "Serele Pipera"!  2007-01-29
1 comentariu
 16:33 
S-a suspendat Alianta DA  2007-01-29
1 comentariu
 16:31 
PC solicita desecretizarea convorbirilor Basescu - Seres pe tema ALRO  2007-01-29
 Top afisari / comentarii 
 Vremea restructurarii (4252 afisari)
 Politica de maidan (3458 afisari)
 Sa curga puroiul! (2857 afisari)
 Comando pentru apa minerala (2614 afisari)
 Nicolaescu schimba trusa auto (2319 afisari)
 Emil Constantinescu explica dedesubturile Dosarului Tigareta II (523 afisari)
 Ascultati interviul cu cei doi romani retinuti trei luni de zile de armata americana (423 afisari)
 Liberalii cer sa fie infiintata o autoritate de inregistrare si interceptare, alcatuita din civili electronisti, si nu din ofiteri SRI (82 afisari)
 Marul discordiei de azi din Alianta, PSD, tot strange capete de acuzare pentru demiterea lui Basescu (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.