Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Zile grele pentru ANI
 23 ianuarie, 16:01 
Monica Macovei (foto: Lucian CURELARIU)
Dezbaterile pe textul legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au fost amanate pentru joi dimineata dupa ce senatorul PNL Norica Nicolai a cerut o documentare suplimentara, privind controlul averilor in statele UE, pentru ca si Romania sa aiba ''o lege europeana si nu una ambigua, cu interpretari constitutionale''. In principiu, aproape toti senatorii juristi s-au declarat pentru infiintarea ANI dar sustin modificarea proiectului ba dupa modelul american ba dupa cel francez sau irlandez. Basescu pare insa hotarat sa treaca legea ANI prin Parlament ''intr-o conditie acceptabila''.
Peter Eckstein Kovacs (UDMR), presedintele Comisiei juridice, a declarat ca nimeni nu pune problema inutilitatii infiintarii ANI, dezbaterile pe textul legii urmand sa se reia joi. In acest timp ar urma sa fie redactat un document de legislatie comparata, cu exemple din tarile europene, care au un astfel de sistem de control al averilor demnitarilor si al declaratiilor de avere.
Senatorul liberal Norica Nicolai a afirmat ca se astepta ca ANI sa semene mai mult cu Fiscul american, criticand ''formularea ambigua'': ''As fi vrut sa vad un IRS (Internal Revenue Service - fiscul american, n.r) romanesc eficient si nu o formula de tip administrativ care si-a dovedit ineficienta. Sunt deschisa sa reglementam coerent aceasta chestiune, dar din pacate (varianta Ministerului Justitiei -n.r.) sufera de o crasa confuzie ce va crea dificultati majore in aplicare si a carei eficienta poate fi pusa, in timp, sub semnul indoielii''.
La randul sau, Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, s-a declarat adept al negocierilor pentru adoptarea proiectului, afirmand ca reprezentantii PNL sustin ANI si ca sunt dispusi sa mearga cu negocierile pana la adoptarea unei forme care sa ofere garantii ca agentia ''va functiona in mod real, ca vor fi verificate nu numai declaratia, ci si averea, ca e vorba de bunuri dobandite in mod ilicit si de bunuri pe care nu le poti justifica''. In opinia senatorului liberal, ANI trebuie sa aiba posibilitatea sa sesizeze DNA in cazul in care, din verificari, rezulta elemente care intrunesc o infractiune, ceea ce ar insemna sa-si duca treaba la bun sfarsit. Liberalii nu sunt insa de acord cu propunerea PSD privind constituirea unei Comisii de integritate, formata din magistrati, dar sunt dispusi sa ''negocieze pentru ca va fi nevoie de voturile tuturor'', a subliniat Melescanu.
Serban Nicolae, senator PSD, a tinut sa arate ca ''infiintarea unei agentii de tipul ANI a fost un angajament al Guvernului condus de Adrian Nastese si nu o cerinta a Uniunii Europene''. In plus, acesta a criticat ''ambitia personala'' a ministrului Justitiei Monica Macovei, ''fara justificare si total neproductiva'', de a tine pe loc legea PSD privind controlul declaratiilor de avere din 2004. Nicolae e deranjat si de faptul ca Macovei nu s-a prezentat in fata Comisiei juridice pentru a-si sustine personal proiectul si-i promite ministrului ca o va ajuta ''cu prilejul unei motiuni simple, sa vina in fata Parlamentului''.
Senatorul PSD este de parere ca seful statului a incalcat Constitutia in momentul in care a ''admonestat'' Parlamentul ca nu a adoptat acest proiect de lege: ''Mie mi s-a parut un lucru absolut jignitor la adresa Romaniei si total in afara Constitutiei. Mi sa parut o fapta grava, prin care se incalca Constitutia, spunand Parlamentului sa faca mai repede o lege sau sa o termine mai repede''. Melescanu a sarit insa in apararea presedintelui explicand ca seful statului ''vegheaza, mediaza intre societatea civila si institutiile statului, iar parlamentarii sunt obligati, din punct de vedere moral si politic, sa adopte o astfel de lege, mai ales cei care au facut, in campania electorala, promisiuni privind combaterea coruptiei''.
Cu nu mai putin de 60 de amendamente aduse la legea ANI, Gheorghe Funar a declarat ca ''PRM nu poate sustine aceasta varianata a proiectului de lege (...) Ni se propune un proiect al unei Agentii partiale de Integritate''.
Basescu vrea negocieri la Cotroceni
Seful statului a declarat ca va invita patidele, la inceputul sesiunii parlamentare, la negocieri pentru ca legea ANI sa treaca prin Parlament ''eficient si la un nivel acceptabil'', care sa permita controlul averilor demnitarilor. Traian Basescu a explicat ca fara o lege care sa permita controlul averilor demnitarilor, Romania risca activarea clauzei de salvgardare, caz in care deciziile Justitiei romane nu ar mai fi recunoscute in UE.
Monica Macovei il gasise tap ispasitor pe Tariceanu
Intr-un interviu aparut, recent, pe site-ul EU Observer, ministrul Monica Macovei l-a acuzat pe Tariceanu ca luni de zile nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia pentru Integritate si ca nu sustine legislatia anticoruptie. Macovei a sustinut ca sprijinul politic pentru reforme s-a diminuat, iar Parlamentul si judecatorii nu par dispusi sa mearga mai departe cu reforma, in ciuda avertismentelor lansate de Comisia Europeana. Premierul i-a replicat ca nu numai ca nu s-a opus punerii proiectului pe ordinea de zi a Executivului, ci a fost unul dintre cei care au sustinut demersurile ministrului in acest sens.
Afirmatiile Monicai Macovei au starnit ingrijorare in Europa, partenerii din UE temandu-se ca Romania a lasat-o mai moale cu anti-coruptia. In aceste conditii, presedintele Basescu a incearcat sa repare ce a stricat ministrul. Intr-un interviu aparut in editia electronica de sambata a Financial Times, seful statului roman a respins temerile manifestate la Bruxelles, potrivit carora Bucurestii isi vor relaxa eforturile de a incheia reformele, inclusiv cele de a lupta impotriva coruptiei. "In Romania, politicienii aflati la putere realizeaza ca au incheiat doar o etapa si ca mai avem una, adeseori mai dificila decat prima. Va asigur ca atat eu, cat si Guvernul suntem hotarati sa continuam procesul de modernizare a Romaniei", a precizat Basescu. Monica Macovei a fost contrazisa, astfel, nu numai de premier, ci si de presedinte.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect, accesati si: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-18&id=214376
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-01&id=210238
REACTII LA CALD
Valentina DELEANU, redactor Departament Politica Interna:
''Legea pentru infiintarea ANI s-a impotmolit in Senat. Atat reprezentantii Puterii, cat si cei ai Opozitiei nu par interesati sa duca la bun sfarsit dezbaterile pe marginea acestui text caruia ii gasesc din ce in ce mai multe neajunsuri. ''Tembel'', ''ambiguu'', ''neclar'', ''generator de birocratie nejustificata'' sunt doar cateva din stampilele pe care senatorii le-au lipit pe textul legii stanjenitoare''.
Adrian Enculescu  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-23
 16:36 
Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile
1 comentariu
 16:00 
Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00839 sec.