Ziua Logo
  Nr. 3825 de miercuri, 10 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
The Economist analizeaza situatia Bulgariei si Romaniei, intr-un articol intitulat "Noii pusti din bloc"
 5 ianuarie, 16:48 
Foto: Mediafax
Bulgaria si Romania, cele doua tari proaspat intrate in Uniunea Europeana, par sa creada ca statutul de membri le va aduce numai beneficii. Cele opt state foste comuniste care au aderat la forul comunitar in 2004 s-au descurcat destul de bine. Romania si Bulgaria inregistreaza si ele o crestere in forta a economiei, noteaza "The Economist". Si banii comunitari vor ajuta. Dar este oare suficient pentru cele doua tari, se intreaba jurnalistii de la publicatia britanica.
Cele doua state balcanice difera de predecesorii lor. Infrastructura si serviciile sunt mult sub nivelul celorlalte state din estul Europei; coruptia este mult mai mare si cultura politica este fragila. PIB-ul Bulgariei pe cap de locuitor a fost de doar 3.480 in 2005 iar al Romaniei de 4.490$ - fata de 9.240$ pentru cele opt tari intrate in 2004, si a unei medii de 29.330$ pa cap de locuitor in restul Europei. Desi asemanatoare prin institutiile lor slabe si saracie, Romania si Bulgaria difera prin dimensiuni, istorie, politica si structura economica. Romania, cu cele 22 de milioane de locuitori, este cea de-a doua tara ca marime din Europa de Est, dupa Polonia, Bulgaria fiind de trei ori mai mica. Asta ar putea reprezenta un avantaj daca tinem cont de faptul ca elitelor le este mai usor sa se dezvolte si sa lucreze in tari mici. Dar clasa politica romaneasca a dapasit-o, de curand, pe cea din Bulgaria. Totodata, tarile mari sunt vazute cu ochi buni de investitorii straini, existand mai multe posibilitati de dezvoltare. Ambele tari se afla la marginea Uniunii Europene dar, in timp ce bulgarii se considera in mijlocul curentului european, romanii nu o fac. Ei se considera un avanpost latin intr-o mare de slavi, limba lor fiind legata de italiana si franceza. Bulgaria are o limba slava, foarte apropiata de rusa. Fiecare tara are puternice comunitati de etnici provenind de la vecini. In Romania, aproximativ 7% din populatie este formata din etnici maghiari, al caror partid, UDMR, a fost prezenta in toate coalitiile de guvernamant de pana acum. La randul sau, Bulgaria are circa 9% etnici turci, mai saraci si mai putin educati decat ceilalti cetateni. Partidul lor, Ahmed Dogan, este tinta unor frecvente acuzatii de coruptie. Ambele tari au mari populatii de rromi, care traiesc in conditii greu de imaginat, mai rau chiar decat in timpul comunismului. Perechea din Balcani vede cu ochi diferiti si relatiile cu Rusia. Bulgarii au multumit Rusiei pentru eliberarea de sub jugul otoman si multi considera comunismul ca pe o periada de modernizare si inflorire economica. Pentru romani, Rusia este un pradator, Republica Moldova reprezentand principala problema.
Romania, sub guvernarea presedintelui Traian Basescu, este foarte apropiata de regiunea Atlanticului, in timp ce Bulgaria intretine relatii foarte stranse cu Rusia si nu acorda mare atentie dezvoltarii altor relatii externe. Primul ministru al Bulgariei a studiat la Moscova; si fostii lideri de la Bucuresti au facut-o, dar recunosc acum ca asta inseamna condamnare politica. Basescu a condamnat comunismul in timp ce liderii bulgarii vorbesc in soapta despre acest subiect.
In ceea ce priveste scena politica, Romania este recunoscuta pentru conflictul continuu dintre Basescu si primul ministru Tariceanu. Numai perspectiva aderarii la UE a facut ca Partidul Democrat sa ramana la guvernare alaturi de liberali. In Bulgaria, presedintele si primul ministru provin din acelasi partid politic. Dar coalitia la guvernare este formata din socialisti (fosti comunisti), cvasi-monarhisti, condusi de fostul rege Simeon II, si din gruparea lui Dogan. Alegeri anticipate ar putea avea loc in ambele tari in acest an. Aderarea la UE a insemnat presiuni puternice pentru a indeplini standardele impuse de Bruxelles, nici una dintre tari nereusind sa se conformeze pe deplin cererilor. Cea mai mare ingrijorare este faradelegea. In Romania ia forma coruptiei iar in Bulgaria pe cea a crimei organizate. Sistemele ce ar trebui sa controleze aceste nereguli sunt lipsite de putere iar dezinteresul este larg raspandit. Doar Monica Macovei, un ministru de Justitie independent, a reusit sa fie un administrator eficient, zgaltaind din temelii vechea structura.
Bulgaria s-a miscat mai greu. Unii politicieni inca par de neatins, ca si unele grupari criminale. Un studiu recent realizat de OECD, plaseaza Bulgaria pe primul lor in ceea ce priveste promovarea posibilitatilor de investitie, in timp ce Romania sta mult mai bine la capitolul anticoruptie si integritatea mediului de afaceri. Politicieni vechi din Romania si-au pierdut posturile si chiar si libertatea. Ancheta in cazul fostului prim ministru Adrian Nastase contrasteaza puternic cu imunitatea de care se bucura clasa politica bulgara. Manageri cu experienta din ambele tari afirma ca in Romania este mai greu sa-i faci pe oameni sa lucreze in echipa, in timp ce in Bulgaria este mai dificil sa-i faci sa arate initiativa. Institutiile de invatamant superior sunt ingropate in birocratie. Infrastructura este sub orice critica; reteaua de transport dintre cele doua tari este foarte proasta, existand un singur pod peste Dunare care sa lege cele doua state. Romania are un program ambitios ce vizeaza construirea de noi autostrazi insa se bate foarte mult pasul pe loc din cauza a numeroase scandaluri. Investitiile se vor face si cu bani europeni, PIB-ul celor doua tari putand creste cu 2% in perioada 2007-2013 numai prin fondurile acordate de forul comunitar. Dar este greu de imaginat ca acesti bani vor fi cheltuiti responsabi. Marea diferenta maroeconomica dintre cele doua tari este ca Romania are un curs valutar variabil, in timp ce cel al Bulgariei este fix, depinzand numai de euro. Ambele state au deficite uriase de cont curent: Bulgaria a inregistrat un deficit de 13.5 din PIB in 2006, in timp ce Romania a avut 10.3%. Inflatia ridicata inseamna ca adoptarea monedei euro este la cel putin zece ani distanta.
Din punct de vedere demografic, Romania sta destul de bine daca judecam dupa standarde post-comuniste, un mic declin al populatiei dar ne asteptam ca lucrurile sa se imbunatateasca odata cu cresterea veniturilor si a calitatii ingrijirii medicale. Dar situatia Bulgariei este cea mai grava din Europa de Est: populatia va scadea sub sapte milioane pana in 2020. La asta se adauga emigratia, favorizata de salariile mici, conditiile grele de munca si serviciile publice de proasta calitate. Pana la doua milioane de romani si 800.000 de bulgari traiesc peste granite. Aderarea la UE va stimula emigratia, desi multe tari au impus restrictii de munca lucratorilor din cele doua tari. Asta in parte pentru ca imigrantii din Polonia si din alte tari au fost cu mult mai multi decat s-a asteptat. Ambele tari au probeleme cu securitatea la frontiere. Moldovenii pot lucra cu usurinta in Romania (chiar daca nu intotdeauna legal), asa cum pot lucra si macedonenii in Bulgaria. Desi guvernele celor doua tari au restrictionat acordarea de pasapoarte acestor categorii, ei vor continua sa vina. Romania are avantajul marimii, demografiei si a unei noi elite increzatoare care vrea sa puna tara pe harta Europei. Bulgaria are o baza industriala mai solida. Dar, tinand cont de haosul politic din tarile est europene, multe din ele mult mai bogate si mai puternice decat cele doua nou venite, este clar ca perechea din Balcani are un drum lung in fata. Singura intrebare este cat va dura.
REACTII LA CALD
Anne-Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
"Articolul celor de la "The Economist"reflecta tonul sceptic al presei din Regat. Desi intepatoare pe alocuri, analiza publicata de revista britanica este una obiectiva, din care reiese ca, de unde in perioada negocierilor cu UE era prezentata drept codasa, Romania a reusit sa recupereze teren, surclasand in cele din urma Bulgaria"
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
New Kids On The Block   de Incult
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-10
 16:44 
Povestea copilului etern naste in continuare controverse  2007-01-05
 16:43 
Courtney Cox isi "reinventeaza" imaginea prin tehnici digitale  2007-01-05
 Top afisari / comentarii 
 Becali a vrut sa se innobileze cu castelul Bran (4075 afisari)
 Dovada pentru Stradivarius! (3380 afisari)
 Evanghelia dupa Cosa Nostra (3260 afisari)
 Panza de paianjen (3245 afisari)
 Mirajul afacerilor imobiliare (2695 afisari)
 Taxele percepute la Vama Giurgiu vor fi eliminate (530 afisari)
 Ion Dinca-te-leaga, fostul lider comunist, a murit (296 afisari)
 Independenta energetica in vizorul Comisiei Europene (209 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00881 sec.