Ziua Logo
  Nr. 3825 de miercuri, 10 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Robotii si retelele de senzori wireless, vor deveni foarte accesibili in 2007
 2 ianuarie, 16:40 
E o vorba ca singura constanta in lumea hi-tech e schimbarea, ceea ce face previziunile aproape "misiune imposibila". Cativa veterani din domeniu incearca totusi sa "ghiceasca" ce va determina schimbari in lumea hi-tech-ului in urmatoarele 12 luni dar si dupa aceea, relateaza BBC online. Inainte de orice, 2006 a reprezentat anul in care utilizatorii de web au inceput sa-si incerce puterile. Spatiul virtual, prin excelenta imersiv in zona consumului, devine treptat imersiv in zona constituirii si producerii lui.
Desi toata lumea s-a obisnuit ca giganitii web Google, Yahoo sau Amazon sa detina un soi de monopol, ultimele 12 luni au demonstrat ca aceasta situatie nu va dura multa vreme. In 2006, paginile ziarelor au fost pline de nume ca YouTube, MySpace, Bebo, Facebook si multe alte site-uri sociale.
Focusul pe utilizatori si pe comunitatile online va continua in 2007, sustine Kathy Johnson de la Consort Partners - o firma din Silicon Valley specializata pe consilierea incepatorilor si directionarea acestora spre asa-numitul spatiu WEB 2.0. Ultima tendinta printre companiile cele mai tari de web se cheama "actualizarea personalizarii", spune ea. Adica, firmele de web vor gasi o maniera de a accesa tipul de informatie generata de comunitatile virtuale specializate pe un domeniu sau altul. Despre ce e vorba: de exemplu, desi companii de web cum ar fi Amazon ofera recomandari pentru carti/CD-uri sau DVD-uri noi, posibilii cumparatori manifesta oarece neincredere fata de ele deoarece nu e prea limpede cine si in urma caror experiente ofera acele recomandari. Se intampla si ca informatiile oferite de distribuitorii pe net sa nu fie nici foarte exacte.
"Astfel incat oamenilor le e mult mai la indemana sa consulte recomandarile facute in cadrul schimbului de informatii realizat in interiorul grupului (sau celui mai recent grup) virtual din care fac parte", a adugat aceasta.
Kathy Johnson a precizat si ca incepatori ca site-urile Last.fm sau Mog, reprezentand comunitati centrate pe interesul pentru muzica, au ajuns leaderi in accesari, pe de alta parte tot mai multe comunitati virtuale similare apar la tot pasul.
Pentru Dr Martin Illsley, director al laboratoarelor europene de cercetare in consiliere technologica Accenture, 2007 va fi un an important pentru tehnologia personala, in special pentru telefonul mobil.
In timp, dupa ce entuziasmul pentru telefoanele mobile cu camera de filmat va mai trece, se vor incerca tot soiul de alte inovatii surprinzatoare ce vor obliga companiile producatoare sa fie mai cooperante cu pretentiile clientilor. "Telefonele mobile cu camera incorporata vor oferi utilizatorilor posibilitatea, de exemplu, de a comunica cu firmele de web si prin imagini, pe langa telefoanele si e-mailurile deja traditionale. Astfel, consumatorii vor putea face mult mai usor reclamatii fotografiind obiectul sau incidentul care ii nemultumeste", a explicat acesta. "Producatorii de web mobil vor avea dezavantajul si avantajul de a sti exact ce bunuri sau ce servicii nemultumesc consumatorii. Oricum, firmele inteligente vor gasi o maniera de a folosi informatia generata in acest fel si care ar ramane altfel imposibil de capturat", a adaugat Dr Illsley.
In 2007, Dr Martin Illsley se asteapta ca si celelalte tehnologii, robotii in special si retelele de senzori wireless, sa se infiltreze tot mai mult in cotidian. "Odata cu scaderea preturilor acestor dispozitive, e tot mai probabil ca oamenii sa le cumpere si sa le folosesca tot mai mult", argumenteaza acesta.
REACTII LA CALD
Adrian Enculescu, redactor ZIUA online: "Mi se pare foarte interesant dar nu mi-e foarte clar ce inseamna ca marile companii sa aiba <<acces>> la informatia variilor si infinitelor comunitati virtuale. O asemenea chestie ar putea dezvolta o ditamai paranoia. In general, companiile/corporatiile preiau modele marginale si le imita/integreaza. Oare Amazon va crea platforme proprii asemanatoare comunitatilor web specializate pe domenii sau va infilitra utilizatori in varii comunitati de interes? Ori ce va face mai exact?"
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-10
 16:47 
Artificii, integrare si schimbari  2007-01-02
 16:10 
Jackie Chan isi deschide o casa de productie in China  2007-01-02
 Top afisari / comentarii 
 Becali a vrut sa se innobileze cu castelul Bran (4075 afisari)
 Dovada pentru Stradivarius! (3380 afisari)
 Evanghelia dupa Cosa Nostra (3260 afisari)
 Panza de paianjen (3245 afisari)
 Mirajul afacerilor imobiliare (2695 afisari)
 Taxele percepute la Vama Giurgiu vor fi eliminate (530 afisari)
 Ion Dinca-te-leaga, fostul lider comunist, a murit (296 afisari)
 Independenta energetica in vizorul Comisiei Europene (209 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.