Ziua Logo
  Nr. 3817 de vineri, 29 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu in control la depozitele CNSAS
 29 decembrie, 16:25 
Aflat la depozitele Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) de la Popesti Leordeni pentru a verifica situatia predarii dosarelor de catre serviciile de informatii, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu poate garanta ca nu s-au sustras dosare si ca nu poate face ceea ce nu s-a facut in 16 ani, relateaza NewsIn. Basescu a luat in discutie si problema celor 75.000 de dosare pe care SRI le-a pastrat departe de ochii CNSAS pe motiv ca abordeaza probleme de contraspionaj si antiterorism. Constantin Ticu Dumitrescu, de fata la inspectia presedintelui, a declarat ca in arhivele CNSAS nu vor mai putea fi gasite decat acele dosare care, din intamplare, au mai ramas, dosarele importante fiind demult disparute.
La finalul vizitei la Popesti Leordeni, Basescu a declarat ca arhivele fostei Securitati au fost predate catre CNSAS dar ca mai sunt inca de pus la punct sistemele de urmarire a ceea ce se intampla cu dosarele. ''Pot spune ca, in momentul de fata, dosarele s-au predat. Eu nu consider ca s-a facut o predare ideala. Inca sunt de pus la punct sistemele informatice, sistemele de urmarire. M-a interesat ca la acest stadiu sa avem predarea fizica facuta. Motivul pentru care a fost posibil sa se predea a fost acela care a plecat din solicitarea ca serviciile secrete sa faca practic mare parte din ceea ce trebuia sa faca comisia mixta SRI-CNSAS (...) Toate dosarele erau de siguranta nationala si asta insemna ca toate cele circa doua milioane de dosare care sunt aici trebuiau luate si analizate de comisia mixta, ceea ce facea practic imposibila derularea procesului'', a spus Basescu. Acesta a explicat ca, prin solicitarea de autoevaluare transmisa serviciilor secrete, a fost posibila realizarea predarii masive a dosarelor catre CNSAS dar a precizat ca au mai ramas 75.000 de dosare la SRI si acestea trebuie analizate de comisia SRI-CNSAS. ''Probabil ca, in cateva luni, dupa ianuarie 2007, va fi posibil ca CNSAS sa spuna: <<Da, nu fac obiectul sau fac obiectul activitatii CNSAS>>'', a mai spus seful statului.
Traian Basescu a subliniat faptul ca era important ca cea mai mare parte a dosarelor sa ajunga la Consiliu inainte de intrarea in UE tot asa cum i s-a parut esential ca, pe 18 decembrie, sa se faca ''condamnarea crimelor comunismului''. Presedintele a declarat ca toate dosarele fostei Securitati care se refera la relatiile internationale sau la alte actiuni care afecteaza interesul national vor ramane in custodia SRI. ''Dar tot ce tine de viata noastra de zi cu zi trebuie sa se afle aici'', a declarat Basescu.
Seful statului nu a putut insa promite ca nu s-au sustras dosare: ''Eu nu pot garanta si nu e rostul meu sa spun ca din '90 si pana la 1 ianuarie '95 in arhivele Securitatii nu s-a intrat si nu s-au sustras dosare. Pot insa garanta ca de la momentul in care am devenit presedintele Romaniei nu am cerut serviciilor sa ascunda vreun dosar, ci am cerut doar ca serviciile sa predea tot ce au'', a explicat Basescu.
El nu a apucat sa raspunda la intrebarea daca pot fi sustrase dosare de la Popesti Leordeni, Mircea Dinescu raspunzand in locul sau ca, pentru ''sustragerea dosarelor se face puscarie si ca paza este asigurata de jandarmi''.
Seful statului a vizitat depozitul de la Popesti Leordeni impreuna cu Mircea Dinescu, Ticu Dumitrescu si Claudiu Secasiu, reprezentanti ai CNSAS.
La finalul vizitei presedintelui Basescu, Ticu Dumitrescu a afirmat ca incearca ''un moment de satisfactie pentru cei mai varstnici care isi amintesc ca, in februarie '90, noi vorbeam despre aceste arhive. Insatisfactia este ca ce a fost mai important nu vom mai gasi aici, decat ceea ce doar din intamplare a mai ramas sau, cum zic eu, dosarele privind plevusca (...) E un lucru totusi mare: toata arhiva, tot ce a tinut de Securitate, de Procuratura, tot ce a tinut de acel organism de represiune este aici. Tot ce a ramas. Mai mult nu s-a putut", a spus membrul Colegiului CNSAS.
SRI si SIE au anuntat ca au finalizat procesul de predare a dosarelor din arhivele Securitatii, insa peste 100.000 de dosare au ramas secretizate in custodia celor doua servicii aflate in subordinea CSAT. Astfel, SRI a anuntat ca a pastrat 75.000 de dosare, in timp ce directorul SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat - intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei" - ca 27.000 de dosare au ramas la serviciul pe care il conduce, fiind predate ultimele 19.000 de dosare.
Nu este cunoscut, de fapt, numarul total al dosarelor ce au ramas clasificate �i nici nu este clar, pana in acest moment, daca au fost transferate la CNSAS dosarele de Securitate ale tuturor ofiterilor de Securitate si ale demnitarilor in functie, numarul celor deconspirati pana acum fiind inconsistent. Astfel, din numarul total al ofiterilor de Securitate care au savarsit acte de politie politica a fost deconspirat numele a doar 1% dintre ei, dintre care numele capilor Securitatii ramane in continuare necercetat. De asemenea, din numarul total al informatorilor Securitatii - care niciodata nu a fost anuntat oficial, dar se presupune ca a fost de circa 400.000 - a fost deconspirat un procent de doar 0,1%, potrivit analizei statisticilor oferite de CNSAS.
REACII LA CALD
Roland Catalin PENA, redactor sef adjunct:
''Traian Basescu a facut ce a putut. Depinde acum de presiunile care se vor face pentru a forta serviciile secrete sa predea si restul dosarelor. Ar fi cazul sa se declanseze niste anchete serioase pentru ca cei care au furat dosare nu trebuie sa scape nepedepsiti''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-29
 16:20 
Ducesa de York, Kate Moss si fiicele lor intampina 2007 impreuna
 15:59 
Campanie anti-fumat gandita sa sperie, dar si sa ajute
 Top afisari / comentarii 
 Filiera nucleara (4245 afisari)
 Presa europeana: Tariceanu va fi debarcat (2785 afisari)
 Basescu pe gheata (1801 afisari)
 Cosmarul vaduvei lui James Brown (1715 afisari)
 Saddam asteapta streangul mancand (1712 afisari)
 Basescu in control la depozitele CNSAS (225 afisari)
 Campanie anti-fumat gandita sa sperie, dar si sa ajute (122 afisari)
 Ducesa de York, Kate Moss si fiicele lor intampina 2007 impreuna (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.