Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Poveste de Craciun
 22 decembrie, 16:20 
Craciunul este una din cele mai importante sarbatori religioase, este sarbatoarea Nasterii Domnului, prilej de bucurie, pace si liniste spirituala. Craciunul este o sarbatoare crestina celebrata la 25 decembrie in fiecare an. Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti ale Bisericilor bizantine, a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si de Rusalii.
Serbarea Nasterii Domnului s-a facut din cele mai vechi timpuri ale crestinismului. Una din primele marturii o gasim pe la sfarsitul secolului III (in jurul anului 290), cand in timpul prigoanei lui Diocletian si Maximian crestinii, care se adunasera in numar foarte mare intr-o biserica din Nicomidia pentru a praznui ziua Nasterii Domnului au fost arsi de vii. Atacul asupra lor a fost urmat si de atacul asupra altor biserici si case crestine, fiind ucisi atunci cca. 20.000 crestini din Nicomidia.
Desi sarbatorita in toata lumea crestina, la inceput existau diferente ale datei de praznuire. Astfel, cel putin din sec. al III-lea, Nasterea Domnului sau Craciunul se serba pe 25 decembrie, ca si astazi. Aceasta data traditionala a fost confirmata istoric de cercetarile facute in arhivele Romei de calugarul straroman Dionisiu cel Mic, ce au aratat ca recensamantul lui Cezar Augustus, din Evanghelia dupa Luca (II,1 s.u.) s-a desfasurat in Palestina pe 25 decembrie.
In Rasarit Craciunul a fost sarbatorit multa vreme odata cu Botezul Domnului, dupa modelul botezului crestin, care era considerat adevarata nastere. Desigur, au existat dintru inceput voci care au cerut ca serbarea sa se faca dupa traditie, pe 25 decembrie, deoarece intre Botezul Domnului si botezul crestin era o diferenta foarte mare: la Boboteaza, Hristos a luat pacatele lumii asupra Sa, spre a le spala pe Cruce, in vreme ce botezul unui om obisnuit este o curatire de pacate prin improprierea jertfei Domnului.
Credinta si legende
Din vechime se spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar i-a indrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Craciun, nestiind ca femeia este Maica Domnului, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Craciuneasa o ajuta sa nasca, fara stirea sotului ei, dar este pedepsita apoi de el cu taierea mainilor din coate. Cand Craciun afla ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind ''primul crestin'', "Sfantul cel mai batran'', ''sotul femeii care a mosit-o pe Maria''.
Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci, de unde traditia de a face daruri de Craciun, mai ales copiilor.
Bradul de Craciun
Obiceiul de a impodobi bradul s-a nascut in Egipt. Arborele era de fapt o mica piramida din lemn ce imita piramidele gigantice, devenite un simbol cultural. Preluat probabil de la egipteni, el se regaseste azi la populatiile germanice, scandinave sau ruse, semnificatia lui fiind aceea de celebrare a solstitiul de iarna, intoarcerea la caldura soarelui. Egiptenii asezau un disc in varful piramidei, care simboliza soarele nascandu-se. Mai tarziu, marginile acestei figuri geometrice erau impodobite cu betisoare aprinse. Daca focul atingea piramida, atunci urma sa fie un an fericit si imbelsugat.
Martin Luther a fost acela care a inlocuit acest ritual egiptean cu un brad care, prin forma sa, aminteste de piramida. Ramurile sale intotdeauna raman verzi chiar si in timpul iernii o prevestire a primaverii. Luteranii au avut ideea de a acoperi bradul cu mici lumanari in locul betisoarelor de lemn egiptene, aceste lumini reprezentand viata si credinta in Dumnezeu.
ZIUA va ureaza Sarbatori Fericite!
O parte dintre redactorii ZIUA care au fost cuminti - nu ca n-ar fi fost toti - ne-au marturisit ce-si doresc de Craciun.
Cristina STEFAN, redactor ZIUA on-line: ''Somn. Mult Somn. Si portocale si sosete din alea lungi pana la genunchi, cu model. Si bilet cu loc in tren''.
Claudiu COBILANSCHI, editor Multimedia: ''Un fular''.
Mihaela DANIEL, tehnoredactor: Un mp3 player si un TV. Niste maimutoi, zapada, sanatate si bani. Si gata''.
Vali CEAFALAU, secretar de redactie: ''O bila de lemn si un pix ca asta vechi s-a terminat. Cer prea mult?''
Dana IONESCU, traducator: ''Sa ma duca in Laponia si sa-mi ia un laptop''.
Vlad BASALICI, redactor ZIUA on-line: ''Mi-a adus deja''.
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:22 
CEC-ul ramane de stat
1 comentariu
 16:11 
Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00482 sec.