Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
CEC-ul ramane de stat
 22 decembrie, 16:22 
Sebastian VLADESCU, ministrul Finantelor (foto: Cristina NICHITUS, ZIUA foto)
CEC-ul ramane in posesia statului roman. Comisia pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a refuzat oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece (NBG), singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras. Oferta finala a NBG a fost calificata de oficiali drept una "sub asteptari" - doar 560 de milioane de euro pentru cele 69,9% din actiuni.
Intr-o interventie la postul Realitatea TV, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca va propune ca CEC sa ramana al statului, si ca, in caz ca se va dori privatizarea institutiei, procesul in sine nu va fi reluat mai devreme de urmatorii doi ani. "Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR... In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.
"CEC-ul merita sa fie pe piata bancara romaneasca", a incheiat Vladescu.
"Oferta finala a National Bank of Greece este net inferioara fata de valoarea bancii romanesti", a declarat, la randul sau, presedintele CEC, Eugen Radulescu. "Suma oferita este mai mare decat cea anuntata initial, insa este mult prea mica pentru cat valoreaza CEC-ul", a adaugat Radulescu. El a precizat ca, in conditiile lansarii procesului de privatizare, statul nu a putut sprijini financiar restructurarea CEC, activitate finantata exclusiv din fonduri proprii.
Motiune de cenzura impotriva privatizarii CEC
Interesant este ca, in urma cu doua zile, principalele partide din opozitie, PSD si PRM, s-au opus privatizarii CEC, si au depus o motiune simpla intitulata "Opriti privatizarea CEC", care a fost respinsa insa de Parlament. Documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi - 69, ci numai 37 pentru, 50 impotriva si o abtinere.
Scurt istoric CEC
Casa de Economii si Consemnatiuni reprezinta cea mai veche institutie bancara din Romania - fiind infiintata in 1864 - si ultima care nu a fost inca privatizata. Dupa valoarea activelor, care a depasit la sfarsitul anului trecut 1,3 miliarde de euro, CEC este cotata ca a patra banca din Romania.
Palatul CEC, monument al patrimoniului arhitectonic bucurestean, a fost ctitorit de Regele Carol l, care i-a pus piatra de temelie la 8 iunie 1897. Construit sub coordonarea arhitectului Ion Socolescu, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, Palatul CEC a fost dat in folosinta in 1900, fiind una dintre cele mai reprezentative cladiri bucurestene, asemanatoare Ateneului Roman.
Printre operele de arta pe care le gazduieste in elegantele sale spatii, Palatul CEC adaposteste, in Sala de Consiliu, situata la etaj, patru tablouri de mari dimensiuni care-i reprezinta pe Regele Carol l, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria. Realizate, in epoca, de pictorii Mihail Simonidi si Costin Petrescu, cele patru portrete ale suveranilor Romaniei, care impodobesc, astazi, Palatul CEC, au fost recreate de un artist contemporan, pictorul Valentin Tanase, fiind astfel recuperate de la uitarea ce le-o harazise regimul comunist.
CEC a fost si ramane o banca extrem de populara, mai ales pentru romanii de la sate. In primele 9 luni ale acestui an, profitul brut al Casei de Economii si Consemnatiuni a fost de aproximativ 10 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2005.
In acest moment, CEC are cea mai extinsa retea de sucursale in mediul rural ceea ce, in conditiile aderarii la UE si a intensificarii activitatii de plati si fonduri catre agricultura, ar reprezenta un potential de dezvoltare sporit. Unii analisti anticipeaza chiar o dublare a cotei de piata a CEC in perioada urmatoare.
Potrivit strategiei de privatizare, statul va vinde 69,9 la suta din actiunile CEC. Contravaloarea a 9.9 % din acest pachet va fi transferata Fondului Proprietatea, si un alt procent de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor si pensionarilor care au avut ultimul loc de munca la Casa de Economii si Consemnatiuni. Restul de actiuni va fi tranzactionat pe piata de capital, conform The Money Channel.
Cititi mai multe despre acest subiect in ziarul ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Gilda POPA, redactor Departamentul Economic: "Casa de Economii si Consemnatiuni ramane la stat, dupa cum a propus Comisia de privatizare si a hotarat Guvernul. National Bank of Greece (NBG) a depus singura oferta, in valoare de 560 de milioane de euro, pentru preluarea a 69,9% din actiunile CEC, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa. Ceea ce inseamna ca oferta NBG evalueaza intregul pachet de actiuni al CEC la 800 de milioane de euro. Dupa cum preciza si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, o oferta care ar fi evaluat CEC la cel putin un miliard de euro ar fi putut convinge, probabil, comisia de privatizare sa accepte vanzarea pachetului din actiunile bancii. Si, probabil, are dreptate, pentru ca privatizarea nu trebuie sa aiba loc in orice conditii si nici la orice pret, iar banca nu trebuie vanduta oricui. In plus, Sebastian Vladescu a declarat ca intreruperea procesului de privatizare a CEC nu va determina, in mod obligatoriu, renuntarea la proiectele anterioare ale autoritatilor privind listarea unei participatii a bancii pe bursa sau vanzarea unui pachet de actiuni catre salariati".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 177  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
membrii comisiei de privatixare le-a fost frica de basescu   de susu
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:20 
Poveste de Craciun
 16:11 
Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00704 sec.