Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj
 21 decembrie, 16:21 
Codrut Seres la iesirea de la Parchet (foto: Lucian CURELARIU)
Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, este acuzat de catre procurori de spionaj si tradare. El s-a prezentat la Parchet pentru a fi audiat in calitate de invinuit in dosarul privatizarilor strategice. Tot astazi, ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, s-a prezentat pentru a doua oara in fata Comisiei speciale de la Cotroceni, convocata in cazul privatizarilor. ''Nu am ce sa declar in legatura cu acest subiect, a mentionat, pentru NewsIn, ministrul Nagy, adaugand ca se va mai prezenta in fata Comisiei daca va mai fi chemat. Cat priveste cazul procurorului Ciprian Nastasiu, unul dintre cei care a instrumentat si dosarul privatizarilor, Consiliul Superior al Magistraturii a amanat discutia cazului pentru la anul. Tot de o amanare a avut parte Vadim Benyatov Don, arestat in dosarul privatizarilor.
Dupa mai putin de 20 de minute de discutii cu procurorii, Seres a parasit cladirea Parchetului Instantei Supreme, declarand ca este acuzat de spionaj si tradare, relateaza Rompres. Fostul ministru a apreciat ca ''in 1989 s-a facut revolutia cu televizorul, iar acum, in 2006, se face justitie cu televizorul'' si si-a exprimat speranta ca procurorii care ancheteaza cazul sa fie obiectivi si sa-si respecte statutul de magistrat.
La sosirea la Parchet, Seres declarase ca acest dosar este de fapt un ''circ mediatic orchestrat de Traian Basescu, papusarul acestui circ mediatic, utilizand mana doamnei Macovei, facut sa arate cat de mult se lupta in aceasta tara. Din pacate se lupta cu tinerii politicieni''.
Amanare in cazul Benyatov
Si in cazul lui Vadim Benyatov Don, instanta suprema a amanat, pentru maine, luarea in discutie a recursului. Curtea de Apel Bucuresti a admis, miercuri, o cerere de revocare a mandatului de arestare preventiva a lui Vadim Benyatov, arestat in dosarul privatizarilor, alaturi de Dorinel Mucea, Radu Donciu si Stamen Stancev.
Hotararea a fost atacata cu recurs de catre procurori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel ca Vadim Benyatov va ramane in arest pana la judecarea recursului formulat de procurori.
In dosarul privatizarilor sunt anchetati Stamen Stancev - cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don - cetatean american de nationalitate rusa, Michael Susak si Mircea Calin Flore, ei fiind acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat ce actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Totodata, functionarii miniteriali Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor, si Marius Neagoe sunt acuzati de tradare prin transmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat. Codrut Seres a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stancev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana, sustin procurorii.
O alta persoana vizata este ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy. Potrivit Parchetului, Nagy ar fi verificat permanent daca discutiile telefonice ale acuzatilor de spionaj si constituire a unui grup infractional sunt monitorizate, sustinere pe care acesta a negat-o.
In cazurile Zsolt si Seres a fost convocata Comisia prezidentiala speciala pentru asumarea raspunderii ministeriale. Ex-ministrul Codrut Seres a scapat insa de verificari deoarece, prin decretul de revocare semnat de presedintele Basescu, el nu mai intra sub incidenta legii raspunderii ministeriale. Nagy in schimb, in cazul in care presedintele Basescu va considera ca trebuie sa inceapa urmarirea sa penala, risca suspendarea din functia de ministru.
Procuror cercetat disciplinar
Cazul lui Ciprian Nastasiu, unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul privatizarilor, va fi discutat in Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in 25 ianuarie 2007, dupa ce magistratul a inaintat o cerere de amanare. Nastasiu a explicat ca doreste sa ia la cunostinta materialele aflate in dosarul sau, care se refera la interventia in solutionarea unor cereri, precum si la nerespectarea normelor de procedura in cazul eliberarii lui Omar Hayssam. Reamintim ca Ciprian Nastasiu este procurorul care a cerut revocarea mandatului de arestare, din motive medicale, emis pe numele omului de afaceri Hayssam. In urma verificarilor preliminare facute de Inspectia Judiciara, a fost sesizata Comisia de disciplina a CSM.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect cititi si http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-25&id=211805.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Andrei GHICIUSCA, redactor Departament Anchete:
''Avand in vedere ultimele evolutii ale dosarului privatizarilor, asupra caruia planeaza multe semne de intrebare, este foarte interesant ce decizie vor lua procurorii in ceea ce-l priveste pe fostul ministru al Economiei, Codrut Seres''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 185  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:55 
Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept"  2006-12-21
1 comentariu
 16:12 
Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie  2006-12-21
 16:04 
Marie Antoinette  2006-12-21
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00705 sec.