Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Marie Antoinette
 21 decembrie, 16:04 
Afis film
Distributia: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Steve Coogan
Scenariu: Sofia Coppola
Imagine: Lance Acord
Montaj: Sarah Flack
Regia: Sofia Coppola
Durata: 123 minute
Lung-metrajul va rula, in cinematografele romanesti, de maine.
Filmele care au o tema istorica nu sunt atat o radiografie a unor timpuri trecute ci mai mult modul in care noi ne oglindim in aceea perioada. Chiar si filme ca si "Alexandru" de Oliver Stone, care urmaresc sa reconsituie o anume epoca sunt doar tributare unei nevoi pentru realitate.
Pentru ca un regizor sa reuseasca sa realizeze un film istoric bun, trebuie sa inteleaga si epoca in care traieste, si modul in care simt contemporanii lui. Un astfel de regizor este Sofia Coppola. In primul ei film, "Virgin Suicides", ne infatiseaza patru surori adolescente care ajung sa se sinucida intr-o familie aparent normala. "Lost in Translation" a fost primul ei mare succes. Aici, o tanara americanca ajunge in Tokyo si singura ei companie va fi un actor intre doua varste venit sa filmeze o reclama.
Cel mai recent film al Sofiei Coppola, "Marie Antoinette", urmareste viata tinerei regine din momentul in care paraseste Austria, calatoria ei spre Franta si perioada in care a stat in mijlocul curtii de la Versailles alaturi de sotul sau, Louis XVI. Ceea ce face atractiv filmul este modul in care reuseste sa descrie viata unei figuri princiare din secolul al XVIII-lea. Regizorul prezinta latura cotidiana a acestei vieti cu o anume gratie evitand astfel documentarismul unor filme actuale. Sofia Coppola ne transpune in atmosfera din chiar primele momente cand Maria Antoaneta calatoreste din Austria spre Franta. Calatoria devine importanta in economia filmului. Ne asteptam ca in urmatorul cadru sa vedem curtea Frantei dar filmul ne surprinde si, pentru cateva minute bune, vedem doar lentoarea acestei calatorii. O vedem pe Maria Antoaneta jucand carti cu cele din suita sau dormind intr-o pozitie incomoda. Ceea ce alte filme istorice romantau pentru a creea o poveste fascinanta despre regi si regine aici iese la iveala. Rutina vietii regale presupune imbracatul in fiecare dimineata in fata intregii curti, apoi masa dupa o eticheta complicata si un timp mort dupa amiaza, dedicat flecarerilor de la curte.Cu o coloana sonora compusa din piese new wave si filmat in palatul Versailles, filmul devine un gen de hibrid intre o abordare moderna si una traditionala.
Scena din film
Chiar imaginea Mariei Antoaneta este una diferita fata de cea care s-a impus de-a lungul istoriei. La Cannes, unde a fost prezentat filmul in premiera, s-au auzit huiduieli. Imaginea ce s-a impus in constiinta francezilor a fost cea a unui regine lipsita de orice compasiune fata de masele franceze infometate. Sofia Coppola aduce pe ecran o printesa adolescenta vulnerabila incapabila sa inteleaga masinatiile curtii. Regizoarea este interesanta mai degraba de nivelul uman al povestii. Si, dupa cum spune intr-un interviu si Kristen Dunst, actrita din rolul principal, filmul este mai degraba o istorie a sentimentelor decat o istorie a faptelor.
Marie-Antoinette international trailer
http://www.youtube.com/watch?v=KqvMl9hIHUc
Sofia Coppola
filmografie
Marie Antoinette (2006)
Marie Antoinette
Rataciti printre cuvinte (2003)
Lost in Translation
Sinuciderea fecioarelor (1999)
Virgin Suicides
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:55 
Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept"  2006-12-21
1 comentariu
 16:21 
Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj  2006-12-21
 16:12 
Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie  2006-12-21
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00736 sec.