Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului
 20 decembrie, 16:37 
PRM, alaturi de presedintele Senatului si PSD, au dorit ca Presedintele sa-si intrerupa discursul in fata Parlamentului, afirma Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
Intr-un interviu acordat BBC, presedintele Traian Basescu l-a numit ''trompeta lui Iliescu'' pe Geoana, raspunzandu-i astfel sefului PSD care afirmase luni ca raportul Tismaneanu nu implica nici statul roman, nici Parlamentul. Basescu a tinut sa explice ca, atat cei care s-au manifestat zgomotos in plenul Parlamentului, cat si cei care, in mod tacit, au acceptat ceea ce facea PRM-ul - nominalizandu-i pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si PSD-ul - sperau sa-si intrerupa citirea discursului. In acelasi interviu, seful statului afirma ca societatea este in continuare afectata de ramasitele comunismului, iar un triunghi de oameni de afaceri, politicieni si media ''se bate cu institutiile statului democratic'', incercand sa-si mentina puterea, uneori reusind chiar sa-si puna un ministru in Executiv.
"Domnul Geoana, in general, in declaratiile sale, nu trebuie luat in considerare pentru ca nu vorbeste el, ci este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a domnului Iliescu, incriminat direct in raport. El este doar tolerat in functia de presedinte al partidului", a spus Traian Basescu. Mai mult, intrebat cum comenteaza faptul ca liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca discursul de condamnare a regimului comunist il angajeaza doar pe seful statului si institutia prezidentiala, Traian Basescu a spus ca Mircea Geoana, "daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs, si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Asa ca domnul Geoana, pentru mine, nu prezinta interes. Orice sef de stat, cand face o declaratie, este o declaratie oficiala a statului respectiv. Prin Constitutie, seful statului angajeaza responsabilitatea statului".
Basescu nu-si explica cum dosarul lui Iliescu nu a putut fi gasit de comisia Tismaneanu, precizand ca a inaintat personal o cerere catre arhive in acest sens si a primit raspuns clar ca acest dosar nu exista. "E nepermis ca moralitate ca Iliescu sa se intrebe unde e dosarul lui. De ce nu a facut-o in 1990 si in conditiile in care ca sef al statului roman timp de 10 ani a avut acces la documentele serviciilor", a mai aratat seful statului.
Media inhiba Statul
Presedintele a catalogat drept intoxicare afirmatiile aparute in presa potrivit carora ar fi evitat, in discursul rostit in plenul Parlamentului, nominalizarea fostilor generali de Securitate Mihai Pacepa si Liviu Turcu. "Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu mi-am facut propria declaratie bazata pe raport. Nu mi-am propus sa reproduc raportul Tismaneanu in declaratia mea. Am avut insa grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate de acest raport", a explicat Basescu. "Toate segmentele vietii noastre sociale, politice, economice, media sunt puternic afectate de ramasitele comunismului. Este o realitate. In momentul de fata, foarte multi din oamenii puterii comuniste au o putere economica extraordinara. Ii gasim in viata politica si in trusturile media. Viata noastra este afectata de aceasta realitate careia sunt hotarat sa-i fac fata si sa o diminuez", a avertizat seful statului.
Traian Basescu a vorbit apoi de interesul posturilor private de televiziune de a prezenta problemele cu justi�ia ale oamenilor de afaceri puternici - despre care a sugerat ca au influenta politica si detin trusturi media - ca demonstrand ca "autoritatile sunt neputincioase, ticaloase, nu servesc interesul na�ional". "In momentul de fata, ei reusesc sa creeze o astfel de atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate. De cate ori ajunge un om de afaceri important sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea o cohorta de sustinatori in media. Toate acuzatiile celui suspectat sau ale avocatilor lui se indreapta impotriva institutiilor statului. Dar nu veti vedea nici un post de televiziune care sa sustina altceva, ca ar avea cat de cat dreptate si autoritatile statului sa fie curioase sa investigheze ce s-a intamplat intr-o situatie sau alta", a precizat seful statului.
"Acesta este triunghiul care se bate cu institutiile statului democratic in incercarea de a-si mentine dominatia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005, sunt foarte deranjati de niste realitati, dar mai reusesc sa-si puna cate un ministru in Guvern, cate o influenta prin zone importante si acest lucru trebuie depasit. Eu voi lupta necrutator impotriva acestor fenomene. La fel cum stiu ca si ei sunt necrutatori cu mine", a subliniat presedintele.
Geoana catre Basescu: ''Sa nu abuzeze de substante in perioada sarbatorilor''
Ca raspuns la afirmatiile lui Basescu, Mircea Geoana spune despre acesta ca este exact produsul regimului comunist pe care l-a condamnat cu indignare in Parlament. "Este vorba despre o practica totalitara, cine nu este de acord cu el este impotriva lui. Traian Basescu este de fapt dirijorul unui cor de trompetisti, majorete si tromboane pe care l-a grupat in Partidul Democrat. El nu are nici un fel de respect pentru Constitutie si pentru institutia Opozitiei in Romania si este pentru noi tot mai clar ca el este un pericol pentru democratia romaneasca", a afirmat Geoana, preluat de Rompres. "Traian Basescu nu stie sa se inalte la pozitia de presedinte al Romaniei, nu stie sa respecte Constitutia tarii, si nu are un minim de respect pentru regula jocului democratic. Deci Traian Basescu, asa cum a afirmat si in confruntarea cu Adrian Nastase din campania electorala, este incarnarea si simbolismul sistemului comunist si securist pe care l-a condamnat mereu. Presedintele Romaniei nu are voie sa jigneasca partidele tarii pe care o conduce, indiferent daca ii place sau nu ceea ce spune Opozitia. Este clar ca presedintele Basescu este mai degraba atras de un model de despot oriental decat de lider european", a subliniat Geoana.
Presedintele PSD are si un sfat pentru Traian Basescu: "Sa nu abuzeze de substante in perioada sarbatorilor".
Voiculescu: Il informez pe Basescu ca si-a gresit mandatul. Trebuia pe fie presedinte pana in 1989.
Liderul PC, Dan Voiculescu, sustine ca "atacul virulent" al presedintelui Basescu la adresa trusturilor de presa private este de natura sa intimideze mass-media si atenteaza grav la libertatea de exprimare a ziaristilor romani si il caracterizeaza pe seful statului drept "un mare las diversionist". Voiculescu afirma ca in toata lumea democratica presa libera are la baza capitalul privat si este detinut, in mare masura, de grupuri economice puternice, deoarece presa are nevoie de resurse financiare puternice care sa asigure salarii pe masura valorii profesionistilor din domeniu. Liderul PC crede insa ca Basescu ''viseaza sa conduca o tara care ar avea numai o presa de stat gata sa-i ridice osanale maretului conducator, ca pe vremurile pe care tocmai le condamna (..) Il informez pe aceasta cale ca si-a ales gresit mandatul. Trebuia sa fie presedinte pana in 1989. Romania de astazi nu mai poate accepta dominatia statului asupra presei si nici atacurile antidemocratice la adresa mass-media venite chiar din partea presedintelui''.
REACTII LA CALD:
Ovidiu BANCHES, redactor Departamentul Politica Interna:
''Consideratiile presedintelui Basescu referitoare la triunghiul <<malefic>> pentru Romania, format din oamenii de afaceri foarte bogati, politicieni si trusturile media, au tot atata valoare cat o ipoteza fantezista pe tema disparitiilor din Triunghiul Bermudelor. Intrucat nu este pentru prima data cand actualul presedinte acuza de-a valma, fara exemple concrete, se pune intrebarea cui serveste o asemenea atitudine manifestata de seful statului. Democratiei?''
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Basescu nu-si explica cum dosarul lui Iliescu nu a putut fi gasit de comisia Tismaneanu   de mikele durul
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:11 
CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007  2006-12-20
 16:10 
Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice  2006-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.