Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007
 20 decembrie, 16:11 
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN - ZIUA foto)
ULTIMA ORA: Cu cateva minute in urma, intrunirea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a incheiat. La iesire de la sedinta Consiliului, seful statului a punctat principalele aspecte aflate in discutie in aceasta zi. "CSAT a adoptat programul de activitate pentru 2007. Printre obiectivele CSAT se gaseste si adoptarea strategiei energetice a Romaniei", a precizat Basescu. O alta problema abordata de presedinte a fost procesul de predare a arhivelor fostei Securitati. Basescu a tinut sa reasigure opinia publica de faptul ca dosarele de la SRI si SIE vor ajunge la CNSAS pana la sfarsitul lui 2007.
"Serviciile de informatii nu pot lucra ca ONG-uri" (organizatii non-guvernamentale - n.red), a afirmat presedintele. In acelasi timp, acesta a tinut sa adauge: "Atunci cand veti afla de primul serviciu de informatii transparent, anuntati-ma si pe mine".
Pentru anul 2007, Romania va avea la dispozitie un maximum de 3.200 de militari in rezerva NATO. In prezent, dupa cum a precizat seful statului, Romania participa cu 1.900 de militari in campurile de lupta.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit astazi in cadrul ultimei sedinte din acest an. Printre cele mai importante teme aflate pe agenda s-a numarat discutarea strategiei energetice, prezentata de noul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, precum si discutii pe marginea regulamentului de organizare si functionare a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), planul de continuare a procesului de restructurare si modernizare a Armatei, si programul de activitate a CSAT pe anul viitor. ZIUA a dezvaluit inca de acum cateva zile faptul ca, desi Traian Basescu a dat asigurari ca in Servicii nu se mai gasesc decat foarte putini angajati din fosta Securitate, o mare parte dintre personalul angrenat in paza si protectia sefului statului face parte din garda fostului presedinte comunist, Nicolae Ceausescu.
Pe ordinea de zi a CSAT au fost incluse, de asemenea, discutii despre riscurile de securitate economica cu potential de compromitere a includerii Romaniei in culoarele de transport international al gazelor naturale si al petrolului.
In cadrul sedintei Consiliului, a fost pusa in discutie si o informare privind stadiul privatizarii societatilor comerciale din industria de Aparare.
Restructurarea si modernizarea Armatei, modul in care vor fi folosite trupele aflate in misiuni in afara tarii, necesitatea protectiei speciale a fondurilor arhivistice aflate in pastrarea Arhivelor Nationale, migratia ilegala sau lupta antiterorism sunt alte teme importante aflate astazi in atentia Consiliului.
ZIUA a semnalat intr-un amplu articol faptul ca o mare parte dintre cei care se ocupa de protectia fizica si informativa a presedintelui provin din garda lui Ceausescu.
"Ofiteri din fostele structuri ale Departamentului Securitatii Statului - Directia a IV-a (Contrainformatii militare) si a V-a (Securitate si Garda) - se ocupa in momentul de fata de protectia fizica si informativa a presedintelui Traian Basescu. Cu toate ca seful statului duce o campanie de epurare a fostilor securisti din institutiile statului, la ora actuala, un numar important de ofiteri cu functii de conducere in Serviciul de Protectie si Paza provine din fostele trupe de securitate ale lui Ceausescu si din directiile Departamentului Securitatii Statului".
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2006-12-18&id=213007
Cititi mai multe informatii despre sedinta CSAT in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
"Sedinta de azi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a avut o agenda destul de incarcata. Cu toate acestea, membrii CSAT au reusit sa parcurga intreaga ordine de zi intr-un timp relativ scurt. Un subiect fierbinte dezbatut in CSAT, care s-a aflat in atentia ziarului ZIUA in aceste zile, a fost cel privind situatia exploziva din SPP. Chiar daca membrii CSAT au aprobat noul Regulament de Organizare si Functionare al Serviciului de Protectie si Paza, seful statului i-a transmis directorului SPP sa caute solutii pentru rezolvarea situatiei interne si sa renunte la fostii securisti care ocupa pozitii cheie in SPP.In rest, s-a putut remarca continuarea razboiului rece, prim-ministru-presedinte, pe marginea pachetului de legi privind siguranta nationala a Romaniei"
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:37 
Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului  2006-12-20
1 comentariu
 16:10 
Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice  2006-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.