Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Lech Walesa: Condamnarea comunismului trebuie urmata de lustratie
 19 decembrie, 16:45 
Lech Walesa
ZIUA a avut onoarea de a obtine, in exclusivitate, un interviu de la Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace si fost presedinte al Poloniei.
Principalele puncte ale discutiei s-au centrat pe raportul Comisiei Tismaneanu, a ideii de condamnare a comunismului si relatiile Romaniei si Poloniei cu Uniunea Europeana si Statele Unite.
Va prezentam mai jos cateva fragmente din interviul acordat ziarului ZIUA de Lech Walesa:
Victor Roncea, sef departament Politica Externa al cotidianului ZIUA:
Ce importanta credeti ca are condamnarea comunismului fara un proces al comunismului de tipul celui de la Nurnberg?
Lech Walesa:
Cel mai important este sa ne asiguram ca in viitor nu va mai avea nimeni astfel de idei si sa ne gandim ce ne costa revenirea unei astfel de idei. Trebuie sa speriem cumva oamenii sa inteleaga care ar fi pierderea. Diferitele tari foste comuniste au diferite sanse. Polonia a fost in fruntea acelor miscari impotriva comunismului, am facut compromisuri, am dat posibilitatea comunismului sa-si stranga randurile si urmarea e ca incheierea socotelilor la noi este aproape imposibila. Voi aveti o sansa pentru ca aici comunismul s-a incheiat altfel si aveti sansa sa observati mai bine documentele si atitudinile. Cu ajutorul acestei incheieri a socotelilor cu comunismul care va avea loc in Romania poate vom reusi si in Polonia. Insa de acest lucru nu ar trebui sa se ocupe politicienii. Ei trebuie sa creeze conditiile si posibilitatile financiare. Politicienii ar trebui sa se ocupe de ziua de azi si de viitor, sa construiasca structuri care sa faca posibila incheierea socotelilor cu trecutul. Politicienii vor incerca sa se joace cu aceste teme in folos propriu, vor jongla cu aceste subiecte. N-ar fi corect asa ceva. Acesta este punctul nostru de vedere, n-am venit aici sa tin lectii.
(...)
Victor Roncea:
Legea lustratiei din Polonia prevede excluderea din viata publica a mai multor categorii de persoane, colaboratori apropiati ai comunismului si serviciilor secrete comuniste..
Lech Walesa:
La noi e o alta situatie, le-am dat sansa comunistilor sa-si faca ordine printre hartii si astfel s-au pierdut peste jumatate dintre documente, poate cele mai interesante. Trebuie sa elaboram legea lustratiei pentru ca altfel la alegeri tot felul de persoane pot jongla cu acest subiect. Si trebuie sa confiscam argumentele pentru un astfel de joc dublu. Legea prezenta nu face posibil acest lucru. As vrea ca aceasta lege sa anuleze posibilitatea de a jongla cu anumite teme, sa explice si sa lamureasca la nivel maxim, nu stiu daca este posibil. Si aici ar fi bine daca ar aparea idei si din partea dumneavoastra, a Romaniei. Daca ar fi sa privim general, oamenii se impart in activi si pasivi. Cei activi isi vor schimba legitimatia si locul de munca si-si vor vedea de treaba in continuare. Majoritatea este pasiva. Aceste persoane active au fost in preajma puterii si comunismul a ucis acest activism. Iar daca lustratia va ucide restul de spirit activ ramas n-o sa obtinem prea mult. E o problema mare.
(...)
Victor Roncea:
Idealurile dvs. sunt acum implinite in Polonia?
Lech Walesa:
Daca acum 50 de ani mi-ar fi spus cineva ca voi trai aceste momente, sa vin in Romania si sa nu fie nici un securist in spatele meu sa ma urmareasca, nu l-as fi crezut. Ar fi trebuit sa-mi traga cativa pumni in dinti ca sa cred ca asa ceva ar putea fi posibil. Daca m-ar fi convins in acest fel, chiar daca n-as mai fi avut dinti, as fi fost cel mai fericit om din galaxie.
Victor Roncea:
Exista opinii care sustin ca comunismul este caduc, a fost deja condamnat de istorie si nu este nevoie de un raport care sa fie citit de la tribuna Parlamentului...
Lech Walesa:
Ca politician am mai spus, as vrea sa merg inainte. Insa comunistii isi ridica din nou capul si nu lupta intotdeauna prin mijloace cinstite. Un asemenea raport este important pentru ca le arata: uitati ce ati facut! Eu am cunoscut patru comunisme: cel sovietic si cel vestic. Apoi mai avem comunismul care a vrut sa preia puterea si apoi cel care a preluat puterea si a si condus. Cei din Vest spun: ce pretentie aveti de la comunism, noi nu am fost criminali, comunistii au vrut dreptate in lume. Noi vorbim despre comunismul sovietic, de dominatia rusa ce ne-a tinut din scurt in numele unor idealuri, s-a ajutat de politia comunista si la inceput de crime. Trebuie sa incheiem socotelile cu acest tip de comunism.
Cititi in intregime interviul acordat de Lech Walesa in ziarul ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa: "Sa stai de vorba o ora cu Lech Walesa despre comunism valoreaza mai mult decat parcurgerea intregului Raport al Comisiei Tismaneanu, un document falsificator al istoriei reale a Romaniei ocupate. De altfel, luptatorul anti-comunist polonez ne-a si marturisit ca nu stie cine este Valdimir Tismaneanu... Ieri, inainte de audierea discursului presedintelui Traian Basescu din Parlament, Lech Walesa nu primise inca nici un text legat de Raport sau concluziile acestuia. Insa fostul presedinte al Solidaritatii si al Poloniei post-comuniste era surazator si optimist, increderea sa in starpirea kominternistilor fiind evident...molipsitoare".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
minune de articol   de jack_black
Mare Domn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   de Horia Cornescu
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:27 
24 pentru Stolojan  2006-12-19
 16:09 
Joseph Barbera, cel de-al doilea parinte al lui Tom si Jerry, a murit  2006-12-19
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00738 sec.