Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
iPod + Nike, visul raufacatorilor
 18 decembrie, 16:07 
Kitul Nike+iPod
Destinat celor care doresc sa asculte muzica si sa isi monitorizeze distantele parcurse in timp ce fac jogging, kitul Nike+iPod se dovedeste a fi un cosmar pentru securitatea personala. Cercetatorii au descoperit ca dispozitivul permite persoanelor rau intentionate sa urmareasca miscarile unui utilizator cu destul de mare usurinta, relateaza BBC.
Kitul Nike+iPod transmite date de la un dispozitiv din pantoful sport Nike al utilizatorului catre un iPod, unde un software transforma cifrele in informatii despre distanta parcursa intr-un anumit timp. Din pacate, dispozitivul poate transmite datele si altora. ''O persoana rau intentionata ar putea utiliza aceasta informatie pentru a compromite intimitatea si siguranta utilizatorului. Descriem exemple specifice de scenarii, precum hartuirea, in lucrarea noastra'', se arata intr-o declaratie a cercetatorilor Scott Saponas, Jonathan Lester, Carl Hartung si Tadayoshi Kohno de la University of Washington.
Gadget-ul din pantoful alergatorului contine un chip RFID (radio frequency identification) care transmite datele la un receptor conectat la iPod. Informatia nu este insa criptata si poate fi interceptata de aproape oricine, pe o raza de 20 de metri. Pentru a demonstra felul in care un raufacator ar putea folosi aceasta vulnerabilitate, cercetatorii au construit, din materiale ieftine si usor de obtinut, un receptor ce poate citi datele transmise de un chip RFID din apropiere, informatia fiind apoi transmisa catre o baza de date care a notat locatia in Google Maps. Daca o persoana construieste o retea de asemenea senzori, aceasta ar putea urmari miscarile unuia sau a mai multor utilizatori de Nike+iPod in zona respectiva. Cercetatorii spun ca construirea unei retele de supraveghere nu este ''nici dificila, nici costisitoare. Prototipul nostru demonstreaza ca o persoana rau intentionata ar putea construi un dispozitiv de supraveghere Nike+iPod, cu Wi-Fi, pentru mai putin de 250 de dolari'', spun cercetatorii.
Mai mult decat atat, s-a constatat ca identificatorul se poate face cu echipamente de mici dimensiuni, unele fiind atat de mici incat pot fi introduse in mediul utilizatorului kitului. Plasat la usa casei utilizatorului sau intr-un tufis din apropiere, echipamentul poate fi utilizat de un spargator pentru a afla cand este sau nu este acasa utilizatorul.
REACTII LA CALD
Claudiu COBILANSCHI, editor Multimedia: ''Exista doua tipuri de tehnologii: cea pe care o accepti - un televizor mai bun, si pe care o cumperi - iPod, Swatch. Cand iti doresti sa folosesti un nou gadget, iti asumi faptul ca e un produs de trend si nu are din start toate problemele rezolvate. E un pic paranoic sa te feresti de iPod pentru asta din moment ce si atunci cand cumperi muzica de pe net pentru playerul tau, accepti o devoalare partiala a identitatii si risti inclusiv ca cineva sa-ti afle datele personale''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-22
 16:28 
Amintiri din comunism  2006-12-18
2 comentarii
 16:06 
Katie Holmes o ajuta pe Victoria Beckham sa se lanseze la Hollywood  2006-12-18
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00638 sec.