Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
24 pentru Stolojan
 19 decembrie, 16:27 
Gheorghe Flutur si Theodor Stolojan (foto: Mircea PAUN)
24 de parlamentari, membri ai grupului de initiativa pentru crearea Partidului Liberal Democrat (PLD), si-au anuntat demisia din Partidul National Liberal. Cei opt senatori si 16 deputati acuza conducerea PNL ca a incetat sa mai reprezinte principiile liberale. Platformistii se considera parte legitima a Aliantei DA si declara ca se vor consulta cu PD in legatura cu proiectele legislative pe care acest partid le va sustine in Parlament.
Gheorghe Flutur, liderul demisionarilor a anuntat ca membrii gruparii Stolojan ''vor ramane fideli electoratului care i-a trimis in Parlament'', motiv pentru care vor initia proiecte de lege in interesul alegatorilor Aliantei si vor sustine proiectele de lege care fac parte din programul de guvernare, relateaza Rompres. Cu toate acestea, intrebat daca va sustine si o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu, Flutur nu a exclus aceasta posibilitate. "Depinde cine o va depune si pe ce tema. Vom analiza de la caz la caz", a comentat senatorul. Acesta a precizat ca deocamdata nu au existat discutii ''oficiale'' cu parlamentari din PSD dar a amintit ca fostul deputat peremist Ion Stoica li s-a alaturat, el participand deja la organizarea grupului de initiativa din Gorj. Flutur a adaugat ca cei care vor sa sa se alature PLD trebuie sa respecte criteriul onestitatii si al profesionalismului.
Motivul demisiei din PNL a celor 16 deputati si 8 senatori este, potrivit declaratiilor acestora, esecul conducerii PNL de a propune un drum corect si coerent pentru liberalismul romanesc. "Conducerea PNL a incetat sa mai reprezinte valorile, principiile si practicile liberale. A renuntat la proiectul unui partid mare, de creare a unei forte de centru dreapta, pentru un partid de mica anvergura care, pe termen lung, va fi privit intre stanga si dreapta", a afirmat Flutur, exprimandu-si increderea ca proiectul PLD poate salva liberalismul si ordona scena politica romaneasca.
Senatorii Mircea Cinteza, Gheorghe Flutur, Nicolae Vlad Popa, Ionut Popescu, Mihai Tabuleac, Dan Sabau si Ovidiu Radoi si deputatii Andreica Romica, Horatiu Buzatu, Hoinaru Marian, Mircea Iustian, Corneliu Momanu, Viorel Oancea, Dumitru Pardau, Sorin Paveliu, Viorel Arion, Florin Popescu, Vasile Pruteanu, Gabriel Sandu, Corneliu Stirbet, Dragos Ujeniuc, Dorinel Ursarescu, Petre Ungureanu si Claudiu Zaharia au decis sa isi dea demisia colectiva din PNL.
Acestora li se adauga alti patru parlamentari, deputatii exclusi din PNL Cristian Boureanu, Raluca Turcan si Mona Musca, precum si deputatul independent (fost PRM), Ion Stoica.
Un soclu de trupuri umane pentru Stolojan si Stoica
Crin Antonescu, liderul grupului din Camera Deputatilor, a declarat ca ''dezertorii'' nu vor afecta imaginea partidului, pentru ca acestia sunt ''oameni care n-au insemnat aproape nimic'' si care acum creaza ''un soclu din trupuri umane pentru Stolojan si Stoica'', relateaza NewsIn. Inainte ca platformistii sa-si prezinte demisiile, Antonescu declarase ca este ''total irelevant'' atat pentru el cat si pentru PNL daca platformistii ''vor demisiona din partid astazi la ora 14.00 sau la ora 15.00, sau eventual maine, daca se razgandeste domnul Stoica''. In opinia lui, noii demisionari din PNL "au ales calea unei operatiuni de diversiune impotriva acestui partid, care i-a adus in Parlamernt", iar destinul lor politic nu mai este de interesul PNL, destin care "oricum este nesemnificativ".
Referitor la afirmatiile demisionarilor de a-si pastra principiile si valorile liberale, Crin Antonescu a spus ca aceste valori sunt aparate in PNL si ramane ca "electoratul interesat de valorile liberale in politica sa aprecieze cine apara aceste valori sau nu". Antonescu nu crede ca PNL va fi afectat de plecarea acestui nou val de platformisti pentru ca ''e vorba de oameni care n-au insemnat aproape nimic si care nu vor afecta soarta electorala a PNL (...) Soarta electorala a PNL-ului tine de conduita sa, de succesele sau de greselile pe care partidul le-a f�cut sau le va face, nu tine de atasarea sau plecarea a cativa deputati".
REACTII LA CALD
Valentina DELEANU, redactor Departament Politica Interna:
''Demisiile celor 24 de parlamentari reprezinta o declaratie de independenta pe care sustinatorii Platformei Liberale au facut-o exact in pragul Sarbatorilor, ca un "cadou" pentru actuala conducere a partidului din care s-au desprins. Demisionarii au dat dovada de consecventa, preferand sa se retraga dupa adoptarea bugetului de stat, pentru a nu ingreuna trecerea aestei legi prin filtrul parlamentar''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:45 
Lech Walesa: Condamnarea comunismului trebuie urmata de lustratie  2006-12-19
2 comentarii
 16:09 
Joseph Barbera, cel de-al doilea parinte al lui Tom si Jerry, a murit  2006-12-19
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.