Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Joseph Barbera, cel de-al doilea parinte al lui Tom si Jerry, a murit
 19 decembrie, 16:09 
William Hanna si Joseph Barbera
Joseph Barbera, creatorul indragitelor personaje de desene animate Tom si Jerry, familia Flintstone sau Scooby Doo, a murit noaptea trecuta la resedinta sa din Los Angeles, la varsta de 95 de ani.
Alaturi de William Hanna, Barbera a facut parte din celebrul cuplu de creatori de desene animate Hanna-Barbera. Cei doi au devenit, incepand cu anul 1937, colaboratori ai studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer. Barbera desena si concepea multe dintre gagurile din episoadele animate, iar Hanna era regizor si producator.
Echipa Hanna - Barbera a castigat sapte Oscaruri pentru seria de animatie "Tom si Jerry", (cele mai multe luate vreodata de o serie animata) dar si opt premii Emmy, pentru diferite creatii de televiziune.
In 1957, cei doi si-au creat propriul studio de animatie, "Hanna-Barbera", care a devenit celebru cu productiile animate "Yogi Bear", "Familia Flintston", "Scooby Doo" sau "The Jetsons", dar si cu noi serii din "veteranii" desenului animat, "Tom si Jerry".
Tom si Jerry
Odata cu inventarea televiziunii, numarul desenelor animate produse de Hanna-Barbera a ajuns la 300, in 60 de ani de activitate. Printre titlurile celebre se numara "Familia Flintstone", care a fost difuzat prima oara in 1960, "Ursuletul Yogi", "Scooby Doo" sau "strumfii". "Scooby Doo", care este urmarit la TV din 1969, detine recordul pentru cel mai longeviv desen animat din istoria televiziunii.
"Joe Barbera era o adevarata legenda a animatiei si a televiziunii", a spus Barry Meyer, presedintele studiourilor Warner Bros. "De la epoca de piatra la era calatoriilor in spatiu (...) personajele pe care le-a creat impreuna cu partenerul sau, William Hanna, nu sunt numai super-vedete animate, dar si o parte foarte indragita din cultura populara americana", a continuat Meyer.
"Va continua sa traiasca prin opera sa", a incheiat presedintele Warner Bros.
"Contributia lui Joe la animatie si la industria televiziunii sunt unice", a afirmat Sander Schwartz, presedinte al Warner Bros Animation.
Partenerul lui Barbera, William Hanna, a murit in 2001, la 90 de ani. Cei doi au o stea pe bulevardul Walk of Fame de la Hollywood.
"Lumea va fi ceva mai trista fara el", a declarat un critic de film la aflarea vestii privind disparitia lui Barbera.
REACTII LA CALD
Valentin CEAFALAU, secretar de redactie: "Am crescut cu Tom si Jerry si familia Flinstones. Aceste capodopere mi-au incalzit copilaria intr-o epoca rece. Desenele animate de astazi nu se pot compara cu operele cuplului Hanna si Barbera. Mult prea multa violenta si prost gust".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:45 
Lech Walesa: Condamnarea comunismului trebuie urmata de lustratie  2006-12-19
2 comentarii
 16:27 
24 pentru Stolojan  2006-12-19
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.