Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Alimentatia vegetariana, in stransa legatura cu un IQ ridicat
 15 decembrie, 16:05 
Legume si fructe
Copiii inteligenti vor deveni, cel mai probabil, vegetarieni in decursul vietii, afirma un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Southampton, titreaza bbc.com. Conform testelor efectuate de acestia, a fost demonstrat ca persoanele care au adoptat dieta vegetariana pana la varsta de 30 de ani au inregistrat un IQ cu pana la cinci puncte peste medie la testele de inteligenta la testele de inteligenta efectuate in jurul varstei de 10 ani.
Cercetatorii considera ca astfel se poate explica motivul pentru care oamenii cu un coeficient mai mare al inteligentei sunt mai sanatosi, dieta vegetariana fiind asociata cu o rata scazuta atat a bolilor cardivasculare cat si a ratei obezitatii.
Conform "British Medical Journal", o serie de teste de inteligenta a fost facuta in 1970 pe un numar de 8.179 de subiecti. Douazeci de ani mai tarziu, 366 dintre participantii la testare au declarat ca au trecut la modul de viata vegetarian, desi mai mult de 100 dintre ei au spus ca ar fi mancat in acest timp fie pui, fie peste.
Barbatii vegetarieni au avut un scor al IQ de 106, in comparatie cu valoarea de 101, inregistrata in cazul celor non-vegetarieni. In cazul femeilor, cele vegetariene au bifat, in medie, 104 puncte, in vreme ce non-vegetarienele au avut 99 de puncte.
Cercetatorii au subliniat ca nu au existat diferente ale scorului in cazul testelor efectuate pe subiecti totalmente vegetarieni si cei care au declarat ca mai consuma, din cand in cand, peste sau pui.
In urma studiului, s-a stabilit ca portretul vegetarianului s-ar incadra in coordonatele generale urmatoare: femeie, clasa sociala si profesionala peste medie, cu o pregatire scolara net superioara comparativ cu cea a non-vegetarienilor. Cu toate acestea, diferentele mentionate anterior nu se reflecta in venitul anual, similar la subiectii incadrati in ambele stiluri de viata.
"Descoperirea conform careia copiii cu o inteligenta peste medie au tendinta de a deveni vegetarieni ca adulti, alaturi de dovada clara ca o astfel de dieta aduce beneficii sistemului cardiac, poate ajuta la explicarea motivului pentru care copiii sau adolescentii cu un IQ mai mare beneficiaza de o viata adulta lipsita de riscul apartiei bolilor de inima in decursul anilor", a declarat Catharine Gale, conducatoarea experimentului, citata de bbc.com.
"Am stiut dintotdeauna ca modul de viata vegetarian reprezinta alternativa inteligenta si plina de compasiune, de pe urma carora beneficiaza atat animalele, oamenii cat si mediul inconjurator", a afirmat Liz O'Neill, membra a Vegetarian Society.
"Acum avem dovada stiintifica ce intareste concluziile noastre. Poate ca astfel se poate explica motivul pentru care tot mai multi dintre cei care reduc consumul de carne tind sa se numeasca Avegetarienia, cand ar trebui sa stie foarte bine ca vegetarienii nu mananca deloc carne de pui, curcan sau peste", a adaugat reprezentanta Vegetarian Society.
O pozitie in acest sens si-a exprimat si dr. Frankie Phillips, de la British Dietetic Association -"Aceasta problema seamana cu celebra dilema - a oului si a gainii. Devin oamenii vegetarieni pentru ca au un coeficient de inteligenta foarte mare, sau pentru ca au tendinta sa se ingrijeasca tot mai mult de sanatatea lor?"
Va asteptam si pe dumneavoastra sa intrati pe forumul ZIUA sa va spuneti parerea in legatura cu rezultatul cercetarii de fata!
REACTII LA CALD
Vlad BASALICI, redactor ZIUA -online: "In primul rand, exista mai multe feluri de vegetarianism, dintre cele mai extravagante as putea numi fructarianismul, in care dieta consta in consumul de fructe date prin storcator, deci in stare lichida. Cred ca este o decizie buna pe care o poate lua o persoana. Cu toate aceastea, mi-e foarte greu sa realizez corelatia dintre un copil care a avut un IQ ridicat si decizia lui de a alege un mod de viata vegetarian. O asemenea hotarare tine mai mult de motivatie, si mi-e foarte greu sa fac legatura , in acest caz, intre inteligenta si motivatia unui individ. Acest gen de studii poate fi inselator. E ca si cum ai spune ca cei care au ochelari sunt mai inteligenti, cu toate ca in cazul asta cauzele se amesteca cu efectele, caci ochii sunt "tociti" in urma cititului indelungat".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:12 
''Tatal Nostru'', colinde, bani si doctrine la Consiliul PNG  2006-12-15
5 comentarii
 16:10 
AFP: Continua disputa privind laicitatea unei Romanii care incearca sa-si revina dupa jumatate de secol de "ateism comunist"  2006-12-15
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00608 sec.