Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ruxandra Zenide face filme despre Romania din Elvetia
 13 decembrie, 16:05 
Ruxandra Zenide
Ruxandra Zenide reprezinta un caz unic in cinematografia romaneasca.Traieste de foarte multa vreme in Elvetia, a urmat cursuriile Facult�i de Film de la New York �i ale scolii de Film "FAMU" din Praga. Asta dupa finalizarea studiilor de Relatii Internationale la Geneva.Ceea ce o face speciala este faptul ca filmele sale sunt realizate cu actori si echipa romana. Avem in felul acesta si o alta perspectiva asupra lucrurilor care ne inconjoara. Putem astfel sa ne privim in filmele realizate de o persoana care a s-a distantat de existenta noastra. Acest fapt nu poate decat sa ne bucure si sa ne schimbe optica sub care privim lucrurile. Filmul romanesc devine nu atat ambasadorul culturii romanesti, cat parte dintr-un limbaj vizual fara granite.
Interviul acesta a fost lua imediat dupa lansarea in Romania a primului lungmetraj al Ruxandrei Zenide, ''Ryna''. Cinefilii romani sunt deja familiarizati cu stilul regizoarei. Acum doi ani a rulat in cinematografele romanesti proiectul ''Scurt-circuit'' ce aduna scurtmetrajele romanesti cele mai premiate. Printre ele s-a aflat si ''Stejarii verzi'' realizat tot de Ruxandra Zenide. Povestea Rynei, interpretata de Dorothea Petre, este filmata in zona Sulinei, iar pelicula poate fi citita si ca o metafora a tranzitiei Romaniei de la un regim totalitar la un sistem democratic.
De ce a fost lansat atat de tarziu filmul tau in Romania?
A fost o decizie a producatorului roman. Filmul a fost lansat la sfarsitul lui 2005, deci iesirea pe ecranele romanesti nu este chiar asa de tarzie. Important este ca publicul sa poata descoperi filmul in conditii bune.
In scurt metrajul tau ''Dust'' si in ''Ryna'' personajul principal feminin are acelasi nume. Este doar o coincidenta?
Nu este nici o legatura, constienta, intre cele doua personaje. Si "Dust", si "Ryna" au fost scrise de scenaristul ceh Marek Epstein. Cred ca pentru el acest nume suna romaneste.
Sulina reala se vede foarte putin in film in scenele care au loc in oras. De ce?
Intentia noastra nu a fost sa facem un film documentar despre Sulina, sau despre delta. Orasul ne ofera un cadru simbolic in opozite cu casa si garajul Biris, izolat pe malul Dunarii. De altfel, strada principala din Sulina, singura care pare a fi mai urbana, am filmat-o in toate scenele de oras.
Care au fost dificultatile in realizarea filmului ''Ryna''?
In primul rand a fost un prim lung metraj pentru mine ca regizor, pentru Dorotheea Petre care a interpretat-o pe ''Ryna'', pentru producatorul Catalin Mitulescu, pentru operatorul Marius Panduru... Cred ca, in final, chiar daca ne-a fost greu pentru ca a trebuit sa castigam incredere in noi, acest fapt a dat filmului o originalitate si un caracter cu totul special. Alta dificultate a constat in faptul ca eram total izolati de restul tarii si a trebuit sa petrecem cele noua saptamani impreuna, fara a putea sa ne vedem familiile si casa. Tot decorul, aparatura tehnica au fost aduse pe Dunare. Eram si noi intr-un fel de "no man's land", un pic ca si personajele filmului.
Scena din filmul ''Ryna''
Povestea din "Ryna" consideri ca are un specific romanesc sau decorul filmului ar fi putut fi mutat intr-o alta locatie asemanatoare?
Povestea are un mesaj universal, ea s-ar fi putut intampla oriunde. Bineineteles ca a fost adaptata acestui loc, iar locul devine el insasi un personaj important. Filmul poate fi citit si ca o metafora a tranzitiei Romaniei de la un sistem totalitar la un sistem democratic. Dar filmul este cred, simplu si emotionant. Personajele sunt foarte adevarate. La acest lucru au ajutat mult actorii, care sunt foarte buni.
Cum sunt receptate filmele tale de catre public si producatori in Elvetia?
Au fost foarte apreciate. Primul meu scurt metraj, "Dust", a obtinut premiul sperantei la Locarno. ''Stejarii verzi'', al doilea scurt metraj, a fost selectionat pentru cel ma bun scurt metraj elvetian, la fel si ''Ryna'', pentru cel ma bun lung metraj. "Ryna" a iesit pe ecrane in Elvetia distribuit de Filmcoopi si a avut vreo 10.000 de spectatori.
Simti ca faci parte din noua generatie de tineri regizori romani sau apartenenta ta la doua spatii culturale diferite iti da o alta perspectiva?
Da si nu. Intr-un fel ''Ryna'' face parte din acest val al cinemaului romanesc. Catalin Mitulescu a produs acest film. I-am cunoscut pe tinerii regizori ai acestei noi generatii si sunt foarte talentati. Nu stiu daca intre ei sunt multe legaturi profesionale dar se simt toti stimulati de succesul filmelor romanesti in marile festivaluri internationale. Eu ma simt destul de departe pentru ca sunt "singura" la Geneva. Am un cerc restrans de oameni de film cu care comunic si care ma ajuta sa dau nastere proiectelor mele.
Scena din filmul ''Ryna''
De ce regizor roman te simti cel mai aproape?
Mi-e greu sa raspund pentru ca sunt multe filme romanesti pe care nu le-am vazut.
Lucrezi la un nou film, "The Childhood of Ichard". Ce ne poti spune despre acest proiect?
Este filmul lui Alexandru Iordachescu. Il co-producem impreuna. Este un thriller de anticipatie care are ca subiect manipularile genetice. Un proiect foarte actual si o poveste care oscileaza intre tragic comic, chestionand raportul omului modern cu viata, si rolul stiintei in dezvoltarea umanitatii.
Trailerul filmului ''Ryna'' poate fi vizionat la adresa http://www.youtube.com/watch?v=uvs691Oah6c
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:49 
Mitropolia Basarabiei ii cere explicatii lui Voronin  2006-12-13
 16:49 
Rapid, in asteptarea rezultatului salvator  2006-12-13
 16:48 
Copos trage de timp in dosarul Loteria  2006-12-13
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00771 sec.