Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara"
 12 decembrie, 16:12 
Ehud OLMERT (foto: EPA)
Intr-un interviu acordat ieri unei televiziuni germane, premierul israelian Ehud Olmert a inclus Israelul pe lista tarilor care detin arme nucleare. La scurt timp insa, purtatorul de cuvant al premierului, Mark Regev, a dezmintit informatia, transmite AFP. Oficialul israelian a declarat ca afirmatiile primului ministru au fost interpretate gresit si ca ele, de fapt, nu incalca politica traditionala de "ambiguitate in domeniul nuclear".
"Nu am amenintat niciodata vreo tara cu anihilarea. Iranul ameninta deschis, explicit si public sa stearga Israelul de pe harta. Se poate spune ca este acelasi nivel de amenintare cand iranienii aspira sa aiba arme nucleare, ca in cazul Frantei, Statelor Unite, Rusiei si Israelului?", a raspuns Olmert, aflat in vizita in Germania, unei intrebari adresate de postul de televiziune N24 Sat1.
Anterior, Olmert isi exprimase indignarea la aflarea ca unul dintre proiectele nucleare ale Iranului au fost comparate cu cele ale unor tari precum Statele Unite, Rusia, Franta si Marea Britanie. "Acestea sunt tari civilizate, care nu ameninta alte tari ca isi vor folosi armele nucleare pentru a le distruge", a declarat Olmert, referindu-se la amenintarile presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad de a "sterge" Israelul de pe harta.
Contactat de AFP la Berlin, purtatorul de cuvant al premierului israelian a negat ca Olmert ar fi recunoscut, in acest fel, ca Israelul dispune de un arsenal nuclear. "Israelul nu va fi prima tara care va introduce arma nucleara in regiune", a declarat purtatorul de cuvant, reluand astfel o formulta utilizata de mai multe decenii, in cadrul unei "politici a ambiguitatii" urmata in ceea ce priveste dosarul nuclear militar israelian. "Pozitia Israelului este neschimbata in aceasta privinta", a mai afirmat purtatorul de cuvant citat de NewsIn.
Includerea Israelului pe lista tarilor care detin arme nucleare vine dupa ce, saptamana trecuta, secretarul american al Apararii, Robert Gates, mentionase numele Israelului printre puterile nucleare din regiune. De asemenea, Gates a facut speculatii asupra motivelor pentru care Iranul ar cauta modalitati de a dezvolta bomba atomica. "Este inconjurat de puteri cu arme nucleare: Pakistan la est, Rusia la nord, Israelul la vestsi noi in Golful Persic", a spus el.
Declaratia lui Gates a aparut in prim-plan la toate buletinele destiri din Israel, existand voci care au sugerat ca fostul director al CIA a incalcat politica "nu intreba, nu spune" care dateaza de la sfarsitul anilor '60. Pentru mai multe detalii, accesati articolul "Israelul poseda bombe atomice!" din 9 decembrie 2006: http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-12-09&id=212542
Declaratiile lui Olmert au provocat un val de proteste in Israel. Deputatul Likud Yuval Steinitz a cerut demisia premierului in urma acestui "lapsus iresponsabil care pune sub semnul intrebarii o politica ce dateaza de aproape o jumatate de secol". Deputatul de opozitie de stanga Yossi Beilin a denuntat la randu-i "cuvintele stupefiante ale lui Ehud Olmert care nu fac decat sa consolideze indoielile asupra capacitatii sale de a ramane premier", titreaza NewsIn.
Cititi mai multe in ziarul ZIUA de maine!
REACTII LA CALD:
Tesu SOLOMOVICI, redactor Politica Externa: "Israelul politic s-a infierbantat brusc dupa ce premierul Ehud Olmert a declarat unui ziarist german, la Berlin, ca Israelul face parte din "clubul atomic", alaturi de Statele Unite, Rusia si Franta. A fost o gafa sau expresia unei noi startegii atomice? Analistii despica acum firul in patru".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce conteaza?   de Aladin
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-20
 16:11 
Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC  2006-12-12
 16:02 
"Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie  2006-12-12
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00819 sec.