Ziua Logo
  Nr. 3809 de luni, 18 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC
 12 decembrie, 16:11 
Varujan Vosganian (foto: Bogdan STAMATIN)
Desi mai multe formatiuni politice declarasera ca nu-l sustin pe Varujan Vosganian, parlamentarii au aprobat, cu 289 de voturi ''pentru'' si 66 ''impotriva'', numirea senatorului PNL in functia de ministru al Economiei si Comertului. Premierul Calin Popescu-Tariceanu, prezent si el la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, a pledat in favoarea candidaturii lui Vosganian, invocand activitatea politica a acestuia, incepand cu 1990, si prioritatile pe care le va avea ca ministru al Economiei.
Tariceanu a spus ca Varujan Vosganian este recomandat pentru preluarea functiei de ministru al Economiei si Comertului atat de formarea sa profesionala, ca doctor in economie, cat si de experienta sa in domeniul promovarii politicilor publice. Astfel, incepand cu 1990, Vosganian a facut parte din comisiile parlamentare economice si de buget-finante, a participat la elaborarea programului de guvernare a actualului Executiv, a strategiei de post-aderare si a strategiei fiscale pe termen mediu. '' Cu alte cuvinte, decat sa faca politica, domnul Vosganian a preferat sa faca politici'', a conchis Tariceanu, citat de NewsIn.
Conform premierului, printre prioritatile pe care le va avea noul ministru se numara mentinerea preturilor la energie pentru populatie, ''dar nu prin masuri administrative, care contravin economiei de piata, ci prin cresterea competitivitatii, in conformitate cu principiile economiei de piata''.
"Este inacceptabil pentru Romania ca piata a energiei, adica o piata cu un impact major asupra conditiilor de viata ale cetateanului, sa recurga exclusiv la cresterea tarifelor catre consumatorul casnic, ca sursa de profitabilitate si sa nu se modernizeze pentru a deveni competitiva", a spus Tariceanu. In agenda lui Vosganian mai figureaza si derularea unui program energetic pentru iarna, sustinerea dezvoltarilor IMM-urilor, prin sustinerea creditarii la export si promovarea legii investitiilor si, nu in ultimul rand, problema transparentei pe piata energiei. ''Vosganian are datoria sa aduca transparenta pe piata energiei si sa asigure functionarea sa in regim liberalizat'', a subliniat seful Guvernului.
Dupa aprobarea de catre Parlament, numirea lui Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei si Comertului trebuie facuta prin decret prezidential.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, redactor sef Departament Politica Interna:
''In ciuda previziunilor pesimiste, Varujan Vosganian a fost votat in plenul Parlamentului. Acest lucru inseamna de fapt ca toti actorii de pe scena politica nu au dorit sa deschida front pentru inca o posibila criza. Este evident insa ca Guvernul Tariceanu se afla in dificultate, din moment ce PD a demarat negocieri cu viitorul partid al lui Stolojan (PLD). Daca dorinta de anticipate a democratilor este sincera, atunci caderea actualului guvern este doar o problema de timp.''
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-18
 16:12 
Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara"  2006-12-12
1 comentariu
 16:02 
"Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie  2006-12-12
 Top afisari / comentarii 
 Securistii lui Basescu (5065 afisari)
 Pentru Iliescu, se strange latul (4504 afisari)
 Fiica secreta a lui Mel Gibson (3651 afisari)
 "Dupa noi vom veni tot noi" (3369 afisari)
 Bomba Savinesti (2219 afisari)
 Amintiri din comunism (733 afisari)
 iPod + Nike, visul raufacatorilor (91 afisari)
 Katie Holmes o ajuta pe Victoria Beckham sa se lanseze la Hollywood (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00663 sec.