Ziua Logo
  Nr. 3806 de joi, 14 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Drumul spre Guantamo
 14 decembrie, 16:09 
Afisul fimului
Michael Winterbottom este unul dintre regizorii atipici ai acestei perioade. A realizat in ultima decada cel putin un film pe an si cu greu poti gasi un liant pentru intreaga sa filmografie. In cazul lui Winterbottom fiecare nou film e diferit prin genul ales, tehnica de realizare sau subiectul propus. A realizat portretul generatiei punk in ''24 Hour Party People''. In ''9 Piese'' infatiseaza relatia dintre indragostiti numai din prisma vietii lor sexuale. ''A Cock and Bull Story'' este ecranizarea unui roman scris de Laurence Sterne, considerat neecranizabil. Ceea ce ramane constant este controversa care o starneste aproape fiecare proiect al regizorului britanic.
Cel mai recent film al sau, ''Drumul spre Guantanamo'', care de maine ruleaza si pe ecranele bucurestene, aduce, prin subiectul abordat, o incarcatura exploziva deoarece existenta tabarei de prizonieri de la Guantanamo a impartit opinia publica in doua. Pe de o parte sunt cei care considera ca nu era necesara infiintarea acestei baze, de cealata parte, cei care o accepta ca si etapa in lupta antiterorista. Se stiu putine lucruri despre ceea ce se intampla intre gardurile de sarma ghimpata ale taberei amplasate in apropierea Cubei. Iar existenta unui spatiu in care sunt interogate persoane considerate teroristi periculosi, fara a fi trimise in justitie, a creat suspiciuni legate de modul in care sunt tratate aceste persoane. Pe acest fond, Winterbottom reconstituie in acest film viata unor prizonieri in Guantanamo Bay.
Scena din film
In 2004, trei britanici, dintre care doar doi de origine araba, au fost eliberati din Guantanamo. La intoarcerea lor in Marea Britanie si dupa ce presa a prezentat intamplarile prin care au trecut, Winterbottom, impreuna cu Mat Whitecross - cel care a coregizat filmul - i-a contactat pe cei trei pentru a-si spune povestea. Asif Iqbal, Ruhel Ahmed si Shafiq Rasul se aflau in septembrie 2001 in Pakistan la o nunta in momentul in care America a fost tinta atacurilor teroriste. La apelul unui cleric musulman, se hotarasc sa mearga in Afganistan pentru a acorda ajutor umanitar, insotiti de un alt prieten tot de origine britanica, care a disparut intre timp in Afganistan si care acum este considerat mort. Nesansa lor cea mai mare a fost faptul ca s-au aflat in Afganistan in momentul cel mai nepotrivit. NATO ataca Afganistanul, cei trei sunt capturati si pentru ca sunt britanici devin automat suspecti. Dupa un sir lung de interogatorii sunt transportati in Guantanamo. Sunt tinuti permanent in custi si interogatoriile, deoarece nu dau nici un rezultat, se transforma in tortura.
In linii mari, aceasta este povestea filmului. Ceea ce a determinat ca pelicula sa fie criticata cu o asa o mare vehementa a fost modalitatea pentru care a a optat regizorul britanic. Filmul alterneaza interviurile luate celor trei britanici cu imaginile in care este reconstituit periplul lor. Cum exista putine informatii despre tabara din Guantanamo si singurele marturii pe care se bazeaza filmul sunt ale celor trei martori, au aparut semne de intrebare cu privire la credibilitatea filmului din partea celor care apara necesitatea existentei unei astfel de tabere. Deoarece subiectul este unul politic, ''Road to Guantanamo'' nu a fost receptat si ca un produs estetic. Pentru ca Michael Winterbottom nu este un regizor de documantare politice ca si Michael Moore, intentia tezista a filmului sau nu este perceptibila. Lung-metrajul a reusit insa sa articuleze o poveste dincolo de problemele politice pe care le ridica. Dupa cum a spus si Winterbottom intr-un interviu, intentia lui a fost sa prezinte modul in care trei oameni normali ajung intr-o situatie extraordinara si felul in care aceasta ii schimba si ii maturizeaza. Cei trei erau in 2001 doar niste adolescenti care au actionat fara sa se gandeasca la ceea ce li se putea intampla. Meritele filmului au fost recunoscute la Berlin, filmul primind Leul de Argint in 2006.
Ceea ramane uimitor este modul in care un astfel de film ajunge sa fie receptat. La intoarcerea de la premierea filmului din Berlin, patru dintre actorii din distributie au fost retinuti de catre Scotland Yard si chestionati cu privire la opiniile lor cu privire la razboiul din Irak
http://www.youtube.com/watch?v=ofRbneN07hY
Filmografie -Michael Winterbottom
Drumul spre Guantanamo (2006)
The Road to Guantanamo
Viata si optiunile lui Tristram Shandy (2005)
Tristram Shandy: A Cock and Bull Story
9 piese (2004)
9 Songs
Cod 46 (2003)
Code 46
In This World (2002)
In This World
Proprietatea (2000)
The Claim
Wonderland (1999)
Wonderland
Te doresc (1998)
I Want You
Bun venit la Sarajevo (1997)
Welcome to Sarajevo
Jude (1996)
Jude
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-14
 16:19 
Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase
 16:15 
Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni
 16:11 
Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat
 Top afisari / comentarii 
 Femeia care i-a ingrozit pe nazisti (3865 afisari)
 Modelul OMV (3370 afisari)
 Calin, file de curaj (3200 afisari)
 Voronin a desfiintat Bradul de Craciun (3003 afisari)
 Grozavia insultelor (2459 afisari)
 Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase (614 afisari)
 Drumul spre Guantamo (75 afisari)
 Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni (66 afisari)
 Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00729 sec.