Ziua Logo
  Nr. 3806 de joi, 14 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ultimatumul lui Basescu a avut ca efect preluarea portofoliului Economiei de catre liberali
 8 decembrie, 16:11 
Traian Basescu (foto: MEDIAFAX)
ULTIMA ORA
Dupa discutiile de la Palatul Victoria, s-a decis ca PNL sa preia ministerul Economiei si Comertului, liberalii nominalizandu-l pe Varujan Vosganian pentru acest post. PD va negocia cu UDMR posturile de secretari de stat si conducerile agentiilor si autoritatilor ramase vacante dupa retragerea reprezentantilor PC din Guvern.
Candidatul PNL la functia de ministru al Economiei va fi sustinut de PD in Parlament.
Dupa ce i-a spus proaspatului ministru al Agriculturii ca are o ''misiune groaznica'', presedintele Traian Basescu a dat un ultimatul PD si PNL pentru rezolvarea crizei de la ministerul Economiei. ''Dragii mei, rezolvati-o azi, pana la ora 14,00'', a spus Basescu cu ocazia ceremoniei de investitura a noului ministru al agriculturii, Dan Motreanu. In consecinta, membrii CNC al Aliantei DA au convenit, in prezenta sefului statului, sa aiba o discutie la Palatul Victoria, la ora 14.00. Basescu a avut deja o convorbire de o jumatate de ora cu liderii PNL si PD prezenti la ceremonie, la finalul intrevederii Adrian Iorgulescu declarand ca discutiile au fost ''extrem de amicale si de relaxate''. La aceasta ora, delegatiile PD si PNL s-au intalnit la Palatul Victoria.
''Dragii mei, rezolvati-o azi, pana la ora 14.00. Nu se poate sa continuati public cu aceasta situatie. Daca este nevoie de mine, chemati-ma'', le-a transmis seful statului presedintilor PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, si PD, Emil Boc, care au fost prezenti la Palatul Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu. Dupa ceremonie, Basescu i-a invitat la o discutie pe reprezentantii PNL si PD. ''Cred ca azi se vor rezolva lucrurile. Exista suficienta maturitate din partea celor doua partide in asa fel incat sa gasim o solutie convenabila si acceptabila. Sunt convins ca azi, pana in orele 16.00-17.00, o sa gasim o solutie'', a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, la finalul intrevederii. Acesta a adaugat ca seful statului nu le-a dat insa nici un termen limita: ''Ne-a rugat sa rezolvam in acest sfarsit de saptamana situatia care este neconvenabila pentru toti''.
Membrii Consiliului National de Coordonare al Aliantei DA au reactionat prompt, stabilind o intalnire la ora 14.00, la Palatul Victoria, pentru a nominaliza un candidat pentru portofoliul Economiei si Comertului, post ce a determinat puternice disensiuni in Alianta, dupa retragerea de la guvernare a conservatorilor.
Berceanu si Preda dau vina pe PNL
Intre timp, ministrul democrat Radu Berceanu a declarat ca PD nu mai are ce negocia cu PNL in privinta posturilor ramase vacante in Guvern, acuzandu-i pe liberali ca ''au schimbat smechereste totul'' dupa ce PD si PNL s-au inteles asupra posturilor, relateaza NewsIn. "Liberalii au luat postul de vicepremier al domnului Pascu, noi postul de ministru al Economiei si Comertului si a doua zi dumnealor au schimbat smechereste totul si ne-am pomenit ca noi luam postul de la Ministerul Economiei si Comertului, dar fara economie si comert, deci il luam gol. Legat de postul de vicepremier, ca sa nu mai treaca prin Parlament, ei au spus ca vine Vosganian, dar pe postul lui Gheorghe Pogea, ca sa nu mai treaca prin Parlament. Ori, postul ala era postul nostru, iar noi am ramas consecventi cu niste decizii pe care le-am luat privind restructurarea Guvernului si normal ca nu mai nominalizam vicepremieri, functii inutile. La inceput au fost ele utile si am spus ca le pastram sase luni, dar iata ca le avem de doi ani“, a afirmat Radu Berceanu, explicand ca PNL a oferit democratilor un minister al Economiei cu totul schimbat.
Si presedintele PD, deputatul Cezar Preda, tot pe liberali da vina pentru actuala criza politica dar, in primul rand, vinovat este primul ministru Calin Popescu-Tariceanu: "Prelungim o criza politica exclusiv din vina PNL. PD a fost corect cu colegii din Alianta DA la negocierile de la Palatul Victoria, unde au fost discutate, in final, doar doua variante, A si B, puse pe masa de primul ministru. Partidul Democrat nu a facut altceva decat sa puna mana pe A sau B, asa cum i s-a cerut, si astfel incheiam criza", a spus Preda.
REACTII LA CALD
Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna:
''Preluarea Ministerului Economiei si Comertului de catre PNL era previzibila, presedintele Traian Basescu implicandu-se direct in aceasta redistribuire a ministerului. Democratii au renuntat la MEC fiindca l-au considerat un minister steril in lipsa OPSPI''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 377  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Calin, file din povestea guvernrii   de adryan
Ce veste poveste ! Ca si cand ar fi ordonat bunul Dumnezeu.   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-14
 16:08 
O noua victima a poloniului-210 internata in stare grava  2006-12-08
 15:53 
George Clooney, de la Hollywood la Bollywood  2006-12-08
 Top afisari / comentarii 
 Femeia care i-a ingrozit pe nazisti (3865 afisari)
 Modelul OMV (3370 afisari)
 Calin, file de curaj (3200 afisari)
 Voronin a desfiintat Bradul de Craciun (3003 afisari)
 Grozavia insultelor (2459 afisari)
 Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase (614 afisari)
 Drumul spre Guantamo (75 afisari)
 Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni (66 afisari)
 Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.