Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului
 5 decembrie, 16:33 
Vladimir Tismaneanu (foto: Mircea PAUN)
In timp ce Traian Basescu este asteptat pe 18 decembrie in Parlament pentru a prezenta ''dovezile stiintifice'' ale Comisiei prezidentiale pentru analiza comunismului, Vladimir Tismaneanu, presedintele acestei comisii, a declarat intr-un interviu acordat NewsIn, ca raportul recomanda clar condamnarea dictaturii comuniste. Mai mult decat atat, pe lista responsabililor pentru acea epoca de trista amintire apar nume sonore, care sunt si acum prezente pe scena publica, printre acestia numarandu-se si Ion Iliescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la lansarea raportului anual de activitate al Consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, a cerut ferm declasificarea arhivelor regimului comunist, astfel incat acestea sa poata fi studiate fara restrictii. Toate acestea se intampla in vreme ce, peste cateva zile, se vor implini 17 ani de la ceea ce primii conducatori ai Romaniei post decembriste au numit revolutie, si pe care tinerii care au iesit pe strazi si au strigat ''Jos comunismul'' ii acuza de lovitura de stat.
Raportul Comisiei conduse de Tismaneanu va recomanda condamnarea regimului comunist pe intreaga sa existenta, comunismul nefiind ca orice fel de dictatura, ''ci una intemeiata pe un sistem de precepte ideologice, inainte de toate pe doctrina luptei de clasa si pe teza dictaturii proletariatului ca forma statala ce se sustrage oricaror limite legale. De aici si natura sa criminala, de la inceput pana la sfarsit. Chiar si in momentele sale mai putin dure, comunismul nu s-a bazat pe legalitate. A fost vorba de o tiranie care s-a legitimat prin ideologie, deci cele doua elemente, politic si ideologic, sunt inseparabile. Tot din ideologia marxista, reformulata de Lenin si Stalin, s-a nascut si actiunea economica a comunismului (industrializarea fortata, distrugerea economiei de piata, colectivizarea etc). Raportul cere condamnarea regimului comunist pe intreaga sa existenta. Avem subcapitole care discuta in detaliu chestiunile legate de ideologie si organizatii de masa'', a declarat Vladimir Tismaneanu.
Presedintele comisiei considera ca Raportul ''ofera suficiente temeiuri pentru a condamna pur si simplu, fara nici o ambigiutate, dictatura comunista. (...) Basescu stie in ce directie merge demersul pe care mi-a cerut sa-l cooordonez''.
Ion Iliescu si Vadim Tudor pe lista responsabililor
Despre numele care isi continua si astazi cariera publica, Tismaneanu afima ca sunt mult prea multe pentru a si le putea aminti pe toate. dar ca ''Securitatea a fost mereu subordonata partidului. Ca secretar al CC al PCR, ca sef de sectie, ca ministru al Tineretului, ca prim-secretar de judet, Ion Iliescu a fost parte integranta si sprijinitor activ al sistemului. Exista suficiente materiale care probeaza rolul lui Ion Iliescu in actiunile UTM-ului din anii '50-'60.(...) Vorbim despre ideologia epocii ceausiste si mentionam, fireste, rolul ''protocronistilor'' si al ideologilor oficiali, inclusiv din lumea culturala. Nu lipsesc, asadar, numele lui Corneliu Vadim Tudor si Adrian Paunescu''.
Accesul la dosarele fostilor demnitari este in continuare dificil, chiar daca Consilul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a emis o decizie speciala pentru ca cercetatorii sa aiba acces neingradit la arhive. ''Au existat dificultati legate de dosarele de cadre ale fostilor demnitari (prea putine ne-au fost puse la dispozitie). Arhivele unor ministere sunt inca greu accesibile (ma refer la arhivele Militiei din cadrul Ministerului de Interne, dar si cele ale Ministerului Sanatatii si ale Ministerului Invatamantului). Nu mai vorbesc de dificultatile legate de arhivele serviciilor de informatii, unde ne-am intalnit adeseori cu argumentul inexistentei unor dosare despre care noi avem motive sa credem ca exista'', a declarat Vladimir Tismaneanu in interviul acordat NewsIn.
Tariceanu cere lustratie
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, cu ocazia lansarii raportului anual de activitate al Consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), ca se impune declasificarea arhivelor regimului comunist, astfel incat acestea sa poata fi studiate fara restrictii si a reluat ideea eliminarii din Legea CNSAS a sintagmei "colaborarea cu Securitatea ca politie politica".
Seful Executivului s-a pronuntat si in favoarea unei legi a lustratiei care sa nu mai permita reprezentantilor regimului comunist sa activeze in domeniul public. ''Ma amuza sa vad cum foarte multi dintre acestia sunt reconvertiti la valorile liberale si avantajele economiei de piata'', a spus Tariceanu care a adaugat ca ''regimul comunist este regretat in prezent de multe persoane care se raporteaza doar la criteriul material, comparativ cu evolutia din ultimii 16 ani'', aratand insa ca ''numarul persoanelor care au suferit inainte de 1990 prin restragerea drepturilor si libertator fundamentale este de asemenea important''.
Istoria Comisiei pentru analiza comunismului
Reamintim ca, pe 5 aprilie anul curent, Traian Basescu, a decis – ca replica la Institutul condus de istoricul Marius Oprea si aflat in subordinea primului ministru - infiintarea unei comisii prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Mai inainte de a lua aceasta decizie, Basescu a invocat faptul ca nu poate condamna comunismul, fara sa aiba ''dovezi stiintifice'' in acest sens.
Comisia prezidentiala, condusa de istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu, si-a propus elaborarea unei sinteze stiintifice privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania, de la instaurarea sa pana in decembrie 1989. Comisia avea in vedere sa analizeze principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata.
Din comise, a carei activitate s-a desfasurat pro-bono, au facut parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub. Din comisie a facut parte si Virgil Ierunca, decedat la sfarsitul lunii septembrie.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
''Politologul Vladimir Tismaneanu, care conduce Comisia prezidentiala pentru condamnarea comunismului si istoricul Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, imparasesc aceeasi idee: crimele facute de comunisti sunt crime impotriva umanitatii si de aceea sunt imprescriptibile. Daca membrii Comisiei Tismaneanu au elaborat un raport prin care recomanda condamnarea dictaturii comuniste, Institutul condus de Oprea merge pe stabilirea de vinovatii individuale. In acest sens, conducerea IICCR a depus, luni, la Parchetul Militar, o sesizare privind identificarea a 14 ofiteri de Securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada anilor '80''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ni se spune ceace toti stiam !   de Aladin
Comisia   de Sobru
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:32 
Seara lui Mos Nicolae  2006-12-05
 16:15 
PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori  2006-12-05
 16:14 
Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract  2006-12-05
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00918 sec.