Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori
 5 decembrie, 16:15 
Calin Popescu-Tariceanu si Varujan Vosganian (foto: Lucian CURELARIU)
ULTIMA ORA: Presedintele Basescu a decis ca cei trei viitori ministri, Dan Motreanu, Mircea Toader si Varujan Vosganian, vor fi investiti in functii, la Palatul Cotroceni, dupa ce vor fi audiati si validati mai intai de Parlament. Hotararea a fost luata la sugestia presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a precizat ca s-a schimbat configuratia Guvernului, odata cu retragerea Partidului Conservator, conform Antena3.
Comitetului Executiv al Partidul National Liberal (PNL) si-a desemnat astazi candidatii pentru posturile de vicepremier, respectiv cel de ministru al Agriculturii. Astfel, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a fost propus pentru portofoliul Agriculturii, in vreme ce senatorul si purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a fost nominalizat pentru postul de vicepremier. In urma discutiilor de aseara de la Palatul Victoria, liderii Coalitiei au impartit locurile lasate vacante de retragerea reprezentantilor Partidului Conservator din Guvern - PNL si-a adjudecat postul de vicepremier, iar PD pe cel de ministru al Economiei si Comertului, pozitie pentru ocuparea careia l-au numit pe Mircea Toader.
Varujan Vosganian a reprezentat singura propunere a liberalilor pentru postul de vicepremier, ramas liber dupa demisia predecesorului conservator Bogdan Pascu, determinata de retragerea de la guvernare a partidului lui Dan Voiculescu.
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat astazi ca vicepremierul nominalizat de PNL nu are nevoie de validarea Parlamentului, pe motiv ca nu s-a schimbat configuratia politica a Guvernului. "Partidele care sunt in momentul de fata in Coalitie sunt cele votate in Parlament, deci nu s-a schimbat configuratia politica", a tinut sa precizeze Tariceanu.
Dan Motreanu la Ministerul Agriculturii
Pentru functia de ministru al Agriculturii lupta s-a dat intre doi candidati: Dan Motreanu si Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti. In urma votului Comitetului Executiv, Motreanu a obtinut 12 voturi pentru si patru impotriva, in timp ce pentru Orban au fost inregistrate patru voturi pentru.
"Am facut tot ceea ce am considerat necesar, am incercat sa ma pregatesc, sa cunosc domeniul si sa vin cu un program. A fost preferat domnul Motreanu, pentru ca, probabil, nu este perceput ca un <<prieten>> al lui Traian Basescu si pentru ca este considerat un tanar de perspectiva", a afirmat Orban la aflarea rezultatelor voturilor colegilor de partid.
"Sper ca prin acest gest sa se vada foarte clar ca sunt departe de a face parte din grupul Tariceanu. Sper sa se demonstreze, prin acest gest, ca in PNL exista un pluralism si ca, de fapt, asocierea mea intr-un grup sau altul este total falsa", a tinut sa adauge Orban.
Portofoliul de la Agricultura a ramas vacant in urma cu doua saptamani, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a lui Gheorghe Flutur, la solicitarea premierului Tariceanu. Cererea primului ministru a intervenit dupa ce Comitetul Executiv al PNL a decis retragerea sprijinului politic ministrului Agriculturii, pe motiv ca acesta din urma a sustinut revendicarile formulate de "gruparea disidentilor" Stoica-Stolojan.
Scurt CV al nominalizatilor liberali
Dan Motreanu este deputat de Bucuresti. In varsta de 36 de ani, Motreanu este de formatie istoric si a urmat cateva stagii de pregatire in administrarea fondurilor europene. El s-a inscris in PNL in 1990. Intre 2002-2005, a condus Tineretul National Liberal. A intrat in Parlament dupa alegerile din 2004, iar de anul acesta, el ocupa si functia de chestor al Camerei Deputatilor, conform Realitatea TV.
Varujan Vosganian, ca presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta din cadrul CDR, a fost ales senator de Iasi, in 1996. Dupa o pauza de patru ani, a revenit in Parlament in decembrie 2004 pe listele PNL si de atunci conduce Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat
Democratul Mircea Toader, la Ministerul Economiei
Mircea Toader (foto: Rompres)
Mircea Toader, cel pe care democratii l-au desemnat la carma ministerului Economiei, a navigat impreuna cu presedintele Basescu pe vremea cand seful statului era ofiter de punte. In septembrie anul acesta, Toader, in prezent secretar de stat la Ministerul de Interne, a fost foarte aproape sa-si piarda functia. Liberalii au cerut demiterea sa dupa ce acesta a declarat ca premierul Tariceanu este un om politic mic, pentru ca n-a acceptat sa-si dea demisia pentru organizarea alegerilor anticipate.
De asemenea, Toader s-a facut remarcat in ultimele zile prin cererea sa de desecretizare a contractului de privatizare a societatii SIDEX Galati, achizitionata de gigantul Mittal Steel, conform Antena 3.
Mircea Toader a absolvit Institutul de Marina in 1969, iar in urmatorii sapte ani a fost ofiter mecanic si sef mecanic pe mai multe nave ale flotei comericale. Aici a fost coleg cu Traian Basescu. Dupa '90, Toader a fondat Asociatia Armatorilor Fluviali din Romania devenind ulterior presedintele acesteia. El este membru al Partidului Democrat din 2000, an a si fost ales deputat pe listele aceleiasi formatiuni politice.
Cititi mai mult in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna: "PNL a numit in functii ministeriale doi inamici ai presedintelui Basescu, atat Motreanu cat si Vosganian avand in trecut destule iesiri acide impotriva sefului statului. Noua configuratie a Executivului poate asocia PD-ul cu actul guvernarii, fapt care poate produce in viitor si o scadere in sondaje".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:33 
Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului  2006-12-05
2 comentarii
 16:32 
Seara lui Mos Nicolae  2006-12-05
 16:14 
Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract  2006-12-05
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00722 sec.