Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
O noua victima a poloniului-210 internata in stare grava
 8 decembrie, 16:08 
Dmitry Kovtun
Dmitry Kovtun, omul de afaceri cu care s-a intalnit la Londra Alexandr Litvinenko in ziua in care acesta din urma a incepu sa acuze o puternica stare de rau, cauzata de otravirea cu o substanta radioactive, a fost internat prezentand aceleasi simptome ca fostul ofiter al serviciilor secrete ruse, scrie The Washington Post.
Kovtun, un consultant de afaceri rus care s-a intalnit cu Litvinenko pe 1 noiembrie intr-un bar din Hotelul Millenium din Londra, a suferit o deteriorare brusca a starii de sanatate, cauzata de expunerea la radiatii, conform autoritatilor.
Kovtun a fost interogat de anchetatorii rusi, asistati de detectivi ai Scotland Yard, ambele tabere incercand sa afle de la el cat mai multe informatii despre cazul Litvinenko. Investigatiile privind misterioasa moarte a fostului spion rus se extind cu fiecare zi ce trece, expertii urmarind urmele radioactive lasate de poloniul-210 atat de-a lungul capitalei britanice si la Moscova, cat si in avioanele de linie care au facut curse intre aceste doua orase.
Criticii presedintelui Vladimir Putin au acuzat guvernul rus ca ar fi pus la cale o executie mascata a lui Litvinenko pentru a scapa de un detractor al regimului. Aceste acuzatii au fost insa respinse de conducerea de la Kremlin si calificate drept absurde. In acelasi timp, autoritatile afirma ca publicitatea negativa generata de comentariile pe marginea mortii fostului spion rus nu fac decat sa aduca deservicii Rusiei.
Pana in prezent, nu s-a facut public numele nici unui suspect in acest dosar. Cazul in sine a determinat o incordare in relatiile dintre Rusia si Marea Britanie.
Kovtun este a doua persoana afectata foarte grav de radiatii, dintr-o lista mai lunga de persoane care au fost testate si descoperite cu un nivel mic de expunere la substanta otravitoare. Autoritatile medicale britanice au mai adaugat ieri numele a sapte persoane pe lista celor in ale caror organisme se gasesc urme de Poloniu 210 -angajatii barului Pine Bar din cadrul hotelului Millenium, care au lucrat in ziua de 1 noiembrie.
Procurorul General al Rusiei, acuzat de partea engleza ca amana finalizarea anchetei in cazul morii lui Litvinenko, a afirmat in cursul zilei de ieri ca a inceput o ancheta pe cont propriu. "Examinarea corpului lui Litvinenko a aratat ca acesta a decedat in urma otravirii cu nuclee radioactive. In urma analizelor, s-au gasit acelasi nucleu si la Kovtun", se arata in declaratiea Procurorului General.
Andrei Lugovoy, alt nume legat de cazul Litvinenko
Andrei Lugovoy, un alt cetatean rus prezent la intalnirea de la inceputul lui noiembrie, este supus in prezent unor teste la o clinica din Moscova. Intalnirea sa cu anchetatorii rusi si englezi a fost amanata.
Avocatul lui Lugovoy, Andrei Romashov, a declarat ca asteapta stabilirea unei date pentru o intalnire dintre clientul sau si investigatori si ca nu clientul sau este cel care a solicitat amanarea. Conform agentiei ruse de stiri RIA Novosti amanarea ar fi fost ceruta de anchetatorii rusi, care au invocat "motive tehnice". Romashov a precizat ca a vorbit cu aparatorul lui Kovtun, de la care a aflat ca acesta din urma se simte foarte rau, dar ca nu s-ar afla in coma.
Starea lui Kovtun este foarte grava
Vestea potrivit careia Kovtun s-ar afla in coma la un spital din Rusia, cu deficiente majore ale organelor interne, s-a vehiculat noaptea trecuta in presa de la Moscova, care a citat surse medicale.
Kovtun a afirmat ca l-a intalnit prima oara pe Alexandr Litvinenko in luna octombrie a acestui an, cand s-au intalnit pentru a stabili oportunitati de afaceri cu companiile britanice interesate sa faca investitii in Rusia.
Kovtun reprezinta cel mai recent caz de diagnosticare cu radiatii provocate de poloniu 210. Urme ale acestei substante au fost identificate in probele de urina recoltate de la sotia lui Litvinenko, insa medicii spun ca acestea nu ii pun in pericol viata. Mario Scaramella, italianul cu care s-a intalnit fostul spion rus in aceeasi zi de 1 noiembrie intr-un restaurant chinezesc, a fost de asemenea identificat cu urme importante de poloniu radioactiv in corp. In cazul sau, medicii au considerat ca nu prezinta simptome care sa impuna mentunerea sa sub supraveghere medicala, si l-au externat in cursul zilei de miercuri.
Oficialii britanici au demontat orice presupozitie privind starea de sanatate a celor sapte hotelieri care au intrat in contact cu fostul spion rus. "Pe termen scurt nu exista riscuri in legatura cu sanatatea acestora, iar in baza testelor efectuate, pe termen lung ele sunt minore", au declarat reprezentantii Agentiei de Sanatate Publica britanica.
Litvinenko, inmormantat la Londra
Inmormantarea lui Alexandr Litvinenko (foto:EPA)
Fostul spion rus a fost inmormantat ieri la Londra, in cimitirul Highgate, loc care il gazduieste intru odihna vesnica pe Karl Marx, personaj ale carui scrieri au contribuit la emanciparea miscarii comuniste. Printre cei care au luat parte la ceremonia funerara, s-a numarat miliardarul rus Boris Berezovsky.
Inmormantarea a fost urmata de o ceremonie desfasurata la o moschee din Londra, in conformitate cu ultima dorinta a lui Litvinenko de a se converti la islamism.
REACTII LA CALD:
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa: "Informatiile, desi contradictorii, privind contaminarea cu izotopi radioactivi, a altor doua persoane de contact ale lui Litvinenko - Andrei Lugovoi, si el fost ofiter FSB, in prezent prosper om de afaceri si Dmitri Kovtun - arata ca totul se aseamana cu un mortal joc de domino, in care piesele cad una dupa cealalta. Greu de explicat insa de ce, dupa ce insasi procuratura rusa a anuntat aseara ca Kovtun se afla in coma, avocatul acestuia s-a grabit sa infirme, spunand ca rusul se afla in aceeasi stare in care a fost si in momentul internarii".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:11 
Ultimatumul lui Basescu a avut ca efect preluarea portofoliului Economiei de catre liberali  2006-12-08
2 comentarii
 15:53 
George Clooney, de la Hollywood la Bollywood  2006-12-08
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.