Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev
 6 decembrie, 16:42 
Wolfgang Ruttenstorfer (foto: Rompres)
Intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a admis ca s-a intalnit cu Stamen Stancev, cetatean bulgar acuzat de spionaj in ''dosarul privatizarilor''. Ruttenstorfer s-a intalnit si cu Dorinel Mucea, acuzat in acelasi dosar. Mai marele OMV a prezentat si strategia grupului austriac in ceea ce priveste Petrom, anuntand ca vrea sa transforme Romania ''intr-un nod energetic regional''.
Intrebat daca l-a cunoscut pe Stamen Stancev, Wolfgang Ruttenstorfer a recunoscut ca s-a intalnit cu acesta pentru ca discuta cu multi oameni care au legatura cu afacerile OMV, dar a precizat ca gupul pe care il conduce nu este in nici un fel implicat in transferul a 8% din actiunile Petrom catre angajatii companiei, OMV neavand nici calitatea de vanzator si nici pe cea de cumparator. Ruttenstorfer nu a dorit sa comenteze nici relatia sa cu Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Perticipatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, acuzat de tradare. ''Mucea a fost in timpul privatizarii Petrom implicat in mai multe activitati, iar dupa aceea a fost numit de Guvern in conducerea companiei".
Wolfgang Ruttenstorfer a declarat ca OMV este cel mai bun partener pe termen lung pentru Petrom si Romania, grupul pe care-l conduce intentionand sa investeasca peste 3 miliarde de euro in Petrom, in urmatorii ani. ''OMV va mentine Petrom o companie integrata, cu activitati de la productie la distributie catre utilizatorii finali, si va continua sa investeasca in rafinariile Petrobrazi si Arpechim. Sunt foarte multumit de faptul ca acest contract de privatizare este public, deoarece asta ne ajuta sa ne concentram pe fapte si nu pe zvonuri. Sunt convins ca nu exista nici o clauza ce nu ar putea fi explicata, ce nu respecta practicile industriei petroliere'', a subliniat presedintele OMV.
De asemenea, Ruttenstorfer a explicat ca actuala structura a actionariatului OMV este sigura pentru urmatorii ani, 49% din actiuni fiind detinute de statul austriac si o companie din Abu-Dhabi iar 23% din actiuni sunt detinute de investitori din Europa. "Nu este posibil ca alte companii sa aiba influente asupra OMV si asupra Petrom'', a subliniat Wolfgang Ruttenstorfer, raspunzand astfel declaratiilor presedintelui Traian Basescu conform carora Gazprom ar cumpara masiv actiuni OMV, existand astfel pericolul cresterii dependentei energetice a Europei fata de Rusia.
Fondul social ce va fi constituit de OMV pentru reducerea presiunii scumpirii gazelor asupra populatiei nu va fi calculat pe baza unui procent din profit. "Baza de calcul pentru fondul social nu va fi reprezentata de un procent din profit, pentru ca aici este vorba despre un comportamemnt social, care sa limiteze efectele scumpirii preturilor gazelor asupra consumatorilor casnici", a explicat Ruttenstorfer, precizand ca autoritatile romane au cerut o perioada de tranzitie de doi- trei ani pentru a reduce sarcina alinierii pretului gazelor la cel din Uniunea Europeana. "Va exista un fond care sa mearga catre Executiv si de acolo catre autoritatile locale, care sa sprijine astfel consumatorii casnici", a declarat presedintele OMV.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect cititi si http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-11-30&id=212008
Cititi pe larg in ziarul ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Gabi MOROIANU, redactor Departament Economic:
''Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a afirmat, la Viena, ca s-a intalnit cu bulgarul Stamen Stancev, dar a precizat ca grupul austriac nu este in nici un fel implicat in transferul pachetului de 8% din actiunile Petrom detinut de stat catre angajatii companiei. Pe de alta parte, el nu a dorit sa comenteze relatia avuta cu Dorinel Mucea, seful Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei la momentul privatizarii Petrom. Stamen si Mucea sunt arestati, fiind cercetati unul pentru spionaj, iar celalat pentru tradare, in mai multe afaceri, printre care si legate de Petrom. Poate ca, pana la urma, "e ceva putred in Danemarca". Asteptam urmarea acestei destainuiri a presedintelui OMV''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2006-12-12
 16:36 
Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy  2006-12-06
 16:35 
Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura  2006-12-06
 16:22 
Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B  2006-12-06
 16:21 
Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele  2006-12-06
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00507 sec.